Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Namaz

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
NAMAZ NEDİR?

Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır. Erginlik çağına gelen, akıllı her müslümana günde beş vakit namaz kılmak farzdır.
Namaz, bizi yaratan, yaşatan, sayısız nimetleri veren yüce Allah'a karşı bir kulluk görevimizdir.
Namaz kılanlar, Allah'ın emrini yerine getirmiş, kulluk borçlarını ödemiş ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış, dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmuş olurlar.


Resimli namaz tarifi:



NAMAZIN ÇEŞİTLERİ

Namazın Farz, Vacib ve Nafile çeşitleri vardır.
1. Farz Namazlar: Beş vakit namaz ve cuma namazıdır.
2. Vacip Namazlar: Vitir ve bayram namazları, adanan na-mazlar, bozulan nafile namazların kazasıdır.
3. Nafile Namazlar: Farz ve vacip namazlardan başka kılınan diğer namazlardır.

NAMAZ VAKİTLERİ

Her işin belirli bir zamanı vardır. Günde beş defa kılınan farz namazların kılınması için yüce Allah belli vakitler tesbit etmiştir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı günde beş defa kılınan namazların vakitleridir.
Sabah Namazının Vakti: Sabaha karşı tan yerinin ağarmaya başlamasından, güneşin doğmasına kadar olan zamandır.
Öğle Namazının vakti : Güneş tam tepemize gelip, gölge, doğu tarafına uzanmaya başladığı vakitten itibaren -güneş tepe noktasında iken var olan gölge müstesna- herşeyin gölgesinin bir veya iki misli oluncaya kadar devam eden zamandır.
İkindi Namazının Vakti: Öğle namazı vaktinin bitiminden güneş batıncaya kadar olan zamandır.
Akşam Namazının Vakti: Güneş battıktan sonra başlayıp güneşin battığı yerde meydana gelen kızıllık kayboluncaya kadar olan zamandır.
Yatsı Namazının Vakti: Akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlayıp sabah namazının vakti girinceye kadar devam eden zamandır.
Vitir Namazının Vakti: Vitir namazının vakti de yatsı namazının vaktidir. Ancak vitir namazı, yatsı kılındıktan sonra kılınır.
Cuma Namazının Vakti: Öğle namazının vaktidir.
Teravih Namazının Vakti: Yatsı namazının vaktidir.
Bayram Namazının Vakti: Bayram günleri sabahleyin güneşin doğuşundan yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra başlayıp güneşin tepe noktasına gelmesine kadar devam eden zamandır.

Her namaz, kendi vakti girdikten sonra kılınır. Vakti girmeyen namaz kılınmaz. Her namazın kılınma vakti, kendi vakti girdikten sonra başlar, bir sonraki namazın giriş vaktine kadar devam eder. En iyisi her namazı vaktin ilk giriş zamanında kılmaktır.
Güneş doğarken, tepe noktasında iken, batarken hiç bir namaz kılınmaz.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Namazin Farzlari

NAMAZIN FARZLARI

Namazın Farzları 12 tanedir. Bunlardan altısı namazdan önce, namaza hazırlık mahiyetinde, altısı da namaza durulunca yapılır. Namazın dışında, hazırlık mahiyetinde olanlara namazın "şartları", içinde olanlara ise "rükünleri" denir:

Namazın Şartları (Dışında olan farzları):

1 - Hadesten Taharet : Gözle görülmeyen manevi pisliklerden temizlenmek. Abdest veya gusülle olur.

2 - Necasetten Taharet :Namaz kılan kimsenin vücudunda, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde bulunan, gözle görülen maddi pisliklerin temizlenmesine denir.

3 - Setr-i Avret : Örtülmesi gereken yerlerin örtülmesi. Örtülmesi gerekli yerler, erkeklerde göbekle diz kapağı arası, kadınlarda ise el, yüz ve ayak dışındaki yerlerdir. Örtülmesi gereken organlardan birinin dörtte biri açılırsa namaz bozulur.

4 - İstikbal-i Kıble : Namazda Kâbe'ye doğru yönelmek de şarttır. Namaz esnasında göğsünü kıbleden çeviren kimsenin namazı bozulur. Kıble yönünü bilmeyen ya da yanında soracak birisi bulunmayan kimse, araştırma yapar. Bazı işaretlere, güneşe ve yıldızlara bakarak kıble yönünü araştırır ve kanaat getirdiği tarafa doğru namazını kılar. Namazını tamamladıktan sonra kıble yönünü belirlemede hata ettiğini anlarsa, artık o namazı iade etmez. Fakat namaz içinde iken kıble yönünü bilecek olsa, o tarafa dönerek namazını tamamlar, yeniden kılması gerekmez.

5 -Vakit : Farz namazlarla bunların sünnetleri ve vacip namazlar kendi vakitleri içinde kılınır. Vaktinden önce kılınamaz. Özürsüz vaktinden sonraya bırakmak günahtır. Vakti çıktıktan sonra kılınan farz namaz eda değil, kaza edilmiş olur. Kaza ise her yönü ile edanın yerini tutmaz. Bir namazın özür olmaksızın kazaya bırakılması Yüce Allah yanında büyük sorumluluk gerektirir. Sünnet namazlarla Cuma ve bayram namazları, vakitleri çıkınca kaza edilmezler.

6 -Niyet : Kılınacak olan namaz hangisi ise ona niyet etmek. Niyet aslen bir azimden ve kesin bir iradeden ibarettir ve kalbe aittir. Bununla beraber kalp ile niyet yapıldıktan sonra dil ile de söylenmesi daha iyidir. Örneğin "bugünkü sabah namazını farzını kılmaya, bugünkü vitir namazını kılmaya niyet ettim." Şeklinde niyet edilebilir. Ramazan ayında, cemaate yetişip de imamın farzı mı yoksa teravihi mi kıldırdığını bilmeyen kimse, farza niyet ederek imama uyar. Eğer imam farzı kılıyor idiyse, uyanın da farzı sahih olur. Eğer imam teravih namazını kılıyor idiyse, ona uyan o kimsenin namazı nafile namaz yerine geçer. Yatsı namazından önce teravih kılınamayacağı için, teravih yerine geçmez.

Namazın Rükünleri (İçinde olan farzlar) :

1 - İftitah (Başlangıç) Tekbiri : Niyetten sonra namaza "Allahü Ekber" diyerek başlamak.

2 - Kıyam : Kıbleye karşı ayakta durmaktır. Bir hasta gerçek olarak veya hükmen ayakta durmaktan aciz kalsa, namazını oturarak kılar. Bir hasta bir yere dayanmak suretiyle ayakta namaz kılmaya gücü yettiği sürece oturarak farz namazları kılamaz.

3 - Kıraet : Namaz kılanın kendisi işitebilecek derecede dili ile harfleri belirterek Kur'an-ı Kerim ayetlerinden bir miktar okumak. Kendisi duyamayacak kadar bir sesle okuyuş kıraet değildir. Ancak imama uyan kimse bu kıraetten müstesnadır, bu kimse Kur'an okumaz. Vitrin ve nafile namazların bütün rekatlarında, farz namazların ilk iki rekatında en az bir âyet kadar Kur'an okumak (İmam-ı Azam'a göre) farzdır. Bir harf veya bir kelimeden ibaret olan ayetlerin okunması yeterli olmaz.

4 - Rükû : Kıraattan sonra, kıyamdan eller dizlerde, baş ile sırt yere paralel düz bir doğrultuda olacak şekilde rükûa eğilmek. Oturarak namaz kılan kimse rükûa eğilince alnı dizlerine paralel olacak kadar eğilmelidir. Rükûda sünnet olan tesbih, üç kere; "Sübhane Rabbiye'l-Azîm" (Pek büyük olan Rabbim, her türlü noksanlıklardan beridir, münezzehtir.) demektir.

5 - Sücûd : Secde etmek. Rükûdan sonra, el, ayak, diz, alın ve burnu beraberce yere koymak (alın yerin sertliğini hissetmelidir). Namazda secde için alın yere konulduğu halde burun yere konmasa, secde yine caiz olur; Fakat böyle bir secde özür bulunmuyor ise mekruhtur. Kalabalıktan veya başka bir özürden dolayı dizler üzerine veya önündeki kişinin sırtı üzerine secde etmek caizdir. Secdede sünnet olan tesbih, üç kere ; "Sübhane Rabbiye'l-A'lâ" (Yüce kudret veazamet sahibi olan Rabbimi bütün noksanlardan tenzih ederim.) demektir.

6 - Ka'de-i Ahire (Son Oturuş): En son secdelerden sonra "Ettehiyyatü"yü okuyacak kadar
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Namazin Vacİblerİ

NAMAZIN VACİBLERİ

Namazların farzları olduğu gibi, bir kısım vacibleri de vardır. Bu vacibleri yerine getirmekle namazın farzları tamamlanıp noksanları giderilmiş olur;

1 - Namaza başlarken yalnız "Allah" ismi ile yetinmeyip büyüklüğü ifade eden "Ekber" sözünü de ilave ederek "Allahü Ekber" demek vacibdir.

2 - Namazlarda "Fatiha" suresini okumak vacibdir. Üç imama göre ise bunu okumak farzdır.

3 - İlk iki rekatın her birinde "fatiha" suresinin birer kere okunması aynı rekatta iki kez okunmaması vacibdir.

4 - Fatiha suresini diğer okunacak sûre veya ayetlerden önce okumak vacibdir.

5 - İlk iki rek'atte Fatiha'dan sonra tam bir sûre veya bir sûreye muâdil olmak üzere Kur'an ayetlerinden bir veya birkaç ayet okumak yani zamm-ı sûre koşmak vacibdir.

6 - Cehren, yani açıktan okunması gereken namazlarda, Kur'anı açıktan okumak. Yalnız başına namaz kılan kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla, dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Fakat öğle ve ikindi namazları ile gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli okuması vacibdir.

7 - Cemaatle kılınan namazlardan sabah, Cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının her rekatında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatlarında aşikare Kur'an okumak, öğle ve ikindi namazlarının bütün rekatlarında, akşam namazının üçüncü ve yatsının son iki rekatlarında gizli olarak kıraat yapmak vacibdir.

8 - Vitir namazında kunut (dua) okumak ve kunut tekbiri almak vacibdir. Bu İmam-ı Azam'a göredir. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e, göre ise bunlar sünnettir.

9 - Kazaya kalan bir namaz, gündüzün cemaatle kılındığı takdirde, eğer sabah namazı gibi aşikâre kıraat yapılması gereken bir namaz ise, yine aşikâre kıraat yapılır. Gizli kıraat yapılması gereken bir namaz ise, gizli kıraat yapılır. Tek başına namaz kılan ise, aşikâre kıraat yapılması gereken bir namazı kaza ederken dilerse hem aşikâre hem gizli okuyabilir. Bir rivayete göre de gündüz kaza edeceği herhangi bir namazda gizli okuması vacibdir.

10 - Secde yaparken yalnız alınla yetinmeyip burnu da yere koymak vacibdir.

11 - Üç veya dört rekatlı namazlarda birinci oturuş vacibdir.

12 - Namazların her oturuşunda teşehhüdde bulunmak (Tahiyatı okumak) vacibdir.

13 - Namaz içinde okunan secde ayetinden dolayı tilavet secdesinde bulunmak vacibdir.

14 - İki bayram namazının üçer ziyade tekbirleri vacibdir. Bu namazların birinci rekatlarındaki rükû ve secde tekbirleri sünnettir. İkinci rekatların rükû tekbirleri de, vacib olan ziyade tekbirlere yakın olduğu için vacibdir.

15 - Namazların farzlarında sıraya riayet edilmesi, iki farz arasına farz olmayan bir şeyin girmesine meydan verilmemesi vacibdir. Farz olan kıyamdan (ayakta duruştan) sonra rükûa gidilmesi, rükûdan sonra da secdeye varılması gibi..

16 - Vaciblerin her birini yerinde yapmak ve sonraya bırakmamak vacibdir. Kur'an okuduktan sonra bir zaman bekleyip sehven bir düşünceye dalmak ve sonra rükûa varmak gibi...

17 - Namazda meydana gelen hataları düzeltmek, namazı noksandan kurtarıp tamamlamak için sehiv secdesi yapmak vacibdir.

18 - Namazların sonunda selam vermek. Önce sağ tarafa sonra sol tarafa yüz çevirerek "Esselâm" demek vacibdir. "Esselâmu aleyküm ve Rahmetullah" denilmesinin vacib olduğu açık olarak belirtilmemiştir.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Namazin SÜnnetlerİ

NAMAZIN SÜNNETLERİ

1 - Namaza baslarken alınan tekbirde, Salati Vitirin Kunut tekbirinde ve bayram tekbirlerinde el kaldırmak, (Kadınlar omuzlarının hizasına kaldırırlar) kaldırırken elleri açık, parmaklar hâl-i tabiisinde olacak, yâni parmaklarını ne büsbütün birbirine bitiştirmiş ve ne de açmış olmayıp hâli üzerine bırakmak. El ile parmakların iç yüzü Kıbleye karşı olacak.
2 - İmama uyan kimsenin iftitâh tekbirinin, imamın iftitâh tekbirinden sonraya kalması ve imamın tekbirine yakın olması.
3 -İftitâh tekbirini alır almaz el bağlamak.
4 - Sübhaneke okumak
5 - İlk rek'atte Sübhaneke okuduktan sonra Eûzü-Besmele çekmek.
6 - Diğer rek'atlerin başında Fatihadan evvel yalnız Besmele çekmek.
7 - Sübhaneke ve Eûzü-Besmeleyi, içinden okumak.
8 - Fatiha'nin sonunda, okuyan ve işitenin içinden "Amin" demesi,
9 - Sabah, Öğle namazlarında Fatiha'dan sonra uzunca , ikindi ve yatsı namazlarında kısa, Aksam namazında daha kısa sûre okumak, (Bu, misafir olmayanlar hakkındadır. Yolcu veya vakit dar ise dilediği âyet ve sûreyi okur.)
10 - Rükû a eğilirken "Allah-u Ekber" demek.
11 - Rükû'da üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-Azim" demek.
12 - Rükû'dan kalkarken "Semiallahu limen hamideh" demek.
13 - Bunun arkasından "Rabbenâ lekel-hamd" demek.
14 - Kıyamda iken ayakların arasında 4 parmaklık mesafe olması.
15 - Rükû'da dizlerini elleriyle tutmak.
16 - Rükû'da elleri tutarken parmakların acık olması.
17 - Rükû'da dizlerin ve dirseklerin düz olması
18 - Rükû'da sırtını düz tutup, başını yukarı dikmemek ve aşağı eğmemek.
19 - Rükû'dan doğrulduğu zaman "Sübhanallah" diyecek kadar durmak. (Buna Vâcib ve Farz diyenler de vardır. Bundan dolayı çok dikkat etmek lazımdır.)
20 - Secdeye varırken yere evvelâ dizlerini, sonra ellerini, daha sonra yüzünü koyması.
21 - Secdeden yukarı kalkarken evvelâ yüzünü, sonra ellerini, daha sonra dizleri üstüne ellerini koyarak dizlerini yerden kaldırmak. (Zayıf ve hastalar nasıl kolaylarına gelirse öylece kalkarlar.)
22 - Secdelere varırken ve secdelerden kalkarken "Allah-u Ekber" demek.
23 - Secdelerde yüzün iki elleri arasına alınması ve ellerin yüzden geri ve uzakta bulunmaması; el ayası yere, parmakların ise birbirine yapışık ve kıbleye karşı olması.
24 - Secdelerde karnını uyluklarından, dirseklerini yanlarından ve kollarını yerden uzak tutmak.
25 - İki secde arasında, birinci tahiyyat oturuşunda ve ikinci tahiyyat oturuşunda ellerini uylukları üzerine koymak.
26 - Otururken sol ayağını yere yayıp, üstüne oturmak ve sağ ayağının parmakları kıbleye doğru gelmek üzere dikmek.
27 - Et-tahiyyatü'yü mutlaka okumak vâcibdir, içinden okumak ise sünnettir.
28 - Selâm vereceği vakit, "Et-tahiyyatü"den sonra "Allahüme-Salli", "Allahüme Barik" ve bunlardan sonra duâ okumak.
29 - Selâm verirken başını evvelâ sağa, sonra sola çevirmek.
30 - Selâmda "Es-Selâmü aleyküm ve rahmetullah" demek.
31 - İmam sol tarafa selam verirken sesini biraz yavaşlatmak.
32 - Kıyamda secde yerine bakmak, Rükû'da ayaklarının üzerine, otururken kucağına bakıp Allah'dan başkasıyla meşgul olmamak ve selâm verirken omuz baslarına bakmak namazın âdâbındandır.

 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Sabah Namzı

SABAH NAMAZININ KILINIŞI (4 rek'attir. 2 sünnet 2 farz)
İki rek'at sünnetinin kılınışı

1. Rek'at

- Niyet edilir.
- Tekbîr getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur.
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina... duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Böylece sünnet tamamlanmış olur. Ara vermeden başka bir şey okunmadan, Allahümme entesselâmü...denildikten sonra hemen farz kılınmak üzere ayağa kalkılır.

*********************************

İki rek'at farzının kılınışı

1. Rek'at

Kâmet getirilir.
- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur.
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Âyet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.

Allah kabul etsin.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Öğle Namazı

ÖĞLE NAMAZININ KILINIŞI (10 rek'attir. 4 ilk sünnet, 4 farz, 2 son sünnet)

4 Rek'at ilk sünnetin kılınışı

1. Rek'at

- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü’a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (ilk oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
Üçüncü rek'at için ayağa kalkılır.

3. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
Dördüncü rek'at için ayağa kalkılır.

4. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur.
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... okunup, hemen farza kalkılır.

*************************

4 Rek'at farzın kılınışı

1. Rek'at

- Kâmet getirilir.
- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (ilk oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
Üçüncü rek'at için ayağa kalkılır.

3. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
Dördüncü rek'at için ayağa kalkılır.

4. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Rükü’a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (son oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... denir. Sonra son sünnet için ayağa kalkılır.

*************************
İki rek'at son sünnetin kılınışı

1. Rek'at

- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur.
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Ayet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.

Allah kabul etsin.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
İkindi Namazı

İKİNDİ NAMAZININ KILINIŞI (8 rek'attır. 4 sünnet, 4 farz)

Dört rek'at sünnet in kılınışı. Öğle namazı ilk dört rek'at sünneti gibi kılınır. Allahümme entesselâmü... okunup, hemen farza kalkılır.

*************************

Dört rek'at farzın kılınışı. Öğle namazının dört rek'at farzı gibi kılınır. Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Âyet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.

Allah kabul etsin.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Akşam Namazı

AKŞAM NAMAZININ KILINIŞI (5 rek'attır. 3 farz, 2 sünnet)

3 Rek'at farzın kılınışı

1. Rek'at

- Kâmet getirilir.
- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (ilk oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
Üçüncü rek'at için ayağa kalkılır.

3. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (son oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, sünneti kılmak için hemen ayağa kalkılır.

*************************

2 Rek'at sünnetin kılınışı

1. Rek'at

- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur.
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir

Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Âyet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.

Allah kabul etsin.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Yatsı Namazı

NAMAZININ KILINIŞI (13 rek'attır. 4 ilk sünnet, 4 farz, 2 son sünnet, 3 vitir )

4 rek'at ilk sünnetin kılınışı

Öğle namazı sünneti gibi kılınır. Allahümme entesselâmü... okunup, hemen farza kalkılır.

*************************

4 rek'at farzın kılınışı

Öğle namazı farzı gibi kılınır. Allahümme entesselâmü... denir. Sonra son sünnet için ayağa kalkılır.

*************************

2 rek'at son sünnetin kılınışı

Öğle namazı son iki sünneti gibi kılınır. Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, Vitir namazı için ayağa kalkılır.

*************************

3 rek'at vitir namazının kılınışı

1. Rek'at

- Niyet edilir.
- Tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
İkinci rek'at için ayağa kalkılır.

2. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Rükü'a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (ilk oturuş)
- Ettehıyyâtü okunur.
Üçüncü rek'at için ayağa kalkılır.

3. Rek'at

- Besmele çekilir.
- Fâtiha okunur.
- Zamm-ı sûre okunur.
- Tekbîr getirilir (başlangıç tekbîri gibi)
- Kunut duâları okunur.
- Rükü a eğilinir.
- Secdeye gidilir.
- Oturulur (son oturuş).
- Ettehıyyâtü okunur.
- Salli ve Bârik okunur.
- Rabbenâ âtina duâsı okunur.
- Selâm verilir.

Allahümme entesselâmü... dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Ayet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.

Allah kabul etsin.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Sehiv Secdesi

Sehiv Secdesi

Sehiv Secdesi Hangi Hallerde ve Ne Zaman Yapılır
a) Namazda farzlardan birinin unutularak geciktirilmesi.
b) Vaciblerden birinin unutularak geciktirilmesi veya unutularak yapılmaması hallerinde sehiv secdesi yapılır.
Namazdaki bu eksikliği gidermek için namazın sonunda sehiv secdesi yapmak vacibtir. Farzlardan birinin unutularak veya bile bile yapılmaması hâlinde namaz bozulacağı için sehiv secdesi ile tamamlanamaz, namazın yeniden kılınması gerekir. Vaciblerden herhangi birinin bilerek terkedilmesi durumunda sehiv secdesi yapılmaz, namazın yeniden kılınması gerekir.
Sehiv Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır?
Namazın sonunda iki defa secde yapıp oturmak ve bu oturuşta Ettehiyyatü, Allahümme salli ve Allahümme barik'i okuyup selâm vermeye sehiv secdesi denir. Sehiv secdesi şöyle yapılır:
Namazın son oturuşunda yalnız Ettehiyyatü okunarak sağ tarafa selam verildikten sonra: "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. Sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılıp oturulur, tekrar "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" söylenir ve "Allahü ekber" diyerek kalkılıp oturulur. Bu oturuşta, "Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ..." duaları okunarak önce sağa, sonra sola selâm verilir. Buna sehiv secdesi denir.
 

seyfi

Administrator
Local time
07:44
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Cenaze Namazı

Bir mü minin vefât ettiğini, haber alan erkeklere, erkek yoksa, kadınlara cenâze namazı farz-ı kifâyedir. Cenaze namazı, Allah için namaz ve ölen kimse için duâdır. Ehemiyyet vermeyenin îmânı gider.

Cenâze namazının şartları

1- Meyyit yani ölü müslüman olmalıdır.

2- Yıkanmış olmalıdır. Yıkanmadan gömülen, üzerine toprak atılmamış ise, çıkarılıp yıkanır, sonra namazı kılınır. Cenâzenin ve imâmın bulunduğu yerin temiz olması lâzımdır.

3- Cenâzenin veya bedenin yarısı ile, başının veya başsız yarıdan fazla bedenin, imâmın önünde bulunması lâzımdır.

4- Cenâze, yerde veya yere yakın, ellerle tutulmuş veya taşa konmuş olmalıdır. Cenâzenin başı, imâmın sağına, ayağı soluna gelecektir. Tersine koymak günahtır.

5- Cenâze imâmın önünde hazır olmalıdır.

Cenâze Namazının Farzları

1- Dört kere tekbîr getirmektir.
2- Ayakta kılmaktır.

Cenâze Namazının Sünnetleri

1- Sübhâneke okumak,
2- Salevât yani Allahümme Salli ve Bârik okumak,
3- Kendine ve meyyite ve bütün müslümanlara af ve mağfiret için bildirilmiş olan duâlardan bildiğini okumak.

Cenâze namazı, câmi içerisinde kılınmaz.

Canlı olarak doğduktan sonra ölen çocuğun ismi konur, yıkanır, kefenlenir, namazı kılınır.

Cenâze taşınacağı zaman, tabutun dört kolundan tutulur. Önce cenâzenin baş tarafı sağ omuza, sonra ayak tarafı sağ omuza, sonra baştarafı sol omuza, sonra ayak tarafı sol omuza konmak suretiyle her birinde onar adım taşınır. Kabire varıldığı zaman cenâze omuzlardan yere indirilmedikçe oturulmaz. Defnedilirken işi olmıyanlar otururlar.

Cenâze namazı nasıl kılınır

Cenâze namazının dört tekbîrinden her biri, bir rek at gibidir. Dört tekbîrin yalnız birincisinde eller kulaklara kaldırılır. Sonraki üç tekbîrde eller kaldırılmaz.

1- Önce niyet edilip ilk tekbîr alınıp, iki el bağlanınca "Sübhâneke" okunur ve okunurken "vecelle senâüke" de denir. Fâtiha okunmaz.

2- İkinci tekbîrden sonra, teşehhüdde otururken okunan (salevât)lar, ya nî (Allahümme salli) ve (Bârik) duâları okunur.

3- Üçüncü tekbîrden sonra, cenâze duâsı okunur. Cenâze duâsı yerine "Rabbenâ âtinâ..." veya yalnız "Allahümmağfir leh" demek veya duâ niyetiyle "Fâtiha-i şerîfeyi" okumak da olur.

4- Dördüncü tekbîrden sonra, hemen sağa ve sonra sola selâm verilir. Selâm verirken, cenâzeye ve cemâate niyet edilir.

İmâm yalnız dört tekbîri ve iki omuza selâmı, yüksek sesle söyler, diğerlerini içinden okur.

Cenaze namazı, kılındıktan sonra, tabutun yanında duâ etmek câiz değildir. Mekrûh olur.
 

lececafe

Co Admin
Local time
07:44
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,461
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
48
Namaz Duaları

Sübhaneke
subhaneke.gif

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük*) ve lâ ilâhe ğayrük)
* Ve celle senâük yalnızca cenaze namazlarında kullanılır.​


Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Ettehiyyâtü


ettehiyyat.gif

Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllahi ve berakâtühüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâd illâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasülüh.
Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.

Allâhümme Salli

salli.gif

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Allâhümme Barik

barik.gif

Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Rabbenâ âtina

atina.gif

Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn


Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.
Rabbenâğfirlî


agfirli.gif

Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minine yevme yekûmü'l hisâb.

Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.
Kunut Duaları


kunuts.gif

Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdik. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel-hayra küllehü neşkürüke ve lâ nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.
kunut.gif

Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes'a ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhık.
Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.

alıntıdır....
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst