SAPANCA:
Kara Lahaba Ezmesi, mısır ekmeği, çerkez tavuğu, cevizli lahana, yeşil taze fasülye, barbunya ezmesi, yeşil fasülye turşusu, diken başı, yoğutlu yeşil erik, lahana sarması, cevizli-pekmezli-şekerli lokum, cevizli fasülye(Malahto)
TANDIR VE TANDIR EKMEĞİ ( elmadağ)
Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır. Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır. Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir. Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır. Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır. Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur.
BADIMA BÜKMESİ;(ÇERKEŞ)
Çerkeş'te Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.
Pırasa Dolması;(çerkeş)
Kalın pırasanın beyaz kısımları 8-10 cm oyunda kesilerek kaynar suda haşlanır. Tek ek katları ayrılır. Başka bir kapta pirinç, kıyma, salça, yağ karabiber karıştırılarak katların içine bir çay kaşığı kadar koyulup, sigara gibi sarılır. Üzerine salçalı yağ ve sıcak su eklenerek pişirilir.
Kara Lahaba Ezmesi, mısır ekmeği, çerkez tavuğu, cevizli lahana, yeşil taze fasülye, barbunya ezmesi, yeşil fasülye turşusu, diken başı, yoğutlu yeşil erik, lahana sarması, cevizli-pekmezli-şekerli lokum, cevizli fasülye(Malahto)
TANDIR VE TANDIR EKMEĞİ ( elmadağ)
Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır. Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır. Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir. Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır. Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır. Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur.
BADIMA BÜKMESİ;(ÇERKEŞ)
Çerkeş'te Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.
Pırasa Dolması;(çerkeş)
Kalın pırasanın beyaz kısımları 8-10 cm oyunda kesilerek kaynar suda haşlanır. Tek ek katları ayrılır. Başka bir kapta pirinç, kıyma, salça, yağ karabiber karıştırılarak katların içine bir çay kaşığı kadar koyulup, sigara gibi sarılır. Üzerine salçalı yağ ve sıcak su eklenerek pişirilir.