Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

yörelere göre tarifler(65tane)

F

fiesta73

Guest
biggrin.gif

EZME SALATA
______________


MALZEME:

Domates
5 adet
Limon suyu
1 adet

Soğan
2 baş
Maydanoz
1/2 demet

Yeşil biber
3 adet
Yeşil nane
1/2 demet

Zeytinyağı
1/2 çay bardağı
Tuz
Yeterince

Pul biber
Yeterince





YAPILIŞI:

Bütün malzemeler iyice yıkanır. Domatesler soyulduktan sonra ufak ufak doğranır. Küçük kareler halinde doğranan soğanlar, tuz ve pul biber ile ovulur. Temizlenen biberler, maydanoz ve yeşil nane ince ince kıyılır. Bütün malzeme iyice karıştırıldıktan sonra üzerine yağ ve limon suyu gezdirilerek servis yapılır.



HAVUÇ BÖRTME (ZONGULDAK)
_________________________


MALZEME:

Havuç
1 kg.
Kırmızı pulbiber
1 çay kaşığı

Zeytinyağı
3/4 su bardağı
Tuz


Sarmısak
4 diş
Süzme yoğurt
2 su bardağı



YAPILIŞI:

Havuçları kazıyıp rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Sarmısakları dövün, süzme yoğurt ile çırparak karıştırın. Yağı tencerede kızdırıp havuçları içine atın, karıştırarak yağa bulanmalarını sağlayın. Tuzu ve biberi katıp, kapağını kapatarak 4-5 dakika orta ateşte pişirin. Ateşten indirip 5 dakika ılınmaya bırakın. Ilınmış havuçları, sarmısaklı yoğurt ile karıştırın. Bir servis tabağına aktarıp, soğuk olarak servis yapın.



HAYDARİ (ADANA)
_________________

MALZEME:

Süzme yoğurt
1/2 kg.
Tuz
Yeterince

Dereotu
1/2 demet





YAPILIŞI:

Dereotu ince ince kıyılır, tuzla birlikte süzme yoğurda katılarak iyice karıştırılır.



KARNIBAHAR SALATASI (EDİRNE)
__________________________

MALZEME:

Karnıbahar
1 adet
Sirke
3 çorba kaşığı

Maydanoz
1 adet
Zeytinyağı
6 çorba kaşığı

Dereotu
1 demet
Limon suyu
2 çorba kaşığı

Yeşil soğan
1 bağ
Şeker
1 tutam

Sarmısak
1 diş
Karabiber




YAPILIŞI:

Karnıbahar yıkanıp parçalara ayrıldıktan sonra az tuzlu suda 10 dakika kadar haşlanır ve süzülüp soğumaya bırakılır. Maydanoz ve dereotu yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Çok ince doğranmış sarmısak, sirke, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, şeker, kıyılmış maydanoz, dereotu ve soğan iyice karıştırılır. Bu sos karnıbaharın üzerine dökülerek bekletillir. Daha sonra üzerine bir miktar tuz ilave edilir.



KEREVİZ SALATASI (TEKİRDAĞ)
____________________________

MALZEME:

Yaprak kereviz
1 adet
Süt
1 fincan

Tulum peyniri
100 gr.
Zeytinyağı
4 çorba kaşığı

Dövülmüş ceviz içi
100 gr.
Üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı



YAPILIŞI:

Kerevizin dış yaprakları soyularak alınır ve yıkanıp süzülür. İyice kurulandıktan sonra fındık büyüklüğünde doğranır, dövülmüş ceviz üzerine dökülerek karıştırılır ve servis yapılıncaya kadar buzdolabına konur. Diğer bir kapta yağlı tulum peyniri, bir fincan sütle karıştırılıp çatalla ezildikten sonra karabiber, zeytinyağı ve sirkeyle karıştırılarak peynir sulandırılır. Servis zamanı geldiğinde cevizli kereviz dolaptan çıkarılır ve peynirli karışım üzerine dökülerek servis yapılır.



KISIR (ADANA)

______________
MALZEME:

İnce bulgur
1/2 kg.
Nane
1/2 demet

Domates
4 adet
Yeşil biber
3-4 adet

Yeşil soğan
1 demet
Biber salçası
1 çorba kaşığı

Maydanoz
1 demet
Limon suyu
2 adet

Tuz
Yeterince
Karabiber
Yeterince

Kırmızı biber
Yeterince





YAPILIŞI:

Derince bir kaba konulan bulgur sıcak su ile ıslatılarak şişmeye bırakılır. Diğer tarafta yeşil soğan, maydanoz, nane, domates ve yeşil biber küçük küçük doğranır. Islanmış bulgurumuza önce salça, yağ, tuz, limon suyu baharatlar konularak karıştırılır. Daha sonra yeşillik, biber ve domates konularak karıştırılır. Mevsimine göre marul, haşlanmış lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.



MAMZAMA (EDİRNE)
________________

MALZEME:

Tatlı kırmızı biber
1 kg.
Sirke


Sarmısak
4-6 diş
Tuz


Zeytinyağı
1/2 su bardağı





YAPILIŞI:

Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve kıyın. Yeşil biberi iyice yıkayın. Közlenmiş kırmızı biberlerle birlikte incecik doğrayın. Sarmısağı ayıklayıp tuzla birlikte havanda döğün. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra üzerine zeytinyağı ve sirke ekleyin. 30 dakika buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.



MERCİMEK SALATASI (MALATYA)
_____________________________


MALZEME:

Mercimek (yeşil)
1 kase
Zeytinyağı
Yarım fincan

Kuru soğan
1 baş
Limon suyu
1 adet

Maydanoz
1 demet
Tuz




YAPILIŞI:

Mercimekler ayıklanır, yıkanır, suda haşlanarak süzülür. Kuru soğan halka şeklinde doğranır. Maydanoz ince kıyılır, mercimeğe karıştırılır. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu dökülür. Domates dilimleri veya turşu ile süslenerek servis yapılır.



MERCİMEKLİ HUMUS (ANTALYA)
___________________________

MALZEME:

Kırmızı mercimek
1 su bardağı
Soğan
1 adet

Havuç
1 adet
Zeytinyağı
1 çay bardağı

Patates
1 adet
Sulandırılmış nişasta
1 tatlı kaşığı

Tuz
Yeteri kadar
Dererotu
4 dal



YAPILIŞI:

1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayın. 1 adet patates, havuç ve soğanın kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeleri bir tencereye alın. Üzerine geçecek kadar su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene dek haşlayın. Bir çatal yardımıyla ezin. Koyu bir kıvam alınca içine 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ve 1 tatlı kaşığı sulandırılmış nişastayla tuzu katın. Karışımı bir süzgeçten geçirin. Kalan yağla servis tabağını yağlayın. Dereotunun yapraklarını ince kıyıp, karışıma ekleyin. Servis tabağına boşaltıp soğuyunca istediğiniz şekilde keserek, servis yapın.



MUHAMMARA - 1 (GAZİANTEP)
____________________________

MALZEME:

Kırmızı biber
1 su bardağı
Sarmısak
4 diş

Kuru ekmek
1 çay bardağı (ufalanmış)
Toz şeker
1 tatlı kaşığı

Dövülmüş ceviz
1 su bardağı
Kimyon


Limon suyu
1 adet
Karabiber


Zeytinyağı
1 su bardağı
Tuz




YAPILIŞI:

Kırmızı biberi küçük bir kapta biraz su ile ıslatın. Biberler biraz şiştikten sonra zeytinyağı, kuru ekmek, sarmısak ve ceviz içini karıştırın. Baharatlarını ve en son olarak limon suyunu ekleyin. Servis tabağına şekilli olarak koyun. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.



MUHAMMARA - 2 (ADANA)
________________________

MALZEME:

Tahin
200 gr.
Sarmısak
2 baş (soyulmuş)

Soğan
2 adet
Ceviz
200 gr.

Bayat ekmek içi
1/2
Limon suyu
1 adet

Zeytinyağı
1 çay bardağı
Tuz
Yeterince

Pul biber
Yeterince





YAPILIŞI:

Soğanlar ince ince kıyılır. Tahin, dövülmüş ceviz içi, soğan, bol miktarda pul biber, ufalanmış bayat ekmek içi, tuz ve dövülmüş sarmısak eklenerek iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine kızdırılmış zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.



PİRPİRİM CACIĞI (MALATYA)

__________________________

MALZEME:

Semizotu (pirpirim)
1 kg.
Sarmısak
4-5 diş

Yoğurt
2 kase
Tuz




YAPILIŞI:

Semizotu ayıklanır, yıkanır. Arzuya göre ister haşlanarak, ister haşlanmadan sarmısaklı yoğurda karıştırılarak servis yapılır.



PAŞA PİLAVI (BOLU)
___________________

MALZEME:

Sarı patates
5 adet
Taze soğan
1 demet

Yeşil sivri biber
4 adet
Yumurta
2 adet

Limon
1 adet
Maydanoz
1/2 demet

Tuz
Yeteri kadar
Zeytinyağı
Yeteri kadar



YAPILIŞI:

Bolu kaplıcalarının orijinal bir yemeğidir. Pilav deyince akla bulgur ya da pirinç gelir. Fakat bu doyurucu yemek bir tür patates salatasıdır. Kaynatılmış patatesler soyulur. Kuşbaşı doğranır. Dibi yuvarlak genişce bir kaba konur. Diğer yandan limon sıkılır. Suyu bir kapta tuz ve zeytinyağıyla çırpılır. Sıcak haldeki patateslerin üzerine gezdirilir. Bir iki sefer karıştırılır. Zeytinyağını iyice emen patatesler bir kayık tabağına yayılır. Üzerine piyazlık doğranmış soğanlar serilir. Daha sonra lop yumurtalar, halka halka kesilerek üstüne konur. Hepsinin üstüne çok ince kıyılmış maydanozlar serpiştirilir. Çok ince kıyılmış yeşil sivri biberlerle süslenir. Artan zeytinyağı üzerine dökülür. Sıcakdan çıkınca ferahlatıcı lezzetli bir yemektir.



PATLICAN SALATASI (YOĞURTLU) - 2(GAZİANTEP)
___________________________________________

MALZEME:

Patlıcan
1 kg.
Yeşil biber
10 adet

Zeytinyağı
3/4 fincan
Limon suyu
Yarım adet

Yoğurt
250 gr.
Tuz


Sarmısak
5 diş





YAPILIŞI:

Patlıcanlar kuvvetli ateşte kabukları yanıncaya kadar közlenir ve kabukları soyularak temizlenir. Sonra patlıcanlar içinde zeytinyağı bulunan kaseye konur. Üzerine tuz serpilip limon suyu sıkıldıktan sonra çatalla karıştırılır ve zeytinyağı patlıcanlara yedirilir ve iyice ezilerek macun haline getirilerek içine yoğurt katılır ve iyice birbirine yedirilir. Dört adet yeşil biber ateşte közlenir ve kabukalrı soyulur. İçi çıkarılır. İyice yıkandıktan sonra sarmısak ve tuzla havanda dövülür. Sonra bunlar da yoğurtlu sarmısaklara katılır ve daha sonra salata tabağına alınır. Üzerlerine ateşte közlenmiş, kabukları soyulmuş ve iyice yıkanmış yeşil biberler oturtularak servis yapılır.



PİŞMİŞ SOĞAN SALATASI (ADANA)
________________________________
YAPILIŞI:

Soğanlar şişe dizilerek köz üzerinde pişirilir. Soyulduktan sonra ince kıyılarak, tuzlanır ve üzerine yağ ile limon suyu dökülür. Bu salata ile servis yapılır.

SEMİZOTU SALATASI (İZMİR)


MALZEME:

Semizotu
250 gr.
Zeytinyağı
6 çorba kaşığı

Sarmısak
2 demet
Üzüm sirkesi
2 çorba kaşığı

Havuç
1 adet
Karabiber


Hardal
1 tatlı kaşığı
Tuz




YAPILIŞI:

Semizotunun kökleri temizlenir. Taze yapraklarıyla sapları doğranır, sarımsağın sapları kesilip atılır. Havuç yıkanıp kazındıktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Hardal, tuz, karabiber, zeytinyağı, sirke karıştırılarak iyice çırıpılır. Bunun içine semizotu ve havuç katılır ve karıştırılır. Üzerine soyulmuş taze sarmısak bütün olarak konularak servis yapılır.



SOĞAN SALATASI (ELAZIĞ)

____________________________
MALZEME:

Soğan
500 gr.
Siyah zeytin
10 adet

Maydanoz
1/2 bağ
Kırmızı pulbiber
1 çay kaşığı

Limon suyu
6 çorba kaşığı
Karabiber


Domates salçası
1 çorba kaşığı
Tuz


Zeytinyağı
4 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Soğanları, kabuklarını soyup ince ince dilimleyin, elinizle tiftikleyerek halkalarına ayırın. Maydanozu ince kıyın. Soğanları bir karıştırma kabına aktarın. Salçayı, limon suyu ve zeytinyağı ile çırparak karıştırın. Tuzu ve biberleri katın. Üzerine maydanozları ve hazırladığınız sosu ekleyip, soğanların iyice sosa bulanmalarını sağlayın. Bir tabağa aktararak servis yapın.



ŞEYH MUALLA (ANTAKYA)
_________________________

MALZEME:

Zeytinyağı
1/2 su bardağı
Sarmısak
8 diş

Nar ekşisi
1 çay bardağı
Domates
5 adet

Soğan
3 adet
Maydanoz
1/2 demet

Patlıcan
1 Kg.
Haşlanmış nohut
1 su bardağı

Sıvıyağ
Kızartmak için
Tuz


Sivri biber
5 adet





YAPILIŞI:

Soğanları piyazlık doğrayın. Domatesleri küçük küçük biberleri ise halka şeklinde kesin. Patlıcanları yıkayın, 15 dakika tuzlu suda bekletin. Baş kısımlarının ayrılmasına dikkat ederek uzunlamasına dörde kesin. Kızgın yağda 2 dakika kızartın. Sarmısağı küçük küçük doğrayın. Patlıcan hariç tüm malzemeyi iyice karıştırın. Patlıcan dilimlerinin arasına yerleştirin. 1/2su bardağı su ekleyip kısık ateşte 40 dakika pişirin.Not:Aynı yemeği patlıcanları kızartmadan da yapabilirsiniz. Bu durumda zeytinyağı miktarını artırmanız gerekecektir.



TAZE BÖRÜLCE SALATASI (BALIKESİR)
_________________________________

MALZEME:

Taze börülce
500 gr.
Sızma zeytinyağı
1/3 su bardağı

Sarmısak
5 diş
Tuz


Limon suyu veya koruk suyu
1/2 su bardağı





YAPILIŞI:

Börülceleri iki ucunu ve varsa kılçıklarını alarak ayıklayıp, bütün bırakın. Yıkayıp süzdürün. Bir tencerede tuzlu su kaynatıp börülceleri içine atın, hafif diri kalacak biçimde yaklaşık 15 dakika haşlayın ve süzdürün. Soğumaya bırakın. Sarmısakları dövün. Bir kapta, limon suyu, sarmısak, tuz ve zeytinyağını çırparak karıştırın. Ilınmış börülceleri bir servis tabağına alın. Üzerlerine sosu gezdirip soğuk olarak servis yapın.



YOĞURTLU SALATA (İZMİR)

__________________________
MALZEME:

Salatalık
3 adet
Şalgam
Birkaç dilim

Yoğurt
1 adet
Sirke


Sarmısak
2 diş
Yağ


Kereviz
3 yaprak
Tuz




YAPILIŞI:

Salatalıklar soyulduktan sonra ince dilimlere doğranarak üzerine tuz ekilir ve beklemeye alınır. Diğer bir kapta dövülmüş sarmısaklar çatalla ezilerek yoğurt, yağ, sirke ve doğranmış kereviz yaprağı karıştırılıp salatanın üzerine dökülür.



ZEYTİNYAĞLI KABAK İÇİ (GAZİANTEP)
_______________________________

MALZEME:

Kabak
1 kg.
Maydanoz
1/2 demet

Zeytinyağı
1 çay bardağı
Kırmızı toz biber


Soğan
1 adet
Tuz


Sarmısak
1 baş





YAPILIŞI:

Kabak içleri ince ince doğranır. Soğan ve sarmısaklar ayıklanır, ufak ufak doğranır. Zeytinyağı tencerede kızdırılır, soğan ve sarmısaklar atılır, kabak içi ilave edilir ve pişirilir. Serviste yemek üzerine kıyılmış maydanoz ve kırmızı toz biber serpilir.

ALİ NAZİK KEBABI (GAZİANTEP)
___________________________

MALZEME:

Kemer patlıcanı
1 kg.
Az yağlı iri çekilmiş kıyma
500 gr.

Sarmısak
4 diş
Kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı

Domates
1 adet
Süzme yoğurt
4 su bardağı

Yeşil dolmalık biber
2 adet
Domates sosu
1/2 su bardağı

Maydanoz
1/2 bağ
Sivribiber
3 adet

Riviera zeytinyağı
2 çorba kaşığı
Karabiber




YAPILIŞI:

Patlıcanları yıkayıp, süzdürün. Birkaç yerinden bıçak ucu ile delin. Izgaranızda ya da ocak üzüerinde, kabukları yanıncaya kadar közleyin. Sarmısakları biraz tuzla birlikte dövün. Domatesleri dörde bölün. Dolmalık biberleri, saplarıyla tohumlarını temizleyip, çok ince kıyın. Maydanozları yapraklarına ayırın. Yağı tavada kızdırın. Kıymayı verdiği suyu çekinceye kadar yağda kavurun. Tuzunu ve biberleri katıp, karıştırın. Közlenmiş patlıcanları baş kısımlarını kesip kabuklarını soyduktan sonra bir doğrama tahtası üzerinde bıçakla çok ince kıyın. Kıyılmış patlıcanları süzme yoğurt ile karıştırın. Dövülmüş sarmısakları ekleyin. Bir tavaya koyup, ateş üzerinde karıştırarak iyice ısıtın. Domates sosunu da ısıtın. Patlıcanı bir servis tabağına koyun. Üzerine domates sosunu gezdirin. Kavrulmuş kıymayı yayın. Doğranmış biberleri serpiştirin. Maydanoz yapraklarını, domates dilimlerini ve sivribiberleri üzerine yerleştirip sıcak olarak servis yapın.



ALTI DOMATESLİ KIYMA KEBABI (GAZİANTEP)

_________________________________________
MALZEME:

Domates
12 adet
Karabiber


Orta yağlı koyun kıyması
1 kg.
Tuz


Dolmalık biber
3 adet





YAPILIŞI:

Domatesleri bütün olarak şişe takın. Izgarada arkalı önlü pişirin. Dış kabukları yanmaya başladığında domatesleri ateşin üzerinden alın. Kabuklarını soyun. İri parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsiye aktarın. Tuz ilave ederek karıştırın. Ayrı bir kapta köfte için kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırın. İyice yoğurun. Sonra köfteyi şişe takın. Izgarada pişirin. Şişten çıkardığınız köfteleri tepsiye yaydığınız pişmiş domateslerin üzerine yerleştirin. Dolmalık biberleri bol suyla yıkayın. Çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra ince ince doğrayın. Kebabın üzerine serpin. Lavaş ekmeği ile servis yapın.



ABANUŞ (GAZİANTEP)
____________________

MALZEME:

Patlıcan
4 adet
Kuşbaşı et
200 gr.

Sivri biber
2-3 adet
Tereyağı
2 çorba kaşığı

Domates
3 adet
Sarmısak
3-4 diş



YAPILIŞI:

Sivribiber, domates ve patlıcanları yumuşayıncaya kadar közde pişirin. Kabukları soyun. Ekmek tahtasının üzerinde bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın, sarmısakları dövün. Karabiberle beraber önceden hazırladığınız patlıcanlı karışımın içine karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Servis tabağına alın. 200 gr. Kuşbaşı eti bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağında







ARAP KEBABI (ADANA)
_____________________

MALZEME:

Soğan
2 adet
Kıyma
250 gr.

Domates
4 adet
Karabiber


Maydanoz
1 demet
Tuz


Margarin
2 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Geniş tavada 2 çorba kaşığı margarini eritin. 2 adet yemeklik doğranmış soğan ve 250 gr. Kıymayı kavurun. Küp doğranmış domatesleri ekleyin. Karabiber ve tuzunu serpin. İnce kıydığınız maydanozla süsleyip servis yapın.





BEYRAN (GAZİANTEP)
____________________

MALZEME:

Kemikli gerdan
1 kg.
Karabiber
50 gr.

Pirinç
300 gr.
Sarmısak
10 diş

Yaprak biber
100 gr.
İç yağı
100 gr.

Tuz
100 gr.





YAPILIŞI:

Bir tencerede 1 kg. et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arada etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Başka bir tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dakika sonra haşlanmış bu pirinçler 5 porsiyon olacakk şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et, et suyu, sarmısak kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.



DOĞRAMA (GAZİANTEP)
______________________

MALZEME:

Parça et
1 kg.
Sarmısak
1 baş

Patlıcan
1,5 kg.
Nohut
1 su bardağı

Domates
1 kg.
Tuz


Yeşil biber
4 adet
Biber salçası


Sadeyağ
2 çorba kaşığı
Nane


Soğan
2 orta boy





YAPILIŞI:

Akşamdan ıslatılan nohut, parça et ile birlikte pişirilir. Diğer taraftan patlıcanlar kabukları soyulmadan dörde bölünerek 3-4cm. uzunluğunda doğranır. Bir tencere içerisine domateslerin kabukları soyulup çekirdekleri çıkartılır. Biberler doğranır, soğanlar halka halka doğranır, sarmısaklar konur, tuzu atılır ve biraz su ilavesiyle pişmeye bırakılır. Patlıcanlar pişmeye yakın limon suyu domates ve biber salçası ilave edilir. 15-20 dakika da ekşili salçalı suyla kaynatılır.Pişince üzerine ateşte kızdırılmış, sadeyağ ve nane gezdirilir. Bulgur pilavıyla servis yapılır.



EKŞİLİ YAHNİ (KİLİS)

________________________

MALZEME:

Nohut
1/2 su bardağı
İnce bulgur
1 1/4 su bardağı

Pirinç
1/2 su bardağı
Toz kırmızıbiber
1/2 çay kaşığı

Soğan
2 adet
Su
5 su bardağı

Ceviz içi
1/2 su bardağı
Domates salçası
1/2 çorba kaşığı

İçyağı
50 gr.
Koruk suyu
4 çorba kaşığı

Tarçın
1/2 çay kaşığı
Kuru nane
1/2 çorba kaşığı

Kırmızı pulbiber
1/2 çay kaşığı
Karabiber


Kuşbaşı kuzu eti
375 gr.
Tuz




YAPILIŞI:

Nohutu bir gece öncesinden ( ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın, suyunu süzdürün. Pirinçleri yıkayıp süzgece çıkarın. Soğanlardan birini ince ince kıyın. Diğerini dilimleyip halkalarına ayırın. Ceviz içini robottan geçirerek ince çekin. İçyağını bir kapta ceviz içi, tarçın, pul biber, tuz ve karabiber ile yoğurun. Köfteleri hazırlamak için, etin 125 gramını, bulguru, ince kıyılmış soğanı , tuzu ve kırmızıbiberi birlikte robottan ya da et makinasından 2 kez geçirin. 5 çorba kaşığı su katıp, yoğurarak köfte harcı haline getirin. Ceviz büyüklüğünde koparıp avucunuzda yuvarlayın, parmağınızla bastırarak ortasını çukurlaştırıp, içyağlı karışımla doldurun. Kapatıp, yeniden yuvarlayarak doldurulmuş köfteler hazırlayın, bir tel süzgece dizin. Süzgecin oturabileceği bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatın. Ateşi biraz kısıp, süzgeci kaynamakta olan suyun üzerine (suya değmeyecek durumda) oturtun. Üzerine bir kapak kapatıp, köfteleri yaklaşık 30 dakika pişirin. Suyu bir tencerede kaynatın. İçine halka doğranmış soğanları, nohutu, kalan eti ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp, kapağını kapatın. Orta ateşte, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu, ayarlayıp pirinci katın ve 15 dakika daha pişirin. Naneyi serpip, limon suyunu karıştırarak ateşten alın. Pişirdiğiniz köfteleri tabağa aktarın. Nohut, pirinç ve et içeren yemeği tabaklara bölüştürün. İçine istenilen miktarda köfte ekleyerek servis yapın.

ETLİ TAVA (ADANA)
__________________

MALZEME:

Kuşbaşı et
1/2 kg.
Biber
250 gr.

Patlıcan
1,5 kg.
Sarmısak
1 baş

Domates (veya 2 çorba kaşığı biber salçası)
1/2 kg.





YAPILIŞI:

Et, biber salçası ve tuzla oğularak güvece konur, patlıcanlar ayıklanarak alacalı soyulur. Dörde bölünerek biberler ve sarmısaklarla beraber üzerine ilave edilir, su da konarak pişirilir. Fırına da verilebilir.



KABURGA DOLMASI (MARDİN)

__________________________
MALZEME:

Kuzu kaburgası
3 kg.
Kuşbaşı
Yarım kg.

Tuz

Pirinç
Yarım kg.

Soyulmuş badem
1 çay bardağı
Sıvı yağ
1 çay bardağı

Salça
1 tatlı kaşığı
Yenibahar


Karabiber






YAPILIŞI:

Kuşbaşı kuzu etini yıkadıktan sonra ateşe koyun. Sıvı yağda kendi suyunu çekene kadar kavurun. Kaynatıp kabuklarını çıkardığınız bademleri, kuşbaşı etin içine atarak birlikte pişirin. Pişen kuşbaşı kuzu etini ve bademleri tencereden bir kevgirle bir tabağa çıkartın. Tencerede kalan yağın içinde iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri 1-2 dakika kavurun ve 2 su bardağı su ilave ederek pirinçler diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişirin. Pişen pilavın içine önceden hazırladığınız kuşbaşı kuzu etini, bademleri, yenibaharı, karabiberi koyup karıştırın. İç pilav pişerken, bir yandan kaburganın üst kısmında bulunan eti kemiklerden ayırın. 3 tarafı yorgan iğnesi ve ipiyle dikin.Kaburga etinin açık kalan kısmından iç pilavı doldurun ve dikin. Her tarafına domates salçası sürüp, geniş bir tencerede iki tarafını kızartın. İki tarafı da kızardıktan sonra üstünü örtecek şekilde sıcak su ve bir tatlı kaşığı salça ve tuz koyun. Bir buçuk saat kısık ateşte pişirin.



KEŞKEK - 1 (AMASYA)
___________________

MALZEME:

Döş (göğüs eti) veya 1 boyun eti
1 bütün
Nohut
2 su bardağı

Buğday
500 gr.
Tereyağ
2 çorba kaşığı

Su
8 su bardağı
Kırmızı pul biber


Salça
1 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Nohut ve buğdayı akşamdan ıslatın. Eti, düdüklü tencereye sığacak gibi parçalayın. Çok küçük kesmemeye özen gösterin. İki veya üç parçaya bölünmesi yeterlidir.Üzerine ıslatılmış nohutu ve buğdayı koyun. Buğdayın üzerini örtecek kadar su ilave edin. Kaynayana kadar hızlı,daha sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirin. Daha sonra tencereden etleri alın. Ayrı bir kaba koyup kemiklerini ayırın. Etleri tekrar tenceredeki karışımın içine atın. Yemek macun kıvamını alana kadar iyice ezerek karıştırın. Dilerseniz el mikseri kullanın. Tenceredeki karışım koyu bir macun kıvamına gelince servis tenceresine aktarın. Yağı kızdırın. İçine salçayı ve kırmızı pul biberi ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu sosu yemeğin üzerine dökerek servis yapın.Aşçının önerisi: Yemeği düdüklü tencere yerine normal tencerede pişirmek isterseniz, çok kısık ateşte, içine kaşık sokmadan pişirmelisiniz.Ayrıca eti döverken de devamlı sıcak su eklerseniz pişimi daha kolay olur.

KİLİS KEBABI (KİLİS)
_______________________

MALZEME:

Kemer patlıcanı
5 orta boy
Su
5 su bardağı

Arpacık soğanı
150 gr.
Nar ekşisi
3 çorba kaşığı

Sivribiber
3 adet
Tuz


Domates
8 adet orta boy
Katı yağ
5 çorba kaşığı

Az yağlı kıyma
1 kg.





YAPILIŞI:

Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına 4' e bölün. Doğrayıp 3 cm. 'lik parçalara ayırın. Soğanları aoyup, bütün bırakın. Biberleri, saplarıyla tohumlarını temizleyip ince ince doğrayın. Domatesleri, arkalarına artı (+) biçiminde birer kesik atıp, kaynayan suya batırıp çıkarın. Kabuklarını soyarak küçük küpler biçiminde doğrayın. Kıymayı sadece tuz katıp yoğurarak köfte harcı haline getirin. Doğranmış patlıcanların büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayın. Şişlere bir et, bir patlıcan sırası ile dizin. Izgaranızı (tercihen kömür ızgarası) ya da fırınınızın ızgarasını yakın. Şişleri ızgaraya yerleştirerek etler ve patlıcanlar biraz renk alıncaya kadar 3-4 dakika pişirip ateşten alın. Yağın 2 kaşığını tavada er,tin. Yağ kızınca soğanları içinde biraz pembeleştirin. Etlerle patlıcanları şişten çıkararak soğanlara ekleyin. Birlikte 2-3 dakika kavurmayı sürdürün. Bu arada, kalan yağı başka bir tavada eritin. Yağ kızınca biberleri içinde 1-2 dakika pişirin. Domatesleri katıp, 1 dakika daha pişirmeyi sürdürün. Suyu katıp, bir taşım kaynatın. Tavaya soğanı, eti ve patlıcanları da ekleyip karıştırın. Ateşi biraz kısın, yaklaşık 20-25 dakika soğanlar yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın. Tuzunu ve nar ekşisini katın, karıştırarak ateşten alıp sıcak olarak servis yapın.



LAHANALI ET (CORTI) (MUŞ)
__________________________

MALZEME:

Kuzu kol
750 gr.
Yarma veya aşurelik buğday
1 su bardağı

Lahana (küçük boy)
1 adet
Tereyağ
4 çorba kaşığı

Domates salçası
1 çorba kaşığı
Karabiber
1 tatlı kaşığı

Kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı
Tuz
1 tatlı kaşığı



YAPILIŞI:

Lahanayı dörde bölün ve her parçayı 4-5 mm. kalınlığında ince ince kıyın. Kıyılmış lahanaları harlı ateşte kaynayan tuzlu bol su içinde yumuşayıp diri kalacak şekilde yaklaşık 5 dakika haşlayın.Kuzu eti ve yarmaları ayrı bir tencereye koyun. Üzerlerini yarım parmak geçecek kadar tencereye su doldurun. Tencereyi orta ateşte yaklaşık 70 dakika pişirmeye bırakın.Yarmalar pişmeden suyu çekildiğinde her seferinde sıcak su takviyesi yaparak su seviyesini sabut tutmaya çalışın. Et kolayca çatal batacak kadar haşlandığında eti yarmaların içinden alın ve haşlanmış lahanaları, tuzu, karabiberi katıp karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.İçinde iki kaşık tereyağı kızdırılmış tavada etleri pembeleşinceye kadar kızartıp tuz serpin. Lahana ve yarmaları biraz süzerek geniş bir servis tabağına koyun. Üzerine etleri dizin.Salçayı iki çay bardağı suda eritip iki kaşık tereyağı, kırmızı toz biber ve az tuz ile kaynatın. Etlerin üzerine gezdirin. Sonra servis yapın.



SAC KEBABI (SİVAS)
_____________________

YAPILIŞI:

Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.

PATLICAN KEBABI (GAZİANTEP)

______________________________
MALZEME:

Patlıcan (iri uzun)
1,5 kg.
Yeşil biber
5-6 adet

Az yağlı kıyma
1 kg.
Karabiber


Domates
5-6 adet
Tuz




YAPILIŞI:

Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra enine üçer cm. uzunluğunda kesilir. Bu arada kıyma, biraz tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur. Daha sonra şişlere bir patlıcan bir ceviz büyüklüğünde kıyma saplanır ve elle biraz yassılaştırılır.Domatesler ve biberler ayrı ayrı şişlere geçirilir. Alevsiz orta harlı ateşte (mangalda) çevrilerek iyice pişirilir.Pişirilen patlıcanlar sırası bozulmamak kaydıyla düzgün bir şekilde tepsiye çıkarılır. Üzerine pişirilen domatesler ve biberler yerleştirilir ve ağzı bir kapakla kapatılarak terletilir, servis yapılır.



SARMISAK AŞI (GAZİANTEP)

____________________________
MALZEME:

Sarmısak
1 kg.
Zeytinyağı
1 çorba kaşığı

Orta yağlı kuşbaşı et
500 gr.
Hasbir (safran)
1 tutam

Süzülmüş yoğurt
1 kg.
Su
Yeterince

Un
1 çorba kaşığı
Nane
Yeterince

Yumurta
1 adet
Tuz
Yeterince

Nohut
1 su bardağı





YAPILIŞI:

Önce et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohutu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarmısaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış olarak tencereye ilave edilir. Sarmısak çabuk piştiğinden ocaktan almadan bir kaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırıpılır. Pişen yemeğin suyyundan 1 su bardağı kadar ilave edilerek tekrar karıştırılır. Bu karışım pişen yemeğin içine azar azar karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz yemek ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenir. Yemek servise hazırdır.



SİMİT KEBABI (GAZİANTEP)
________________________

MALZEME:

Kıyma
500 gr.
Çekilmiş antep fıstığı
2 çorba kaşığı

İnce kara bulgur
5/8 su bardağı
Çam fıstığı
8 çorba kaşığı

Maydanoz
1 bağ
Rendelenmiş kaşar peyniri
3 çorba kaşığı

Soğan
1 küçük boy
Sarmısak
2 diş

Tarçın
1,5 çay kaşığı
Kara biber


Kimyon
1,5 çay kaşığı
Tuz


Kırmızı pul biber
1/2 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Bulguru sıcak suda 10 dakika bekletin. Elinizle sıkarak sudan alıp temiz bir kaba koyun. Pul biberi biraz ıslatıp süzdürün. Soğanı rendeleyin.Maydanozu ince ince kıyın. Sarmısakları dövün. Bir kaba kıymayı, bulguru, soğanı, sarımsağı, maydanozu, baharları, çam fıstıklarını koyup, iyice yoğurarak köfte harcını hazırlayın. Hazırladığınız köfte harcından iri kuşbaşı büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzun içinde yuvarlayın ve uzunlamasına köfteler yapıp şişlere geçirin. Izgaranızı (tercihen kömür ızgarası) ya da fırınınızın ızgarasını yakın. Şişleri ızgaraya yerleştirerek her yanı eşitçe renk alıp kızarıncaya kadar pişirin. Tabaklara aktarın, sıcakken üzerlerine rendelenmiş kaşarı ve çekilmiş antep fıstığını serpiştirerek servis yapın.









ŞİVEYDİZ (GAZİANTEP)
_____________________

MALZEME:

Taze sarmısak
250 gr.
Un
50 gr.

Kuzu eti
250 gr.
Nohut
150 gr.

Süzme yoğurt
500 gr.
Margarin yağı
1 paket

Yumurta
2 adet
Tuz
10 gr.

Nane
20 gr.
Taze soğan
250 gr.



YAPILIŞI:

Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarmısak et ve nohuta ilave edilir. Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerinde gezdirilir ve yemek servise sunulur.Not :Bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağ da kullanılabilir.



ŞORBİK (DÜĞÜN YEMEĞİ) (TUNCELİ)

_________________________________
MALZEME:

Nohut
1/2 su bardağı
Su
6 su bardağı

Soğan
4 adet
Süt
2 su bardağı

Katı yağ
5 çorba kaşığı
Tuz


Kemikli dana eti
500 gr.





YAPILIŞI:

Nohutu bir gece öncesinden (ya da 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Soğanları ince ince kıyın. Yağı tencerede eritin. Yağ kızınca etleri her yanı eşitçe renk alıncaya kadar kızartın. Kavrulmuş etlere soğanları ve nohutları katıp, 5 dakika daha kavurmayı sürdürün. Suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp, tuzunu ayarlayın. Ateşi kısın, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen malzemeye sütü katıp, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.



TAS KAPAMA (UŞAK)
____________________

MALZEME:

Patates
4 adet
Domates salçası
1 çorba kaşığı

Soğan
2 adet
Su
2 su bardağı

Sivribiber (acı)
3 adet
Karabiber


Az yağlı kuşbaşı kuzu eti
1 kg.
Tuz




YAPILIŞI:

Patatesi soyup, 2 cm. 'lik küpler biçiminde doğrayın. Soğanı ince ince kıyın. Biberleri, saplarıyla tohumlarını temizleyip ince ince doğrayın. Etleri bir kaba koyup soğan, sivribiber, salça, tuz ve karabiber ile biraz yoğurarak karıştırın. Çelik ya da ısıya dayanaklı bir tas alıp, patatesleri içine koyun. Üzerine etleri yayarak düzleyin. Tası çevirebileceğiniz büyüklükte bir tencereyi üzerine kapatıp tası ters çevirin. Suyu da koyup, tencereyi ateşe oturtun ve bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, kapağını kapatın. Etler tasın altından suyu azar azar çekip, tencerede hiç su kalmayıncaya kadar yaklaşık 60 -75 dakika pişmeye bırakın. Tencereyi ateşten alıp tası kaldırın, sıcak olarak servis yapın.

TEPSİ KEBABI (ANTAKYA)
_________________________

MALZEME:

Kıyma
400 gr.
Domates
1 kg.

Sarmısak
1 baş
Patates
1 adet

Margarin
50 gr.
Yenibahar


Soğan
5 adet
Karabiber


Maydanoz
2 demet
Kırmızı pul biber




YAPILIŞI:

2 adet soğanı rendeleyin. Sarmısağı dövün. Kıyma, soğan, sarmısak, birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve 1 çay kaşığı kırmızı biberi karıştırıp yoğurun. Fındıktan birza büyük köfteler hazırlayın. Kalan soğanları halka şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayıp irice parçalara bölün. Tepsiye dizin. Üzerine halka şeklinde kestiğiniz soğanları ve domatesi döşeyin.Daha sonra hazırladığınız köfteleri koyun. Kalan domatesi üzerine dizin. Yağı küçük parçalar halinde köftelerin üzerine koyun. 1/2 su bardağı su ilave edip 200 derece ısıttığımız fırının tabanında üstünü yağlı kağıtla örtüp 30 dakika pişirdikten sonra yağlı kağıdı alın ve 30 dakika daha pişirin.



TEŞRÜBE (KİLİS)
__________________

MALZEME:

Patlıcan
2 kg.
Sarmısak
2 diş

Domates
1-3 adet
Parça et
500 gr.

Yoğurt
1 kg.
Sade yağ




YAPILIŞI:

Domatesin suyu alınır, etin üzerine konur ve pişirilir. Patlıcanlar yağda kızartılır, etin üzerine ilave edilir, biraz pişirilir. Ekmek baklava tarzında kesilerek tepsiye konur, üzerine sarmısaklı yoğurt ve patlıcanlar konur.



TİKE KEBABI (GAZİANTEP)
_______________________

MALZEME:

Kebaplık et
500 gr.
Zeytinyağı
2 çorba kaşığı

Kuyruk
100 gr.
Kırmızıbiber


Sarmısak
3-4 diş
Karabiber


Biber salçası
1 çorba kaşığı
Tuz


Domates salçası
1 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Et ve kuyruk ceviz büyüklüğnde doğranır. Terbiyelemek için sarmısak, biber ve domates salçası, zeytinyağı, arzu edilen baharatlar ve tuz bir kapta ovulur. Bir gece bekletilir. Terbiyelenmiş etler şişlere 3-4 et, 1 kuyruk olarak saplanır. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.



ÜZÜMLÜ ET (NEVŞEHİR)
______________________

MALZEME:

Kuru üzüm
1 kg.
Su
2/5 su bardağı

Soğan
1 adet
Karabiber


Domates salçası
1 çorba kaşığı
Tuz


Katı yağ
1 çorba kaşığı
Kuşbaşı kuzu eti
750 gr.



YAPILIŞI:

Tenecerede su kaynatıp üzümleri içine atın ve şişinceye kadar haşlayıp, süzüdürün. Soğanı ince ince kıyın. Yağı başka bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanı, eti ve salçayı katıp, orta ateşte etler verdikleri suyu çekinceye ve kızarıncaya kadar pişirin. Tuzunu ve biberi ni serpip, karıştırın. Suyu ekleyin, etler suyu tümüyle çekinceye kadar pişirip tencereyi ateşten alın. Üzümleri süzdürerek sudan çıkarıp, bir servis kabına aktarın. Üzerine etleri koyun; kekik, kırmızıbiber gibi baharatlarla lezzetlendirerek servis yapın.



YOĞURTLU BAKLA (GAZİANTEP)
____________________________

MALZEME:

Kuzu eti
250 gr.
Haspir (safran)
1 tatlı kaşığı

Taze sarmısak
250 gr.
Yumurta
2 adet

Süzme yoğurt
2 su bardağı
Margarin yağı
125 gr.

Bakla
500 gr.
Su
Yeterince

Un
1 çorba kaşığı
Tuz
Bir miktar

Nohut
1 çay bardağı





YAPILIŞI:

Et, bir tencereye konarak ateşte tavlanır. Et tavlandıktan sonra tuz, nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla, suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafif haşlanır. Bakla hafif haşlandıktan sonra içine 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış taze sarmısak ilave edilir. Bakla ile sarmısak piştikten sonra süzgece boşaltılarak süzülür. Pişmiş olan ete süzgeçte bulunan bakla ve sarmısak ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta ve un ilave edilerek hafif bir ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya yakın pişmiş olan malzemeler yoğurda karıştırılır. Ayrı bir kapta margarin yağı eritilerek üzerine haspir eklenir ve yemeğin üzerinde gezdirilir. Yemek servis hazırdır.Not :Bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine istediğiniz sıvı yağda kullanılabilir.



YOĞURTLU KEBAP (GAZİANTEP)
_____________________________

MALZEME:

Sivribiber
10 adet
Ayçiçek yağı
5 çorba kaşığı

Domates
3 orta boy
Tatlı kırmızıbiber
1,5 çay kaşığı

Pide
5 adet
Maydanoz
6-7 dal

Sarmısak
5 diş
Domates sosu
2/5 su bardağı

Süzme yoğurt
3 su bardağı
Karabiber


Riviera zeytinyağı
4 çorba kaşığı
Tuz


Az yağlı kıyma
1 kg.





YAPILIŞI:

Biberleri bütün bırakın. Domatesleri dörde bölün. Pideleri küçük baklava dilimi biçiminde doğrayın. Sarmısakları dövüp yoğurt ile çırparak karıştırın. Zeytinyağını tavada kızdırın; kıymayı, verdiği suyu çekip biraz kızarıncaya kadar yağda kavurun. Ateşten alıp, tuzu ve biberleri ekleyin. Sıcak tutun. Başka bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Pide parçalarını içine atıp, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Yoğurdu, gerekiyorsa çok az su katarak kısık ateşte biraz ılındırın. Pideleri tabaklara bölüştürün. Üzerlerine yoğurdu gezdirin. Domates sosunu döküp, kıymayı yayın. Dal maydanozlar, sivribiberler ve domatesler eşliğinde servis yapın.



YOĞURTLU YAHNİ (GAZİANTEP)
_____________________________

MALZEME:

Nohut
1 su bardağı
Yumurta
1 adet

Soğan
7 adet iri boy
Riviera zeytinyağı
2 çorba kaşığı

Kuşbaşı kuzu but eti
500 gr.
Kuru nane
1 çorba kaşığı

Su
4 su bardağı
Karabiber


Süzme yoğurt
3 su bardağı
Tuz




YAPILIŞI:

Nohutu bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Soğanları irice doğrayın. Etleri yıkayıp tencereye koyun. Suda bir taşım kaynatıp köpüğünü alın. Nohutları katın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Etler yumuşayınca soğanları ekleyip karıştırın. 15 dakika daha pişirmeyi sürdürün. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Yoğurdu yumurta ile çırpın. Eğer çok koyu ise çırpmayı kolaylaştıracak kadar su katın. Bir tavaya koyup, kısık ateşte, kabarcıklar çıkarmaya başlayıncaya kadar ılındırın ve ateşten alın. Yemeğin pişme suyundan katıp biraz daha sulandırın. Yoğurdu yahninin içine boşaltın, karıştırarak yahniye yedirin. Bir taşım kaynatıp yahniyi ateşten alın. Yağı nane ile birlikte kızdırıp, yahninin üzerine gezdirin.



YÖRÜK KEBABI (BURSA)
______________________

MALZEME:

Kuzu eti
250 gr.
Su
1 su bardağı

Siviribiber
2 adet
Enginar
5 adet

Soğan
1 adet
Limon suyu
1 çorba kaşığı

Dereotu
1/2 bağ
Kaşar peyniri
2 çorba kaşığı

Domates
1 adet
Karabiber


Mantar
5 adet
Tuz


Ayçiçek yağı
3 çorba kaşığı





YAPILIŞI:

Biberleri, saplarıyla tohumlarını temizleyip soğanlar ve dereotu ile birlikte ince ince doğrayın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Mantarları ince ince dilimleyin. Yağı tencerede kızdırın. Etleri, biberleri ve soğanları, verdikleri suyu çekinceye kadar yağda kavurun. Domatesleri ve mantarları ekleyip 2 dakika daha kavurmayı sürüdürün. Suyu katıp bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Ateşi kısın, kapağını kapatarak etleri 30 dakika pişmeye bırakın. Bir tencerede limonlu su kaynatın. Enginarları içine atıp kapağını kapatın. Ateşi kısıp, yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırınınızı 200 C ısıtın. Haşlanan enginarları içine atıp süzdürerek bir tepsiye yerleştirin. İçlerini hazırladığınız etlerle doldurun. Kaşar peynirini dereotu ile karıştırıp üzerine serpiştirin. Tepsiyi fırına sürün, yaklaşık 30 dakika pişirerek sıcak servis yapın.



BEĞENDİLİ KEBAP
__________________

MALZEME:

Patlıcan
6 adet
Tereyağı
3 çorba kaşığı

Un
3 kahve fincanı
Süt
2 su bardağı

Kaşarpeyniri
l çay bardağı
Limon
l adet

Kuzu kuşbaşı
750 gr.
Kuru soğan
l adet

Salça
l çorba kaşığı
Domates
2 adet

Su
5 su bardağı
Baharat


Tuz






YAPILIŞI:

1. Patlıcanları 3-5 yerinden bıçağın ucu ile delin. Bütün olarak közleyip sıcakken soyun ve kararmaması için limonlu suyun içine bırakın.2. 2 çorba kaşığı yağı eritip unu ekleyin. Çırpma teli ile 3-4 dakika orta ateşte karıştırın. Soğuk sütü ilave edin ve karıştırın. 5-6 dakika pişirdikten sonra, patlıcanları doğrayıp ezerek iyice sıkın ve sosa ilave edin. Tahta spatula ile karıştırıp tuz ve peyniri ilave edin.3. Bir çorba kaşığı tereyağını eritip etleri ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip l dakika sonra un ve domatesi ekleyerek karıştırın. Tuz ve baharat ilave edip pişmeye bırakın.4. Hazırladığınız beğendiyi servis tabaklarına paylaştırın etleri de beğendinin üzerine paylaştırın. Arzu ederseniz üzerini közlenmiş sivri biber ve domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)



BORANİ-İ HASSA - ISPANAK BORANİSİ
_________________________________

MALZEME:

Ispanak
200 gr.
Sarımsak
10 diş

Soğan
2 adet
Süzme yoğurt
1/2 kg.

Süt
1/2 su bardağı
Zeytinyağı
1 çorba kaşığı

Tereyağı
l kahve fincanı
Tuz
1 çay kaşığı

Karabiber
1 çay kaşığı
Zencefil
1 çay kaşığı

Kimyon
1 çay kaşığı
Yenibahar
1 çay kaşığı

Tarçın
1 çay kaşığı
Kırmızı toz biber
1 çay kaşığı

Kekik
1 çay kaşığı




YAPILIŞI:

1. Borani-i hossa'yı (ıspanak boranisi) sıcak servis yapmak için; ıspanağı çok ince doğrayın ve ezin. Üç-dört diş sarımsağı iyice dövün. 1 soğanı rendeleyin. 1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın.2. Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun. Sarımsak, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.3. Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın. Karışımı rulo halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin. Sütlü yoğurtlu karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten sonra sıcak servis yapın.4. Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince kıyın. Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Üzerini süsleyip servis yapın. (5 kişilik)

DIRDIR KEBABI
_________________
MALZEME:

Koyun kuşbaşı
1,5 kg.
Tereyağı
3 çorba kaşığı

Zeytinyağı
4 çorba kaşığı
Et suyu
2 çay bardağı

Sirke
3 tatlı kaşığı
Mercanköşk
1 tutam

Domates
4 adet
Un


Tuz

Karabiber




YAPILIŞI:

l. Bir cezvede 3 tatlı kaşığı sirke ve l tutam mercan köşkü l saat bekletin. Mercanköşk sirkeyi emip, cezvede 2 kaşık sirke kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakın.2. Et parçalarını una bulayın. Tereyağı ve zeytinyağı karışımını bir tavada kızdırın. Una bulanmış et parçalarını ilave edip etler nar rengini alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurun.3. Etlerin üzerine daha önce hazırladığınız mercan köşklü sirkeyi gezdirin. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın. 2 çay bardağı et suyu ilave edin.4. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayarak etlere ekleyin. Tavanın kapağını kapatarak etler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Ocağı kapatıp bir süre dinlemeye bırakın.5. Dırdır kebabını servis pirinç pilavıyla tabağına alın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)



ETLİ BULGUR PİLAVI
___________________

MALZEME:

Pilavlık bulgur
2 su bardağı
Kuşbaşı kuzu eti
300 gr.

Tereyağı
4 çorba kaşığı
Soğan
3 adet

Domates
3 adet
Sivri biber
3 adet

Domates salçası
1 tatlı kaşığı
Su
4 su bardağı

Tuz

Karabiber




YAPILIŞI:

1. Tereyağını tencerede eritin. Soğanları ince ince kıyarcasına doğrayın. Kuşbaşı doğranmış kuzu etleriyle soğanı tereyağına ilave edip karıştırarak kavurun. İnce doğranmış sivri biber ve küp doğranmış domatesleri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin.2. Salça, tuz, karabiber ve 2 bardak kaynar suyu etlere ilave edin. Etler yumuşayınca kalan kaynar suyu ve bulguru ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın.3. Kısık ateşte pilav 15-20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açıp gazete kağıdı ile örtün. Birkaç dakika demlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın. (8 kişilik)



EZOGELİN ÇORBASI
______________________

MALZEME:

Kırmızı mercimek
1 çay fincanı
İnce bulgur
1 çay fincanı

Soğan
1 adet
Tereyağı
2 çorba kaşığı

Domates salçası
2 çorba kaşığı
Acı biber salçası
1/2 çay kaşığı

Su
6-7 su bardağı
Toz kırmızı biber
2 çay kaşığı

Nane
2 çay kaşığı
Tuz




YAPILIŞI:

1. Tencerede yağı eritin, ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleştirin. Domates ve biber salçalarını ilave edip karıştırın.2. Yıkanmış ve süzülmüş bulgurla mercimeği 6-7 bardak suyla birlikte tencereye ilave edip tuz serpin. Mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp kırmızı biber ve naneyi ekleyin. (4 kişilik)



GÖCE ÇORBASI

________________

MALZEME:

Tereyağı
3 çorba kaşığı
Mısır tanesi
1 su bardağı

Tavuk suyu
8 su bardağı
Süt
2 su bardağı

Nişasta
1 çorba kaşığı
Yumurta sarısı
2 adet

Yoğurt
2 çorba kaşığı
Su
1 kase

Tuz






YAPILIŞI:

1. Tereyağını tencerede eritip mısırları ilave edin. 2-3 dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyunu ilave edin. 10-15 dakika ağır ateşte kaynatın.2. Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede iyice karıştırıp çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis kaselerine boşaltıp sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)





GÜL BÖREĞİ

__________________
MALZEME:

Un
3,5 su bardağı
Zeytinyağı
1,5-2 kahve fincanı

Yumurta
3 adet
Tuz
1 çorba kaşığı

Beyaz peynir
250 gr.
Maydanoz
1/2 demet

Dereotu
1/2 demet
Yumurta sarısı
2 adet

Süt
1 çay fincanı
Su




YAPILIŞI:

1. Unu derince bir kapta yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı ve biraz su ilavesiyle yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru mermer üzerine alıp kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğurmaya devam edin.2. Hamuru, portakal büyüklüğünde parçalara bölüp bir süre dinlendirin. Her bir parçanın altına ve üzerine nişasta serperek ince yufkalar açın.3. Peynir, kıyılmış maydanoz ve dereotunu iyice karıştırın. 3 kaşık zeytinyağı, 2 yumurta sarısı ve 1 fincan sütü ayrı bir kasede karıştırın.4. Her bir yufkanın üzerine önce sütlü karışımdan sürüp sonra peynirli iç malzemeden bir miktar yerleştirin ve yufkayı sigara gibi sarın. Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın.5. Sarılmış yufkaları gül biçiminde kıvırıp yağlanmış tepsiye yan yana dizin. Üzerine çırpılmış 1 yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)



İSHAKİYE
____________

MALZEME:

Süt
2 su bardağı
Margarin
1 kahve fincanı

Tereyağı
1 kahve fincanı
Pirinçunu
1,5 su bardağı

Badem
1 çay bardağı
Toz şeker
1,5-2 su bardağı



YAPILIŞI:

l. Tereyağı ve margarini helva yapımına uygun geniş ve derin bir tavada eritin. Pirinçununu ilave ederek tahta kaşıkla sürekli karıştırın.2. Tozşekeri 2 su bardağı sıcak süte ilave edip eritin. Sürekli karıştırmak suretiyle kavrulmakta olan pirinçununa azar azar ekleyin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin.3. Soyulmuş bademleri ilave edip helva kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın. Kıvamına gelince ateşten alıp soğumaya bırakın.4. Ilınınca derin ve çukur bir kaseye boşaltıp üzerinden bastırarak sıkıştırın. Kaseyi ters çevirerek helvayı servis tabağına alın. Üzerini ve çevresini bademlerle dekore edip soğuk olarak servis yapın. (6 kişilik)



KİRDE - ETLİ BÖREK

____________________
MALZEME:

Kemikli kuzu eti
1 kg.
Yufka
5 adet

Tereyağı
4 çorba kaşığı
Et suyu
2 su bardağı

Tuz






YAPILIŞI:

l. Etleri tencereye yerleştirip üzerini örtecek kadar su ilave ederek kaynatıp etler suda dağılana kadar pişirin. Pişen etleri kemiklerinden sıyırın ve küçük parçalara ayırın.2. Yufkaları, böreği pişireceğiniz 25 cm. çapındaki tepsiye sığması için dörde bölün ve orta ısılı fırında birkaç dakika bekleterek kurutun.3. Geniş ve derin bir teflon tavayı ya da tepsiyi yağlayıp hazırlayın.4. Fırında kuruttuğunuz yufkaları birer birer ayırın ve üzerlerine et suyu serperek ıslatın.5. Islatılmış yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yayın. Tereyağını eritin. Üzerine biraz eritilmiş tereyağı sürüp et parçacıkları serpiştirin. Üzerine tekrar bir yufka serin ve sırasıyla aynı işlemi yufkalar bitinceye kadar tekrarlayın.6. Son olarak serdiğiniz yufkanın üstünü yağlayın ve tepsinin ya da tavanın üzerine bir kapak kapatıp ağır ateşte ocağa yerleştirin. Ara sıra spatula ile böreği kaldırarak altını kontrol edin. Altı kızarınca alt üst ederek çevirin. İki yüzü de nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.7. Ocaktan indirmeden önce üzerine kalan et suyunu döküp kapağını kapatın ve börek suyunu çekene kadar bekletin. Ocaktan indirip sıcak olarak servis yapın. (4 kişilik)

KUZU ELBASAN TAVA
_____________________

MALZEME:

Kuzu parça et
1 kg.
Tereyağı
1 çorba kaşığı

Kurusoğan
2 adet
Su
5 su bardağı

Tuz
1/2 tatlı kaşığı
Un
1 su bardağı

Yumurta sarısı
2 adet
Süzme yoğurt
500 gr.



YAPILIŞI:

1. Dibi düz bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin. Her iki tarafını da 3'er dakika kızartın. Soğan, tuz ve suyunu ekleyerek 1,5 saat pişirip ateşten alın. Etleri küçük bir güvece veya bir tepsiye dizin.2. Yoğurdu küçük bir tencerede un ilavesiyle karıştırarak yedirin. Etin pişme suyundan yoğurda ilave ederek sıvılaşmasını sağlayın. Ağır ateşte karıştırarak 10 dakika pişirin ve ateşten alın. Yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın.3. Karışımı etlerin üzerine dökün ve önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.. (5 kişilik)



KUZU SULTAN
_____________

MALZEME:

Kuzu kol
l adet
Kuzu eti
3-4 parça

Kekik
2 çay kaşığı
Tuz
2 çay kaşığı

Milföy hamuru

Tereyağı
l yemek kaşığı

Un
l yemek kaşığı
Domates
2 adet

Et suyu
1 su bardağı
Defne yaprağı
1-2 adet


YAPILIŞI:

l. Kuzu kolunu kemiklerinden ayırın. İyice açıp döverek genişletin. İçine kemiksiz, parça kuzu etlerini, tuz ve kekiği koyup rulo yapın. Milföy hamurunu ruloyu kaplayacak büyüklükte açıp hazırladığınız ruloyu sarın. Orta ısılı fırına verip pişirin. 2. Rendelenmiş domatesleri eritilmiş tereyağında kavurun. l kaşık un ilave edip bir kaç kez karıştırın. Et suyunu ve defne yapraklarını ilave edip 1-2 taşım kaynatın.3. Kızarmış hamurlu eti fırından alıp dilimleyin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip patates püresi eşliğinde servis yapın. (8 kişilik)



MAYDANOZLU SIKMA KÖFTE
________________________

MALZEME:

Kıyma
250 gr.
Maydanoz
1 demet

Kurusoğan
2 adet
Kırık pirinç
1/2 kahve fincanı

Et suyu
6 su bardağı
Limon
2 adet

Tuz

Karabiber




YAPILIŞI:

1. Pirinci önceden ıslatıp bekletin ve suyunu süzün. Soğanları rendeleyip suyunu sıkın. Maydanozun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın. Kıymayı derin bir kaseye koyup suyu alınmış soğan, tuz, karabiber ve ıslatılmış pirinç ilavesiyle yoğurun.2. Kıyılmış maydanoz ilave edip bir kez daha yoğurduktan sonra elinizde yuvarlayarak küçük küçük köfteler yapın. Çelik veya teflon tencereye köfteleri döşeyip üzerine sıkılmış 2 limonun suyunu gezdirin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika pişirin.3. Önceden hazırladığınız 6 su bardağı sıcak et suyunu ekleyip orta ateşte pişirmeye devam edin. Kaselere paylaştırıp sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)



PERDELİ ÖZBEK PİLAVI
_____________________

MALZEME:

Pirinç
2 su bardağı
Kurusoğan
2 adet

Tereyağı
3 çorba kaşığı
Kuşbaşı et
500 gr.

Havuç
3 adet
Şam fıstığı
2 çorba kaşığı

Milföy hamuru
3 parça
Yumurta sarısı
1 adet

Dereotu
4 çorba kaşığı
Tarçın
1 tutam

Yenibahar
1 tutam
Su
3 su bardağı

Karabiber

Tuz



YAPILIŞI:

1. Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzün. Bir tencerede tereyağını eritin. Et, küp şeklinde doğranmış soğan ve havuçları yumuşayıncaya kadar pişirin.2. Üç bardak kaynar su, şam fıstık, baharatlar ve pirinci ekleyip pişirin. Kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın. Milföyleri birleştirip tek bir parça haline getirin. Bir kenarından eşit uzunlukta ve l cm eninde (ölçü kalıbın büyüklüğüne göre değişebilir) 4 şerit kesin.3. Hamuru önceden yağlanmış derin bir fırın kalıbına kenarları dışa taşacak şekilde yayın, içine pilavı boşaltıp taşan kenarları pilavın üzerini tamamen örtecek şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.4. Yağlanmış bir başka kalıba ya da tepsiye ters çevirip, önceden kestiğiniz şeritleri üzerine çaprazlayarak döşeyin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp tekrar fırına verin. Kızarınca fırından alın ve dilimleyerek servis yapın. (8 kişilik)



SULTAN AZİZ BÖREĞİ
_____________________
MALZEME:

Lor peyniri
300 gr.
Tereyağı
3 çorba kaşığı

Kaşar peyniri
100 gr.
Ispanak
1 kg.

Maydanoz
1 demet
Sarımsak
1 diş

Mercanköşk
1 tutam
Yumurta
7 adet

Zeytinyağı
8 çorba kaşığı
Krema
2 çorba kaşığı

Un
3,5 su bardağı
Tuz


Karabiber






YAPILIŞI:

l. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp tuz ve 3 çorba kaşığı zeytinyağını ilave edin. Hamuru yoğurup biri daha büyük 20 eşit parçaya bölün. Hepsini tek tek yuvarlayıp bir tabağa dizin ve üzerini nemli bezle örtün.2. Ispanakları temizleyip tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzüp ince ince doğrayın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ıspanak, doğranmış maydanoz ve sarımsağı ilave edin. Hızlı ateşte 5 dakika kavurun. Ateşten alıp üzerine kaşar rendesi, mercanköşk, tuz ve karabiber serpiştirip karıştırın.3. Lor peynirini ezip tel süzgeçten geçirin. Bir tutam tuz ve 2 çorba kaşığı krema ilave ederek karıştırın.4. Bezelerden birini ince bir yufka halinde açıp yağlanmış fırın tepsisisine serin. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürün. 9 adet yufkayı aynı işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Son katın üzerine ıspanaklı karışımı dökerek spatula ile yayın. Üzerini bir yufka ile örtüp yağ sürün ve lor peynirli karışımı spatula ile yayarak döşeyin.5. İyice yıkanıp kurulanmış bir yumurtanın sivri uçunu batırarak lor peynirli karışımın üzerine birisi ortada diğerleri çevresinde olmak üzere 7 tane çukur açın.6. Üzerine bir yufka serip yağ sürün. Aynı yumurtayı kullanarak bu kez yufkanın üzerinden bastırarak çukurları belirginleştirin. Yumurtaları tek tek bu çukurlara kırın. Ancak her yumurtanın kabuğunda kalan beyazını ortadaki çukura akıtın. Böylece yanlardaki çukurlarda yumurta sarıları, ortadaki çukurda ise akları olacak.7. Yumurtaların üzerine kalan erimiş tereyağını gezdirip yufka ile örtün. Üzerini yağlayıp kalan tüm hamur bezelerini açıp yufkaları aynı şekilde kat kat döşeyin. Büyük olan hamur bezesini ise bırakın.8. İri hamur bezesini tepsinin dışına taşacak büyüklükte açın. Tepsinin üzerine kapatıp dışına taşan fazlalıkları bıçakla kesin. Kenarlarını alta kıvırın. Üzerine bıçak ucu ile dekoratif desenler çizip artan yufkalarla saç örgü deseni yaparak süsleyin. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış kızgın fırına verin. 1 saat kadar pişirip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)

SULTAN KÖFTESİ
___________________

MALZEME:

Süt dana kıyma (yağsız)
500 gr.
Eski kaşar peyniri
4 dilim

Zeytinyağı
1 çorba kaşığı
Kimyon
1 çay kaşığı

Nane
1 çay kaşığı
Bayat ekmek içi
1 dilim

Yumurta sarısı
1 adet
Tuz


Karabiber






YAPILIŞI:

1. Bayat ekmeği ıslatıp suyunu sıkın. Kıymayı yoğurma kabına alıp tuz ve karabiber ekleyin. Nane, kimyon, ekmek içi ve yumurta sarısını da ilave edip iyice yoğurun.2. Yoğurduğunuz harcı eşit büyüklükte 8 parçaya ayırıp köfte şeklini verin. Köfteleri mermer gibi düz bir zemine bırakın. Kaşar peyniri dilimlerini köftelerin büyüklüğünde yuvarlak dilimler halinde kesin.3. Köftelerden 4 tanesinin üzerine kaşar dilimlerini yerleştirin. Kalan dört köfteyi de peynirlerin üzerine kapatın. Elinizi hafif ıslatıp peynir gözükmeyecek şekilde köfteleri kenarlarından yapıştırın.4. Köftelerin her iki tarafını da zeytinyağına bulayıp ısıtılmış ızgaraya yerleştirin. Her iki tarafı da kızarıncaya kadar köfteleri pişirin. Taze maydanoz yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis yapın. (4 kişilik)



SÜLEYMANİYE ÇORBASI
_______________________

MALZEME:

Kırmızı mercimek
2 su bardağı
Ispanak
2 demet

Tereyağı
200 gr.
Un
2 çorba kaşığı

Havuç
1 adet
Domates
1 adet

Kabak
l adet
Patates
1 adet

Sarımsak
3 diş
Su
4 su bardağı

Kemik suyu
3 su bardağı
Kıyma
200 gr.

Tuz
3 çay kaşığı
Karabiber




YAPILIŞI:

1. Kırmızı mercimeği haşlayıp süzün. Ayrı bir yerde havuç, patates, kabak, domates, soğan ve sarımsakları rendeleyin, ıspanakları da küçük küçük doğrayıp yağda kavurun. Üzerine 3 su bardağı su ilave edip pişirin.2. Bu arada başka bir tencerede unu yağda kavurup 1 su bardağı soğuk su ilave ederek karıştırın. Önceden haşladığınız mercimeği soğuk kemik suyuna ilave edip bir süre kaynatın. İçine kavurup haşladığınız sebzeleri ilave ederek karıştırın.3. Kıymayı tuz ve karabiber ilavesiyle yoğurup çok küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Yağda kızartıp pişmekte olan çorbaya ilave edin. 10 dakika kadar pişirip ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)



TEKKE KEBABI
________________

MALZEME:

Kuşbaşı koyun eti
900 gr.
Tereyağı
6 çorba kaşığı

Kurusoğan
5 adet
Domates
4 adet

Su
3 su bardağı
Tuz


Karabiber

Kuskus
l paket



YAPILIŞI:

1. Soyulmuş domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. 2 adet soğanı ince ince kıyın veya rendeleyin. 3 çorba kaşığı tereyağını eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ilave edin. Kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin.2. Domatesleri ekdeyin. Arada bir karıştırmak suretiyle suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak su, tuz ve karabiber ilave edip kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar pişirin.3. Diğer tarafta 3 adet kurusoğanı rendeleyip 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Kuskusları ilave edip 3-4 dakika karıştırın. 1,5 su bardağı su, tuz ve karabiber ekleyip orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Sonra çok kısık ateşe alıp kapağı kapalı olarak bir kaç dakika demlenmeye bırakın.4. Servis tabağına kuskusu alıp üzerine de eti yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)


TUTMAÇ
_______



MALZEME:

Parça et
1/2 kg.
İnce bulgur
1 kahve fincanı

Un
1 kahve fincanı
Et suyu
4 su bardağı

Arpacık soğan
2 adet
Pirinç
1 kahve fincanı

Nohut
1 kahve fincanı
Ispanak
1 demet

Yumurta
1 adet
Süzme yoğurt
1 kahve fincanı

Un
2 çorba kaşığı
Mantı hamuru


Kıyma
1 kahve fincanı
Tereyağı
1 çorba kaşığı



YAPILIŞI:

1. Eti iyice dövdükten sonra küçük kuşbaşı halinde doğrayıp bulgurla ovun. Unu bir kaba alıp ovduğunuz etleri unla harmanlayıp bir süre bekletin.2. Diğer tarafta et suyunu kaynatın. Arpacık soğanları, yıkanmış l kahve fincanı pirinç ve önceden ıslatılmış nohutu ilave edip kaynatmaya devam edin.3. Ispanakları yıkayıp doğrayın. Kuşbaşı etleri ıspanakla birlikte kaynamakta olan suya ilave edip 10 dakika kadar pişirin.4. Süzme yoğurt, çırpılmış yumurta ve 2 çorba kaşığı un karışımını azar azar ilave ederek karıştırın. Ağır ateşte 15 dakika pişirin.5. Mantı hamurunu ince açın. Küçük parçalara kesip mantı yapar gibi ortasına bir tutam kıyma yerleştirin. Köşelerini birleştirerek kapatın.6. Erimiş tereyağında çevirerek hafifçe kızartıp tutmacı ocaktan almadan önce içine ilave edin. Sıcak olarak servis yapın. (4 kişilik)

______________________________AFİYET OLSUN!!!_______________________________
 

seyfi

Administrator
Local time
15:12
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
bu nasıl pişirilir peki?

dscf0243qn8.jpg
 
F

fiesta73

Guest
onun tarifi de senden olsun artık. Nede olsa sizinde yörenizin tarifleri vardır..
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst