Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Ramazan'da kilo almayın

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
21:55
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Ramazan'da kilo almayın

Oruç metabolizma üzerinde birçok değişikliğe neden oluyor ancak bazı noktalara dikkat ederek Ramazan’ı sağlıklı ve kilo almadan geçirmek mümkün.

22 Temmuz 2012 Pazar 12:41

ramazanda_kilo_almayin_h10206.jpg


İftarla sahur arasında dört öğün beslenmek gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, pek çok kişinin sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih ettiğini söyledi. Ancak uzun süre aç kalmanın yaratacağı olumsuzlukları engellemek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, şu noktalara dikkat çekti:

• Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının.

• Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği tercih edin.


• Sıvı alımına özen gösterin. Bol bol su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler tüketin.


• Besinlerin midede uzun süre kalarak, daha çok tok tutabilmesi için posalı yiyeceklerle beslenin.


KALP HASTALARI MUTLAKA HEKİMLERİNE DANIŞMALI


Oruç tutmak özellikle kalp ve dolaşım sistemini etkiliyor. Uzun süren açlık ve susuzluk ile beraber sıcaklar nedeniyle de artan sıvı kayıpları kronik hastalar için daha da büyük önem kazanıyor. Vücudun sıvı kaybetmesi kalbin daha çok yorulmasına neden olduğu gibi böbreklerin çalışmasını da bozuyor, zehirli maddelerin kandan temizlenmemesine yol açıyor.


Ramazan’da özellikle kalp hastalarının tedavilerinde ayarlamalar yapılması ve ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, eğer hekim izin vermiyorsa orucun tutulmaması gerektiğini ifade etti: “Hastaların iyilik hali ancak tedavileri düzenli devam ettiğinde sağlanabiliyor. Denge bozulduğunda bunu tekrar sağlamak çok uzun ve zahmetli olabiliyor. Hatta bazen hastaneye yatışları gerektirecek düzeylere ulaşabiliyor.”


FİZİKSEL AKTİVİTEYİ AZALTMAYIN


Araştırmalar, oruç tutan kişilerin, aslında Ramazan öncesi dönemden daha az kalori tüketseler de fiziksel aktivitenin de düşmesi, metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kilo kaybetmediklerini hatta almaya meyilli olduklarını gösteriyor. Üstelik Ramazan’da tatlı ve kolesterol açısından zengin gıdaların tüketimine olan eğilimin de arttığını vurgulayan Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, oruç tutarken şişmanlamak istemeyen ve sağlığını korumak isteyenlerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.


NTV

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst