Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Papatya çaylarında büyük tehlike

kaptan-8

Co Admin
Local time
22:54
Katılım
21 Nisan 2008
Mesajlar
9,366
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Adana
250420121707207473777_2.jpg
Görünüşleri birbirine benzeyen bitkiler kimyasal olarak birbirinden oldukça farklı yapılara sahip olabiliyor

Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (ATABDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Biyoloji Bölümü öğretim üyesi şifalı bitkiler uzmanı Doç.Dr. Nazım Şekeroğlu, baharın gelmesiyle birlikte doğada sarı-beyaz çiçeklerin açmaya başladığı, bu çiçeklerin genel olarak Türkiye'de "Papatya" olarak bilindiği söyledi.

Şekeroğlu, Türkiye'de doğadan toplanmasının yanı sıra ticari olarak yurtdışından da getirilen ve açıkta papatya çiçeği ismiyle satılan farklı bitki türlerinin olabileceği hatırlatarak, "papatya olarak bilinen ve görünüşleri birbirine benzeyen bu bitkilerin kimyasal olarak birbirinden oldukça farklı yapılara sahiptir.

Gerçek papatya bitkisine benzerlikleri ile tanınan yedi farklı bitki taksonunun bilimsel isimleri, Anthemis nobilis L., Bellis perennis L., Leucanthemum vulgare, Matricaria chamomilla L., Pyrethrum cinerariifolium, Tanacetum parthenium ve Tripleurospermum callosum. Bu bitki türleri içinde pireotu olarak bilinen Pyrethrum cinerariifolium türünün tüm dünyada doğal böcek öldürücü olarak kullanılıyor. Bu bitkinin çiçeklerinin papatya çayı olarak kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Avrupa ülkelerinde yıllardır tarımı yapılan ve ülkemizde doğal olarak yetişen Matricaria chamomilla L türü bitkilerden toplanan çiçeklerin gerçek papatya olduğuna dikkat çeken araştırmacı halkımızın dikkatli davranması gerekiyor. Kimyasal yapısından dolayı pireotu bitkisinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden bahseden bir çalışmada pireotu bitkisinin insanlarda solunum problemleri, nefes darlığı, göğüs ağrısı, deri iltihaplanmalarına ve uzun vadeli kanserojen etkilere yol açabilir.

Benzer şekilde yanlış yönlendirmeler ve bilgi eksikliği gibi nedenlerle birçok şifalı bitkinin faydalı etkilerinden çok zararlı etkilerinin olabileceği görüşü ortaya atılıyor. Özellikle sağlık amaçlı kullanılan bitkilerin üretiminin yapılarak doğru bitkilerin insanlara sunulması gerektiğini söyledi. Dış görünüşlerinin yanında, farklı bitkilerin özellikle yöresel isimlerinden dolayı da sıklıkla karşılaşıyoruz. Şifalı Bitkilerin tüketimi konusunda, medyada ve internet ortamındaki yanlış bilgilendirmelere aldanmamaları konusunda halkımızı uyarıyoruz. Açıkta satılan papatya çiçekleri yerine ambalajlanmış, etiketlenmiş ve Bakanlık onaylı ürünlerin tercih edilmesinin daha doğru olacaktır"

İHA
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst