Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Çin’de Üniversite

lececafe

Co Admin
Local time
22:46
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,461
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
48
Çin’de Üniversite

Çin’de eğitim maliyet açısından uygun olmakla beraber aynı zamanda da kalite açısından da tatmin edici seviyededir. Dünya başarı sıralamasında ilk 500′de 27 Çin üniversitesi bulunurken, Türkiye’de bu sayı 4’tür.
Karşılıklı anlaşmalar yapmış olduğumuz global ve ulusal çaptaki Çin Halk Cumhuriyeti üniversitelerini dikkatle ve özenle seçerek Uluslarası Kalite Standartlarını hedefleyerek sizlere her alanda hakkettiğiniz güzel eğitim imkanlarını getirmekteyiz.
Zengin içerikli programları, sunduğu geniş imkanları, vizyoner akademik anlayışı ile Çin üniversiteleri sayısı giderek artan yabancı öğrencilerin tercih sebebi olmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti Üniversitelerinin bir çoğu Y.Ö.K tarafından tanınmaktadır. Çin Dili ve Edebiyatı hariç diğer dallardan denkliklerini almak isteyen öğrenciler alanlarına yönelik yeterlilik sınavlarına tabii tutulmaktadırlar.
Üniversitelerde öğrenim yılı, Eylül ayı başlarında başlar. Bu tarihten en az bir ay önce kayıt işlemlerinin yapılmış olması gerekmektedir. Derslere devamiyet şarttır.
Üniversitelerin çoğunluğunun her türlü imkana sahip kampüsleri ve yurtları bulunmaktadır. Öğrenci birlikleri üniversite yönetiminde etkin yer almakta ve üye öğrencilerin eğitim dışındaki sosyal aktivitelerinde önemli rol oynamaktadırlar.
Her üniversitenin zengin kaynaklara sahip kütüphaneleri bulunmaktadır. Her üniversite ayrıca hızlı Internet ve son model bilgisayarlarıyla bilgisayar servisi sunmakta, öğrenciler kendilerine kayıtta verilen kütüphane kartı ve bilgisayar şifresiyle bu imkanlardan genelde 24 saat güvenle faydalanabilmektedirler.
YÖK Denklik: Tüm üniversitelerimizin YÖK denkliği bulunmaktadır! Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun olduğunuzda alacagınız diplomanın YÖK denkliginin olmasi için, o üniversitenin YÖK tarafından onaylı bir okul olması gerekir. Hangi üniversitelerin denk olup olmadigini YÖK’ün denklik biriminden öğrenmek mümkündür.
Eğitim hayatınızı Çin’de devam ettirmeniz için 20 Neden
1) Yurt dışında Eğitim Görme Ayrıcalığı
2) Türkiyeye ve dünyaya başka bir açıdan bakabilme Turkıyede iken olayların içinde olmaktan dolayı farkına varamadığınız şeylerin farkına varacaksınız. Çin ve başka ülkelerle kıyaslamalar yapabileceksiniz. Ülkenizi tekrar tanıyacaksınız.
3) Başka ülke insanlarının dünyaya bakışını görebilme Özellikle dil eğitiminiz sırasında beraber olacağınız yabancılarla yapacağınız fikir alışverişi sayesinde onların dünyaya bakışını, olayları değerlendirişini, neye nasıl tepki verdiklerini göreceksiniz.
4) Dünyanın en çok konuşulan dili Çince’yi öğrenme ayrıcalığı 1.3 milyar Çin nüfusunun ve de Amerika, Kanada, Fransa, Pasifik ülkeleri gibi dünyanın neredeyse her yerinde bulunan Çin ırkına mensup kişilerin konuştuğu dili öğrenerek tüm bu insanlarla iletişim olanağı yakalayacaksınız.
Halihazırda resmi rakamlara göre dünya üzerinde en çok konuşulan dil Çince. Çin’deki nüfus haricinde dünya üzerinde 60 milyon daha Çinli var:
untitled1.bmp

5) Türkiye’de ve dünyada çok az bilinen bir yabancı dili bilme fırsatı Zorluğu ve karmaşıklığıyla ün yapması ve Çinlilerin son yüzyıldaki ekonomik durgunluğu gibi sebeplerle son zamanlara kadar pek de isteklisi olmayan Çince, günümüzde büyük bir sıçrama yaşamaktadır. 1991′de Çince Seviye Sınavı’na 2000 yabancı başvurmuşken 2005 yılında bu rakam 117000′e yükseldi.
2007 yılı itibariyle Çin haricinde başta Amerika olmak üzere 37 ülkede yapılan bu sınav Türkiye’de ise hala ulgulanmıyor. Ülkemizde bu dilin öğretildiği kurumlar 3 üniversite ve birkaç dil merkezinden ibaret.
6) Dünyanın ekonomisini yönlendiren ülkenin dilini bilme Dünyanın alım gücü en yüksek 2. ülkesi olan Çin, hiç şüphesiz son çeyrek asra damgasını vuran ülke. Dünya basınında en çok tartışılan; ihracatları ile tüm ülkeleri zorlayan Çin, elbette ki dilini öğrenenlere ticari anlamda pekçok bağlantı sağlayacaktır.
7) Türkiye’nin değil dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim olanağı Dünya üniversiteler akademik sıralamalarında ilk 500′e Türkiye’den bazen 1-2 üniversite girebilmekte bazı sıralamalarda ülkemiz üniversitelerinin hiçbirinin adı geçmemektedir. Oysaki bu sıralamalarda Çin’in anakarasından 9, Hongkong özerk bölgesinden 5, Tayvan eyaletinden 5 olmak üzere toplam 19 üniversite yer almaktadır.
8) Üniversite sınavına girmeksizin arzu edilen bölümde okuyabilme Çin üniversiteleri için yabancı öğrenci kabulundeki temel kıstas HSK (Çince Seviye Sınavı); yani öğrencinin dil seviyesidir. Dil şartı sağlandığı takdirde öğrenci istediği üniversitenin istediği bölümünde okuyabilmektedir. (Not: Az da olsa bazı üniversiteler, bölüme giriş sınavı uygulamaktadır. Bu sınavlar için ise çince eğitimine devam ederken bir yandan da 1 dönem boyunca özel kurs almak yeterlidir. Bu uygulama Çin’deki 800 üniversitenin sadece birkaç tanesi ile sınırlıdır.). Çin Dili ve Edebiyatı (yabancılar için kurulmuş) okumak isteyenler için ise aldığı Çin dili eğitimi süresi bölüme sayılıyor ve örneğin 2 yıl dil çalışmış bir öğrenci bu bölüme başvurduğu takdirde HSK sonucu aranmaksızın 3. Sınıftan bölüme devam ediyor.
HSK sınavı senede 3 kere yapılmaktadır. Bu sınavda en yüksek not 8, adaylardan sözel bölümler için istenen not 6, sayısal bölümler için istenen not ise 3′tür. (Verilen bu limitler bazı üniversitelerde ve bazı bölümlerde değişiyor; sebebi ise Çin’deki eyalet sisteminin getirdiği farklılıklar ve bazı üniversitelerin kendi uygulamaları. Kimi üniversiteler bu limitleri yükseltip kimisi de düşürebiliyor. Bazen de öğrencinin lise notlarına ve çince seviyesine bakıp not istemeksizin alıyorlar. Ama tekrar belirtmek gerekir ki yukarda verilen genellemeye uymayan üniversite sayısı çok az.)
Standart çalışan bir öğrenci HSK sınavından bir eğitim yılı sonunda 3 veya 4, ikinci yıl sonunda rahatlıkla 5 alıyor. Çalışmaya odaklanmış bir öğrencinin ise 8 ay sonunda 5-6, ikinci yıl sonunda ise 8 alması mümkün.
9) Çok ucuza kaliteli eğitim Çin’de devlet üniversitelerinin öğrenim ücreti ortalama olarak yıllık 2200 dolardır. Bu miktar okula göre değişim arz etse de fark 100-200 doları geçmemektedir.
Türkiye’de kaliteli bir üniversitede okumak için gerekli 10000 dolar gibi meblağlar ile kıyaslanınca Çin’de dünya bazında da kalitesi ispatlanmış okullarda hem de 2200 dolara okumanın maddi avantajları tartışılmazdır.
(Türkiye’deki genel durumun aksine Çin’de kaliteli üniversiteler devlet üniversiteleridir. Dolayısıyla Çin’de eğitim almak isteyen bir öğrencinin seçimi bu yönde olmaktadır.)
10) Dünyanın en köklü,etkin ve gizemli kültürlerinden birini öğrenme şansı 5000 yıllık maziye sahip, dünya medeniyetine pekçok yönden katkılarda bulunmuş görkemli bir kültür birikimi. Çin tıbbı, pusula, kağıt, barut, ipek gibi büyük buluşların yanısıra sayısız küçük buluşla, düşünce dünyasına yetiştirdiği Konfüçyüs gibi birçok filozofuyla, yerleşik hayata geçişi ve çok erken çağlarda kurduğu devlet sistemiyle, yazılı tarihi ile Türk ve dünya tarihine ışık tutan binlerce yıllık arşivleriyle Çin medeniyeti baştan başa görkemlidir. Bunun yanısıra, hem ülkemize hem de Avrupa’ya uzaklığı sebebiyle hep Uzak doğu diye anılan bu diyarın en önemli özelliklerinden biri de bizlerce çok bilinmediği için gizem dolu olması. Bilinmeyeni bilmek isteyenler için, bu görkemli medeniyeti yerinde görmek için Çin’de yaşamak ve Çince öğrenmek bulunmaz bir fırsat!
Medeniyetin bir diğer beşiği olan Anadolu’da içiçe yaşadığımız için aşina olduğumuz Orta Asya, Rusya, Avrupa, Ortadoğu ve Arap kültürü, İran Fars kültürü ve Kuzey Afrika kültürü sayesinde zaten geniş olan kültür ufkumuzda belki de tek ve çok farklı bir eksik var; o da Çin medeniyeti!
11) Çok çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerle öğrenim görme fırsatı Bu sene verilerine göre dünyanın en çok yabancı öğrenciye sahip 3. ülkesi olan Çin, Çinceye olan talep patlamasını da göze alarak seneye 86000 öğrencinin ülke üniversitelerine kayıt yapacağını öngörüyor. Böylesine çok yabancı öğrenciyi bulunduran bir ülkede, özellikle dil öğrenimi görürken bir arada bulunmak; dillerini, kültürlerini, davranışlarını, dünyaya bakış açılarını, kısaca birçok değişik ülkenin kültürlerini öğrenmek adına hem kişiye farklı bir kültür birikimi katıyor, hem de dünya arenasında uluslar arası alanlarda bir yerlere gelmek isteyenler ve küreselleşmeye adapte olabilmek isteyenler için çok elverişli bir zemin hazırlıyor.
12) Dünyanın en modern şehirlerinde, gökdelenlerde yaşama imkanı Dünyanın en yüksek 10 binasından 7’si Çin’de. Yabancıların kaldığı site tarzı binalar genellikle 30 kat ve üzeri yükseklikteki modern ve yeni yerleşimler. Batı tarzı yaşama uyumun bir göstergesi olarak Anakarada (Mainland China) toplam 600 McDonalds ve 1000 adet KFC olduğu ifade edilebilir. Önemli şehirlerde bulunan Türk restoranlarının yanısıra çok sayıdaki Arap ve Çinli müslüman restoranları ile yemek konusunda da sorun yaşamayacaksınız. Sebze, meyve, et gibi gıdalar mevzuunda ise Çin (özellikle güney Çin), ucuzluğu ile birçok ülkeden daha avantajlı durumdadır. Örneğin koyun etinin kilosu 7 milyon.
13) Canayakın, yabancılara çok saygılı Çin halkı içinde bir eğitim hayatı Son asırlarda geçirdikleri zor dönemler nihayetinde çok gerisinde kaldıkları Beyaz insana karşı toplum genelinde oluşmuş olan özenti hissi, sima ve renk farklılığından kaynaklanan ilgileri sebebiyle çoğu zaman yabancıların ilgi odağı olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Bu sebeple, Çin’de birçok yerli dizide yabancılar da rol alır, yolda giderken anneler çocuklarına ‘İşte bak, yabancı! diye sizi gösterir, metroda dakikalarca size bakanlar çıkabilir, birçok sert kural size karşı yumuşatılabilir. Kısacası, dünyanın pekçok ülkesinde 3., 2. sınıf; en iyi ihtimalle sıradan insan muamelesi görecek olmanıza rağmen Çin’de hep 1.sınıf olursunuz.
14) Yüksek hayat standardında ucuza yaşam Dünyanın tüm ülkelerinden yatırımları mıknatıs gibi çeken bir ülke olarak Çin, bu durumu ekonomik bir güç ve istihdam alanı olarak kullanmanın yanısıra teknoloji ve bilgi paylaşımı şeklinde de değerlendirmektedir. Teknolojiye elde etme ve bunu hayata tatbik noktasında ise çok ileri durumdadır. Kaliteyi henüz istenilen seviyede yakalayamamış olsa da pekçok Çinlinin cep telefonlarında, metrolarda, internet alanında kısacası hayatın her yerinde yüksek hayat standartlarını yakaladığı söylenebilir. Örneğin dünyanın en hızlı trenlerine Çin’de rastlayabilir, elektronik eşyaların en yeni modellerini Türkiye’de piyasaya girmeden 1 yıl önce görebilir, değil metrolarda taksilerde ve asansörlerde bile LCD ekranlarla karşılaşabilirsiniz. Ve bu şartlarda diğer ülkelerden çok daha ucuza yaşarsınız.
15) Dünyanın suç oranı en düşük olan ülkelerinden biri Gerek sert devlet rejimi ve caydırıcı cezaları sebebiyle gerekse de ülke içinde silah taşıma yasağı gibi önleyici tedbirler sonucunda Çin, resmi rakamlarla şu anda dünya üzerindeki en güvenli ülkelerden biridir. Bir de bu sert kanunlara yabancıları koruyan yasalar da eklenince Çin’de hayat çok rahat hale geliyor.
16) Dünyanın en hızlı gelişen ülkesini yerinde inceleme fırsatı Dünya ekonomisinin analizini yapmak isteyenler, gelişmeleri yerinde takip etmek isteyenler için en güzel fırsatlardan biridir Çin. Dünyada ilk defa uygulanan Çin tipi ekonomi modelini kitaplarda ve gazete sütunlarında okumak yerine yerinde görmek gerek.
17) Yabancı yatırımcılara kapılarını sonuna kadar açmış bir ülkede bulunma Eğitiminden sonra ilerde kendi işini kurmayı veya ailesinin işine devam etmeyi düşünenler için biçilmiş bir kaftandır Çin. 1980li yıllarda başlayan dışa açılım politikası son yıllara dek hep ihracatı artırma yönünde seyretmesine rağmen şimdilerde ülke, ihracat açığının doğurması muhtemel sakıncalarını da göz önüne alarak yeni bir trend’e girdi: Bugünlerde ülkede en çok altı çizilen konu; yabancı yatırımcıların gelip ülkeden mal almanın yanısıra mal satmasını da sağlamak. Buna en somut adım ise dünyanın en büyük fuarlarından olan Guangzhou İhracat Fuarı’nın 50.yılında isminin ve kapsamının devlet tarafından değiştirilerek Guangzhou İhracat ve İthalat Fuarı haline gelmesi.
Bu bağlamda, hem çince bilen hem Çin’i bilen bir yabancı için çok güzel bir gelecek vaad ediyor Çin.
18) Pasifik ülkelerinin dinamiği olan Çin’de okuma şansı Çin; konumu,nüfus fazlası ve gelişen ekonomisi ile komşu ülkelerini büyük ölçüde etkiliyor ve onları da ticari manada gitgide kendine bağlıyor. Bu durumun ortaya çıkmasında önemli bir etken de hiç şüphesiz yurtdışında ve özellikle Pasifik ülkelerinde yaşayan Çinliler. Bölgedeki tüm ülkelerde çinliler var ve hepsi de bulundukları ülkenin en zenginleri; ülkelerinin ekonomilerine yön veren iş adamları. Dolayısıyla pasifik ülkelerinde Çin’in artık bir lokomotif halini aldığını söylemek yanlış olmaz.
Aslına bakılırsa Afrika’daki yatırımları, Amerika İran nükleer krizinde aracı rol oynaması, Rusya ile son dönemdeki çok sıkı ilişkileri göz önüne alındığında, Çin’in pasifik bölgesini aşıp çoktan dünyanın tamamında etkin bir rol alma yolunda adımlara geçtiği görülecektir. Dünya Ticaret Örgütü’ne girmiş, Amerika’ya rahatlıkla kafa tutan , dünyanın en büyük ordusuna sahip, nükleer gücü elinde tutan, uzaya araç yollayan 3.ülke olan yeni dünya gücü Çin’i tanımak, çinceyi bilmek, uzakdoğuyu bilmek gibi özellikler muhakkak ki çok önemli bir ayrıcalıktır.
19) Mezuniyet sonrası Çin’le iş yapan büyük Türk firmalarının yanısıra büyük yabancı şirketlerde iş bulma olanağı Ülkemizdeki büyük şirketlerin bir kısmının yerleştiği, bir kısmının ise yerleşmeye hazırlandığı bir ülke olan Çin’de, dünyanın birçok büyük şirketi çoktan otağını kurmuş durumda. Özellikle çince’sinin yanına bir de ingilizcesini ekleyebilmiş bir yabancı, 3 dil bilmesi ve böylelikle dünyanın tamamı ile iletişime geçebilme pozisyonu sayesinde bu şirketlerin iştahını kabartır. Eğitim ücretinin yüksek olmadığı Çin’de ingilizce öğrenmek de hiç zor olmayacaktır.





20) İlk 500deki Çin Üniversiteleri Çin’de eğitim maliyet açısından uygun olmakla beraber aynı zamanda da kalite açısından da tatmin edici seviyededir. Türkiye’de dünya başarı sıralamasında ilk 500′e giren 4 tane Üniversite bulunuyorken TürkiyeNden çok daha ucuza faydalanılabilecek eğitim programlarının mevcut olduğu Çin’de dünya klasmanına giren 27 tane Üniversite bulunmaktadır.
Dünya başarı sıralamasında ilk 500 Üniversiteler arasında yer alan 27 tane Çin Üniversitesi ve sıralamadaki pozisyonları aşağıdaki gibidir:
1-400 Arası Sıralama Numaraları 18 University of HONG KONG China (Hong Kong) 28 PEKING University China 38 The CHINESE University of Hong Kong China (Hong Kong) 40 TSINGHUA University China 53 HONG KONG University of Science & Technology China (Hong Kong) 85 FUDAN University China 102 National TAIWAN University China (Taiwan) 125 NANJING University China 149 CITY University of Hong Kong China (Hong Kong) 155 University of Science and Technology China 163 SHANGHAI JIAO TONG University China 209 ZHEJIANG University China 256 The HONG KONG Polytechnic University China (Hong Kong) 324 TIANJIN University China 334 National TSING HUA University China (Taiwan) 336 National CHENG KUNG University China (Taiwan) 398 National CENTRAL University China (Taiwan) 401-500 Arası Alfabetik Sıralama National CHIAO TUNG University China (Taiwan) National CHUNG HSING University China (Taiwan) University of JILIN China SHANDONG University China SOUTHEAST University China National SUN YAT-SEN University China (Taiwan) National TAIWAN University of Science China (Taiwan) TONGJI University China XI’AN JIAOTONG University China National YANG MING University China (Taiwan)



 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst