Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

yakın gözlüklere veda etme zamanı

webwelet

Guest
Local time
11:56
Katılım
17 Kasım 2005
Mesajlar
6
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
40 yaşından sonra hemen herkeste görülen yakını görememe sorunu, artık bir buçuk dakikalık basit bir operasyonla çözülüyor.

Bu operasyonun ilk hastaları da iş dünyasının tepe noktasındaki isimler oldu. Bu operasyonun ardından yakın gözlüklerini bir kenara atanların başında; Kerevitaş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Merzeci yer alıyor.

Ameliyathane ortamında gerçekleşen operasyon için öncelikle hastanın gözü damla ile uyuşturuluyor. Ardından gözün kornea tabakasına radyo dalgaları ile sekiz küçük vuruş uygulanıyor. Bu küçük dokunuşlar, göze zarar vermeden yaşa bağlı oluşan yakını görememe sorununu anında çözüyor.

Halk arasında “yakını görememe” olarak bilinen Hipermetrop nedir?

Gözde, uzaktaki cisimlerden gelen paralel ışınların retinanın arkasında odaklaşması sonucu gelişiyor. Hipermetropide gözün arkası uzunluğu normalden daha kısa ya da odaklanma gücü normalden daha azdır. Bu nedenle özellikle yakındaki cisimlerden gelen ışınları hipermetrop göz retinaya kadar toplayıp, odaklamayı başaramıyor. Odak noktası retinanın arkasına düştüğü için de, yakın cisimlerin bulanık bir görüntüsü oluşuyor. Hipermetrop, göz uyumu yaparak, yani göz merceğini tutan göz kaslarını kasarak göz merceğini bombeleştiriyor ve bu sayede gözün kırıcılığını artırarak net görmeyi başarabiliyor. Genç yaşlarda, eğer hipermetropi çok yüksek değilse, bu uyum mekanizmasıyla hem uzak hem de yakın için net görme sağlanabiliyor.

Hipermetropi neden oluşuyor?

Yaş ilerledikçe uyum yeteneği azaldığı için yakını ve uzağı görme sorunu baş gösteriyor. Fakat gözde zorlanma olduğundan dolayı bunun sonucunda gözün sulanması ve ağrıması gibi bir takım komplikasyonlar da ortaya çıkıyor. Ağır ve çok ağır hipermetrop ise her yaşta, hem uzağı hem de yakını az görüyorlar. Hipermetroplarda kusur genellikle iki gözde birden oluşuyor. Ancak, bazı durumlarda sorun sadece tek gözde de gelişebiliyor. İşte, bu durumun özellikle çocukluk çağında hemen tespit edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde beyin hipermetrop olan gözün bulanık görüntüsün kabul etmeyip, sağlam gözün görüntüsüyle görmeye başlıyor.

Göze hafif dokunuş ile yakını göreme sorunu nasıl tedavi ediliyor?

40 yaşından sonra ortaya çıkan ve herkeste görülen yaşa bağlı yakını görememe sorunu; radyo dalgalarıyla yapılan basit bir operasyonla çözülüyor. 'Hafif dokunuş' adlı teknik, öncelikle iş dünyasının ilgisini çekti. 'Göz cerrahisinde bir devrim' olarak adlandırılan bu yöntem, ilk kez Amerika'da uygulandı. FDA onayı almasının ardından 6 ayda tüm dünyada yayılan yöntemi Türkiye’de uygulanmaya başladık. 40 yaşından sonra saçların beyazlaması ve yüzün kırışması gibi hemen hemen herkesin sorunu haline gelen yakını görememe problemi, gözlük numaralarını birkaç yıl içinde 3 dereceye kadar çıkarabiliyor. Çalışmak, gazete okumak hatta cep telefonu kullanmak için bile mutlaka yakın gözlüğüne ihtiyaç duyanlara özel olarak geliştirilen yeni yöntem 'anti aging ameliyatlarından' biri olarak da kabul ediliyor.

Göze Hafif Dokunuş operasyonu nasıl yapılıyor?

Ameliyathane ortamında gerçekleşen operasyon için öncelikle hastanın gözü damla ile uyuşturuluyor. Ardından gözün kornea tabakasına radyo dalgaları ile sekiz küçük delik açılıyor. Bu küçük dokunuşlar, göze zarar vermeden yaşa bağlı oluşan yakını görememe sorununu anında çözüyor.

Bu operasyon ne kadar sürüyor?

Bir buçuk dakika sürüyor. Operasyonun ardından masadan kalkan hastaların ilaç kutularının içinde bulunan prospektüsleri bile rahatlıkla okuyabiliyorlar. Hatta ameliyatın ardından hastalar günlük işlerine devam edebiliyorlar.

Bu operasyonu her doktor yapabilir mi?

Lazer ameliyatlarının aksine bu yöntem, biraz daha doktora dayalı bir uygulama. Yani bu iş tamamen doktorun el hünerine bağlı. Gözün korneasına yapılan nokta atışlarının doksan derece açıyla gerçekleştirilmesi lazım. Küçük bir sapma 3 derece astigmat yaratabiliyor ancak doğru ameliyat tekniği sonunda sonuç inanılmaz oluyor.

Göze yakın dokunuşu riskleri neler?

Operasyon göze hiçbir zarar vermiyor ve hemen hemen hiçbir risk taşımıyor.
Operasyonun ardından en fazla 3 ay çok küçük oranda miyop olunabiliyor. Ama bu durum kısa sürede geçiyor. Bazen bir ay kadar astigmat meydana gelebiliyor. Ancak bu durum da geçicidir. Eğer geçmezse bir tek dokunuş bu hatayı düzeltmek için yeterli oluyor.

Hafif Dokunuş adı verilen yeni teknikten önce bu sorun nasıl gideriliyordu?

Daha önce yaşa bağlı yakını görememe sorununu çözmek için gözün içine mercek yerleştirilmesi gerekiyor ve bu ameliyatlar genellikle tercih edilmiyordu. Son derece zorlu operasyonların başında gelen bu ameliyat, ancak bir buçuk dereceye kadar olan göz kusurlarını düzeltebiliyordu. 'Hafif dokunuş' adı verilen yeni teknik sayesinde bu zorlu ameliyat, son derece basit bir operasyona dönüşürken kaç derece olursa olsun yakın göz kusuru sıfırlanabiliyor.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst