Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Çeşitli Yönleriyle Lcd Monitörlerin İncelenmesi !

SAFRAN

New member
Local time
04:22
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Çeşitli Yönleriyle Lcd Monitörlerin İncelenmesi !

LCD MONİTÖRLER


LCD monitörlerin fiyatlarının ucuzlaması, fiyatlarından dolayı düşünmeyenleri LCD monitör almayı düşündürür hale geldi. LCD monitör çoğu kullanıcı için yeni bir teknoloji olduğu için, neyin ne olduğunu tam olarak bilemeyebiliyor.İşte bu yazı LCD monitör alacak olanları düşünülerek hazırlanmıştır.LCD ve CRT monitörlerle ilgili bu yazıyı hazırlarken çoğu monitörlerin sunduğu parlaklık ve kontrast oranlarını, gecikme sürelerini, renklerin doğruluğunu veya paneldeki ışığın düzenli dağılıp dağılmadığını sübjektif testlerle belirlemek olanaksız. Bu testler gerekli donanım cihazları kullanmadan yapıldığında aktarılan bu bilgiler sadece bir kullanıcı deneyimini yansıtıyor. Kullanıcı deneyimi bazen yapılan objektif testlerden daha önemli olabiliyor ancak sübjektif testlerin geçerli olmasını sağlamak için farklı kesimden kullanıcılarında da ürün üzerine yorumunu almak ve benzer klasmanda bulunan ürünlerle aynı ortamda karşılaştırmak gerekir. Test ekipmanı olmadan kişinin yapabileceği şey, farklı ürünleri yan yana koymak ve karşısına referans olarak bir CRT monitör koymak. Bu LCD monitörlerin görüş açılarını, film izlerken veya oyun oynarken yaşanılan deneyimi, günlük kullanımda edindiği tecrübeleri aktarması ve ürünleri karşılaştırma yaparak okuyuculara sunması iyi bir çalışma sayılabilir. Ancak böyle bir testi teknik verilerle de destekleyerek daha etkin hale de getirmek mümkün olabilir.


LCD monitörler ; DSTN ve TFT olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


1-Ucuz olan ve “passive matrix” teknolojisini kullanan DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic)’ler çözünürlükleri ve görüş açıları TFT’lerden düşük olan monitörlerdir. Bu monitörler genelde dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır.

2-TFT (Thin Film Transistor)’ler ise “active matrix” adı verilen ve görüntüyü daha parlak ve keskin gösteren bir teknoloji kullanırlar. TFT’lerde her piksel bir ya da dört transistor tarafından kontrol edilir ve bu sayede flat panel ekranlar arasında en iyi çözünürlüğü sunarlar.


LCD mi? CRT mi?

Genel anlamda uzun süre bilgisayar kullanılacaksa LCD alınmalı çünkü olayın sağlık boyutu var.
Bir de göz önüne alınması gereken başka bir konu ise LCD'lerin gerçekten önü açık bir teknoloji.
Gönül rahatlığıyla oyun oynayıp film seyredebilirsiniz. LCD'de DVD izlenmez oyun oynanmaz diye düşünmeyin. CRT monitörlerdeki yansıma ve parlama gözlerde bir süre sonra bozukluğa yol açabiliyor. Ancak illaki ben eşzamanlı ve her açıdan aynı görüntü ve parlaklık istiyorum diyorsanız kaliteli bir CRT monitör alırsınız ancak unutmamanız gereken kaliteli crt monitörlerde ucuz değil.
LCD'lerde yazıları okumak çok rahat sanki görüntü yok canlı bir şey var karşınızda ve de gözleri hiç yormuyor.
Şimdi LCD monitörler ile CRT monitörlerin bazı özelliklerini karşılaştıralım.
İlk önce yerden kazanmış olursunuz. CRT monitörler daha çok yer kaplarken LCD monitörler daha
az yer kaplar.
Şimdi en çok sorulan bir soruya burada cevaplayalım. LCD Monitörlerde 1280x1024 çözünürlükte çizilen daireler elips gibi görünürler mi?
Normal monitörlerde 1280x1024 çözünürlük orantı olarak sorunlu bir çözünürlüktür çünkü VGA çözünürlüğünün direkt olarak katı değildir.. 320x240 -> 640x480 -> 1152 x 864 -> 1280x960 CRT monitörler için doğru çözünürlüktür, 4:3 oranını tutar. 1280x1024 çözünürlüğün oranı ise 5:4'dür.
Tabiiki cevabım kısaca hayır olacaktır. Yani CRT monitörlerde olduğu gibi 1280x1024 çözünürlükte 5:4 çözünürlüğün 4:3 yapıya uymamasından kaynaklanan deformasyon oluşmaz.Çünkü 1280x1024, vga'nın katı değil ama lcd lerin görünür alanının oranı da vga ile orantılı değil.
1024@75 Hz veriyor LCD, CRT ise 1024@85. Fakat bu yanıltıcı olmasın LCD nin 60Hz de bile 0 titreme yapıyor. Git gel yapan elektronlar yok, Hz lere bakmak yanlış olur kıyaslama için.
1 saat LCD kullandıktan sonra, CRT ye geçtiğimde gözlerimdeki ağrıyı bariz bir şekilde hissedebiliyorum.
Renkler LCD de daha parlak daha canlı, CRT ise kötü değil normal.
LCD de yazı fontlarında keskin pikseller var, CRT de sanki yuvarlatmış, yumuşamış gibi.
LCD resmen Konfor resmen Rahatlık ve resmen SAĞLIK, yumuşacık göz dostu bir görüntü.Tek kusurları var bu monitörlerin.Bir pencereyi tepesinden tutup sürüklerken de oluyor, yazılar birbirine girer gibi oluyor.Şu ana kadar gördüğüm en olumsuz yanı.
İlk olarak düşük resim kaliteleri, yanlardan ve üstten bakıldığında netlik kaybı, yüksek fiyatlı olmaları gibi etkenlerden dolayı pek tercih edilmeyen, çok eski bir teknolojide olsa CRT tüplü monitörlerin hep 2-3 adım gerisinde olan LCD ler, ilk olarak resim kalitesinde çözüme kavuştular ve şimdiki yeni üretim teknolojileri sayesinde fiyatları da gün geç tikçe düşmekte aynı zamanda çıkan son model LCD ler de tepki süreleri de CRT monitörleri aratmayacak seviyelere düştü. Makul fiyatları az enerji harcamaları, az yer kaplamaları ve insan sağlığını etkileyebilecek herhangi bir zararlı ışın saçmamaları ile çok yakında LCD monitörler CRT leri müzeye göndereceklerdir.

LCD'lerin CRT monitörlere göre avantajlarını özetlersek;

1-Güç tüketimi az (Türkiye gibi elektriğin çok pahalı olduğu bir ülkede önemli bir avantaj var. LCD'ler CRT'lerin üçte biri kadar daha az enerji tüketiyor.)
2-Titreme yok, göz yormuyor (Genç yaşta gözlük takmaktan kurtulursunuz)
3-Geometri problemi yok
4-Parlak ve net görüntü (gözleriniz bayram eder)
5-Hafif ve az yer kaplıyor (Crt monitörler ağır ve hantal oldukları için Crt'leri kaldırırken bel fıtığı olma riskiniz var)
6-Görülebilir alan kaybı yok
7-Dijital bağlantı yapılabiliyor (Sinyal kaybı olmuyor. Detay ayarlarla uğraşmıyorsunuz, kendiliğinden ayarlanıyorlar)
8-LCD monitörleri duvara monte edebilirsiniz.
 

SAFRAN

New member
Local time
04:22
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
LCD Monitör Alırken Nelere dikkat etmeliyiz.
1- Tepki hızına bakacaksın 16ms ve alt değerler iyidir.
2- Çözünürlük
3- Ölü piksel var mı?
4- Ölü-bozuk piksel garantisi var mı?
5- DVI çıkışı olup olmadığı
6- Tazeleme hızı
7- Bakma açısı
8- Kontsrat oranı
9- Kullandığı Panel türü
10- Fiyatı
11-Servis ağı yaygın mı?
Şimdi bu özellikleri biraz daha açalım.
— Çözünürlüğü: 17''ler için bu 1280x1024. 19''ler için 1600x1200. Elbette oyun oynarken kartınız elvermediği için 1024x768'e dönerseniz enterpolasyon söz konusu. Bazı ekranlar da ekstra filtreler var, rahatsız etmiyor ama çoğunda da yok

- Ölü-bozuk piksel garantisi var mı?. 1 kötü piksel bile acayip sinir bozucu oluyor. LCD monitörleri mükemmel bir şekilde sıfır hata ile üretilmiyor. Üretilirken bir takım ufak hatalarla birlikte gelebiliyorlar ve hatalar büyük olmadığı sürece bu monitörler piyasaya veriliyor. LCD monitörlerin görüntüsü oluşturan milyonlarca transitörden bir tanesinin bozuk olması, "ölü piksel" olarak tabir ettiğimiz, sürekli karanlık veya sürekli beyaz duran piksel(ler)i oluşturabiliyor. Bu ölü piksellerin sayısı fazla olursa, rahatsız edici olur.Aşağıda da bahsettiğimiz gibi Philipsin yeni geliştirdiği bu panel (Perfect Panel) türünde ise firma piksel hatalarının tümünü garanti altına almayı düşünüyor. Bu monitörler ISO 13406-2 sınıf I satndardına sahip olacak ve bunun anlamı karanlık piksel kusurları da dahil olmak üzere hiç bir piksel hatasına sahip olamayacak.
Her ihtimale karşı, alacağınız LCD monitörde ölü piksel(ler)le karşılaşmak istemiyorsanız, monitörü almadan önce çalışır vaziyette detaylı ve dikkatli bir şekilde incelemenizi öneriyoruz.

CRT ve LCD Monitörlerin Ömürleri Ne Kadardır?

Bu, yeni monitör olan birçok kullanıcının sorduğu bir soru. Her elektronik parçanın bir ömrü olduğu gibi, aldığınız monitörün de ortalama bir ömrü var. Fakat bu ömür, kullanımdan kullanıma değiştiği gibi, öngörülen bazı değerler vardır.
CRT monitörler için ortalama 10,000 ile 20,000 saat arasında çalışma ömrü, LCD monitörler için ise 20,000 – 30,000 saat arasında “arka ışık” ömrü ön görülür.
Bunlar ortalama değerler. Aylarca sürekli aynı görüntüyü vermekle görevli CRT monitörlerin ömürleri dramatik bir şekilde azalır. Üstelik CRT monitörlerin tamiri ve bozulan parçalarının değiştirilmesi LCD monitörlere göre daha masraflıdır.

CRT Monitörler

CRT monitörlerin ömürleri genellikle sunulan parlaklık değerinin monitör ilk üretildiğindeki parlaklık(brightness) değerine göre %50 oranına göre azalmasına kadar geçen süre olarak nitelendirilir. Bu rakam genellikle %50 civarındandır. Yani bir monitör, ilk kullanımdan bu yana parlaklık oranını %50 oranında kaybettiyse, monitörün ömrünün dolduğu kabul edilir. Gündelik yaşantımızda bu olay “Monitörün tüpü bitmiş” şeklinde de dile getirilir.
Parlaklık değerlerinin zaman içerisinde düşmesi farklı sebeplerden kaynaklanır. Ortam sıcaklığı ve çalışma esnasındaki parlaklık değerleri, monitörün zamanla parlaklık değerinin kaybetmesindeki ana etmenlerdir. Çok yüksek parlaklık değerlerinde kullanılan bir monitörün ömrü, ortalama bir parlaklık değerinde kullanılan monitörün ömründen çok daha kısa olacaktır.
Bu iki önemli faktör, monitördeki fosforların ve katodun yaşlanmasına neden olur. Fosfor ve katot yaşlanması, sadece parlaklık sorununu beraberinde getirmez. Netliğin (focus) ve renk balansının bozulmasına neden olur. Monitörünüz eğer belli bir süreden sonra netlik sorunu oluşturduysa, monitörün ömrünün neredeyse dolmak üzere olduğunu, hatta ömrünün dolduğunu ima eder. Her rengin balansı, 3 farklı elektron tabancası olduğundan farklı değerlerde olacaktır.
Kaliteli monitörlerde gelişmiş katotlar kullanıldığından, monitör ömürleri oldukça uzamaktadır. Bu monitörlerin fiyatları aynı görüntü alanına sahip monitörlere göre çok daha fazladır.
Yani, CRT monitörlerin ömürleri katotlarının ömürleri ile ölçülür. Sürekli aynı ekranı görüntülemek zorunda olan monitörlerin ömürleri çok daha kısalır.
LCD Monitörler
LCD monitörlerin çalışma prensibi, ışı yaymak üzerine değil, ışığı bloke etmek üzerine kuruludur. Her piksel bir transistor tarafından kontrol edilir. transistor ler açılıp kapanarak arka planda sürekli yanan ışık serbest bırakılır ve transistor deki renk bilgileri eşliğinde filtre edilerek renkler oluşur. İşin özü, arka tarafta sürekli akitf olarak beyaz ışık vardır. Beyaz ışık ise, floransalar tarafından sağlanır. Bu Floransaların bir ömrü vardır.— LCD ekran CRT gibi elektron tabancası ile tüm ekranın fosforların taranması ile değil de arkada yer alan sürekli açık ışık kaynağının(back light) önünün kapatılıp-açılması ilkesine göre çalışıyor. Kristallere elektrik veriliyor transistörlerce ve onlar da emre göre açılıp-kapanıyorlar farzedin.
CRT ve LCD Monitörlerde Tamirat
LCD monitörlerin yapısı ufaktır, arka planda bulunan ışıklar, yenisiyle herhangi bir test ekipmanı olmadan rahatça değiştirilebilir. Üstelik LCD’lerin arka ışıklarının ömürleri CRT’lerin hemen hemen iki katı kadardır.
CRT monitörler ise bu konuda sınıfta kalıyor. Ömrü dolan monitörler mutlaka teknik serviste veya üretim merkezinde gerekli test donanımları ile tamir edilebilir. Fakat boyutları nedeniyle maliyeti fazla olmaktadır. LCD monitörlerin bu tarz tamirat işlemleri CRT monitörlere göre çok daha az tutar.
Bir monitör alırken genelde ilk maliyet fiyatına bakarız. Eğer bu monitörü uzun süre kullanmayacaksak, ilk maliyet bizim için önemlidir ama uzun süre kullanımlarda, toplam maliyet CRT monitörlerde oldukça artar. LCD’ler ise hem kullanım ömrünün uzun olması, hem de bu tarz problemlerin giderilmesi nispeten kolay olması nedeniyle toplam maliyeti düşürüyor.

LCD monitörlerde Monitörlerin Piksel Hata Yöntemi

TFT' lerde pikseller transistorlar ile kontrol ediliyor demiştik. Bunu da daha iyi anlamanız için basit bir hesapla açıklayabiliriz
1024x768 çözünürlüğünü ele alalım. 1024 kolon ile 768 sıranın çarpımını alt piksel sayısı olan 3 ile çarpalım. Sonuç 2.359.296 çıkar. Bu sayı 1024x768 çözünürlük destekleyen bir TFT LCD'de görüntü elde edebilmek için kullanılan transistor sayısıdır! Çözünürlük arttıkça transistor sayısı da artıyor doğal olarak. Bunun yarattığı en büyük problem ise üretim sırasında bozuk transistor kullanılmasıdır. Transistor sayısı bu kadar fazla olunca hata payı da artıyor. Bu olay ölü piksel olarak da adlandırılır. Ölü piksel ya hiç ışıklandırılmaz ya da sürekli aydınlık olur. Sayısı fazla olursa rahatsız edicidir. TFT LCD monitörlerin fiyatlarının yüksek olmasında ölü piksellerin de rolü vardır. Çünkü fazla sayıda ölü pikselli üretilmiş bir monitör satılamayacağından o monitörden kar edilemez tabii bu sebepten ortaya çıkan zarar sağlam monitörlerin fiyatlarına eklenerek telafi edilmeye çalışılır.

LCD monitörlerde, en gelişmiş üretim tekniklerini kullanmakta ve sıkı bir kalite kontrol mekanizması uygulamaktadır. Fakat flat panel monitörlerinde kullanılan TFT LCD panellerindeki piksel veya alt piksel hataları ile bazen karşılaşmaktadır. Üreticilerden hiç biri panellerin hiç birinde piksel hatası bulunmayacağını garanti edemez fakat Philips, kabul edilmez sayıda hata bulunan monitörlerin garanti kapsamında tamir edileceğini veya yenisi ile değiştirileceğini garanti etmektedir. Bu bölümde farklı piksel hata tipleri açıklanmakta ve her tip için kabul edilebilir piksel seviyeleri tanımlanmaktadır. Garanti kapsamında tamir veya yenisi ile değiştirme yapabilmek için TFT LCD panelindeki piksel hatalarının sayısı kabul edilebilir seviyelerden fazla olmalıdır. Örnek verecek olursak, bir 15" XGA monitöründe alt piksel oranının %0.0004 olması hatalı olabilir. Bunların yanında, bazı piksel hata tipleri veya kombinasyonunun fark edilmesi diğerlerinden daha kolay olduğu için Philips bu tip hatalar için daha yüksek kalite standartları belirlemiştir. Bu politika tüm dünyada geçerlidir.

Piksel ve Alt Pikseller
Bir piksel, veya resim elemanı, temel renkleri kırmızı, yeşil ve mavi olan üç alt pikselden oluşmaktadır. Pikseller bir araya gelerek bir görüntü oluşturur. Pikseldeki alt piksellerin hepsi açıksa, renkli üç alt piksel beraber beyaz bir resim gibi görünür. Hepsi koyuysa, renkli üç alt piksel beraber tek bir siyah piksle gibi görünür. Açık ve koyu piksellerin diğer kombinasyonu diğer renkte tek bir piksel gibi görünür
 

elektromax

New member
Local time
04:22
Katılım
14 Ocak 2010
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
akadaşlar hayırlı işler her marka monitor tamiri yapıyoruz samsung monitörde
Not Optimum Mode Recommended mode: 1280x1024 60Hz) yazar ne yaparsanız yapın düzelmez biz bu arızayıda yapıyoruz
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst