Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Dosya Sıkıştırma Formatları: En İyisi Hangisi?

SaTBiL™

Administrator
Local time
05:32
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Dosya sıkıştırma olayına hemen hemen herkes aşinadır. Dosyaları bir yerden bir yere taşırken veya arşivlemek için genelde onları normal boyutundan daha küçük hale getiririz ve işlerimizi yapmaya devam ederiz.
Dosyaları sıkıştırarak, orijinal boyutundan daha ufak yapmak için mühendisler program çıkartıyorlar ve biz bunları kullanıyoruz. Yani demek istediğimiz, farklı sıkıştırma standartları bulunuyor. Her sıkıştırma formatının kendisine göre artıları, eksileri bulunuyor ve kullanım alanlarına göre farklılık gösterebiliyor.
Internet’ten dosya çekenler bu konuya biraz daha yatkındır. İndirdiğiniz dosyaların uzantıları genelde .ZIP uzantılı olur. ZIP sıkıştırma formatı, bu konuda standartlaşmış diyebiliriz. Dolayısı ile bu yazıda karşılaştıracağımız sıkıştırma formatlarını, kendi kullanımınızda yapmanız daha mantıklı olacaktır. Mesela, arkadaşınıza birkaç dosya götürmek istiyorsunuz. Bunları ACE sıkıştırma formatı ile sıkıştırdınız. Arkadaşınıza götürdüğünüzde, bu formatı açan programı bulamayabilirsiniz. Fakat her bilgisayarda hemen hemen WinZIP programının yüklü olduğunu ve Windows ME ve Windows XP gibi yeni işletim sistemlerinin ZIP sıkıştırma formatını tanıdığını da düşünürseniz, başkalarıyla dosya alışverişi yaparken, eğer dosyaları sıkıştıracaksanız, ZIP sıkıştırma formatını seçmeniz mantıklı olacaktır. Buna birazdan değineceğiz.
inc_winzip_1.gif

Winzip programından bir görüntü.
Dosya Sıkıştırmanın Faydaları
Dosya sıkıştırmanın en temel yararı, bir çok dosyayı tek bir dosya halinde bulundurabilmek ve orijinal boyutundan daha ufak bir boyutunda dosyaları “saklayabilmek”.
Dosya sıkıştırma; adı üzerinde dosyanın boyutunu ufaltmak için kullanılıyor. Mesela 1 MB boyutunda olan bir Word dosyası, sıkıştırılarak, 200 KB civarı bir boyuta getirilebilir. Fakat, dosyayı sıkıştırdığınız anda, artık ona normal olarak ulaşamaz olacaksınız. Yani, 1 MB’lık bir Word belgesini sıkıştırdıktan sonra, bu sıkıştırılmış dosyaya, Microsoft Word gibi yazı programınız ile erişemeyeceksiniz. Demek istediğimiz, dosya sıkıştırmanın esas amacı, dosya transferinde kolaylık sağlamak ve verileri toplu halde saklamak.
Dosya sıkıştırmanın bir diğer mükemmel faydası ise, bir klasör altında bulunan onlarca, hatta yüzlerce dosyayı tek dosya altında saklayabilmeniz. Örneğin, arkadaşlarınızla bir tatile çıktınız ve tatilde en babasından 100-150 tane resim çektiniz. Tatilden döndünüz ve diğer arkadaşlarınıza hava atmak amacıyla, resimleri onlara mail ile göndermek isteyeceksinizdir. Ama mail atarken, resimleri tek tek eklemek çok kasar hem de bütünlüğü bozar diye düşünüyorsunuz. Peki ne yapıyoruz? Bu resimlerimizi sıkıştırarak tek dosya haline getiriyoruz. Mesela ismini “kayak_resimleri_2001” koyun. Arkadaşınız bu dosyayı aldığında tüm resimlere dert etmeden kolaylıkla ulaşacaktır.
Üç Ana Sıkıştırma Formatı
Günümüzde, ZIP, RAR ve ACE sıkıştırma formatları en çok kullanılanlar. Her biri dosya sıkıştırıyor ama farklı algoritmalar kullanarak.
1- ZIP : Günümüzde en çok kullanılan sıkıştırma formatı. Internet ile içli dışlı olan ve sürekli dosya indiren kişiler bir çok programın ve dosyanın ZIP formatında sıkıştırıldığını kolaylıkla fark edecektir. ZIP’in bu denli yaygın olmasının temel sebebi, sıkıştırma işlemini oldukça çabuk yapabilmesi. Çabuk yapıyor fakat, diğer formatlar ile karşılaştırıldığında dosya boyutu diğer formatlara göre biraz büyük kalıyor.
2- RAR: Sıkıştırma ve özellik bakımından, RAR formatının bir nebze de olsa, ZIP formatına göre daha gelişmiş olduğunu söylemek mümkün. RAR formatı ile sıkıştırılmış bir dosyanın boyutu, ZIP formatı ile sıkıştırılmış dosyanın boyutundan fark edilir bir şekilde az oluyor. RAR sıkıştırma formatında , multi-volume arşivleme, arşiv düzeltme gibi ek özellikler de sunuyor.
winrar.gif

WinRAR programından bir görüntü.
3- ACE: Bizim şu anda tartıştığımız 3 sıkıştırma formatına göre, en iyi sıkıştırma oranına sahip olan sıkıştırma formatı olarak kabul ediliyor ACE formatı. RAR ve ZIP sıkıştırma formatlarında yer alan özelliklerin hepsine sahip olmasının yanı sıra, diğer formatlardan fark edilir bir şekilde daha küçük boyutta dosyalar oluşturuyor.
ZIP – RAR – ACE Sıkıştırma Formatlarının Karşılaştırması
Yazının başlarında da belirttiğimiz gibi, Internet üzerinde dosya transfer ederken veya dosyalarımızı başkalarıyla paylaşacağımız zaman, karşı taraf sorun yaşamaması için, ZIP sıkıştırma formatını seçeriz. Diğer formatları açabilen programlar pek de yaygın değil. Ama yine de diğer formatları kullanmada ısrar ederseniz, oluşacak dosya boyutundan birazcık fedakarlık ederek, kendiliğinden açılma özelliğine sahip sıkıştırılmış dosyalar elde edebilmeniz de mümkün. Ama kendi arşivlerinizi yedeklemek istediğinizde, sizler için en uygun olan programı seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Ne de olsa, oluşturacağınız sıkıştırılmış dosyaları tanıyacak programlar sizin elinizin altında bulunacaktır.
Her sıkıştırma formatının ne kadar başarılı olduğunu görmek amacıyla, WAV, JPEG ve DOC gibi, günlük hayatımızda en çok kullanılan dosya tiplerini.
ZIP formatında dosya sıkıştırmak için Winzip , RAR formatında dosya sıkıştırmak için WinRAR , ACE formatında dosya sıkıştırmak için ise WinACE programlarını kullandık. Bu programlar, belli bir kullanım periyodundan sonra satın alınmalı. ZIP, RAR ve ACE formatını tanıyan beleş yazılımlar tabii ki bulunuyor ama bunları her yerde bulmak çok çok zor. Bu formatları tanıyan programların “Win” versiyonlarının kullanımı çok çok rahat ve DOS altında olduğu gibi komut yazmak zorunda değilsiniz.
 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst