Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Uydu nedir?

amanimoff

New member
Local time
00:52
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0

UYDU (SATELLITE) NEDIR?
Dünya etrafinda ekvatorun 36.000 km. üzerinde clark belt denilen kusakta,dönüs hizi dünya ile ayni olan ve enerjilerini solar bataryalari ile günesten saglayan elektronik cihazlarin agirligini olusturdugu uzay araçlaridir.
Uydularin ömürleri yörünge sabitlestirici füzelerindeki yakit süresi ile ölçülür.Genel olarak birbirinden farkli olan uydularin ömürleri yaklasik 10 yildir.
Uydularin yakiti bitince ve islevini yitirince uydu yörüngesinden çikarilirlar ve yeni uydu ile degistirilirler.
Ilk defa 1957 yilinda uzaya firlatilan uydu araci ile baslayan uydu haberlesme yarisi bugün bir çok ülkenin istirak ve rekabeti ile hizlanmistir.Günümüzde 100'e yakin iletisim uydusu uzaydan dünyamiza sürekli sinyaller göndermektedir.
______________________________ __________________
UYDULARIN KULLANIM AMAÇLARI
Uydular uzaydan yeryüzüne çok yüksek frekansli (GHz mertebesinde) sinyalleri parabol antenlerle (TRANSPONDER) yansitirlar.
Uydularin baslica kullanim amaçlari sunlardir:
a-Telekominikasyon (PTT) amaçli uydular
b-Meteoroloji (hava tahminleri) uydulari
c-Askeri amaçli uydular
d-Televizyon yayini uydulari
Bunlardan en önemli olani ve bizi ilgilendireni TV yayin amaçli olanlaridir.
Uydular Dünyaya degisik bantlar üzerinden sinyal gönderirler.Uydulardan alinan TV yayinlari frekans bantlari ile tanimlanirlar.Üç tip yayin bandi vardir.
a-X band yayinlari
Frekanslari 3 GHz'in altinda olan ve genellikle askeri haberlesme amaçlari için kullanilan bir yayin türüdür.
Bazi uydulardan bu band içinde TV yayinlarida verilmektedir.Bu uydularin asil kullanim amaci,gemi yer ve yön tayin sinyallerinin,tele haberlesme sinyallerinin ve diger askeri sistemlerin kullanildigi frekans bandidir.
b-C band yayinlari
3.5 Ghz frekansinda kullanilan yayin sekline verilen isimdir.Bu bandda kullanilan alici antenleri genellikle elek seklinde yapilir.
c-KU Band yayinlari
Bu band 10.95-11.70 Ghz arasi frekans bandlarini kapsar.Televizyon yayinlarinin büyük bölümü bu banddan yapilir.
 

amanimoff

New member
Local time
00:52
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Tüm Uydularin yönleri ve dereceleri

dunya20uzerindeki20uyduxi4.gif
 

amanimoff

New member
Local time
00:52
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar uydu cihazınızda servis çağırmadan bazı teknik problemler yaşayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki problemleri okumanızı isteriz.

Ekranda sinyal yok yazısı varsa

Kanalın frekansı değişmiştir. Yeni frekans için cihazı taratın.
Bulununan merkezde yağışlı fırtına hava sebebiyle yayın geçici olarak kesilmiştir.
Anten bağlantılarını kontrol edin.
Diseq switch veya LNB bozulmuştur, yenisi ile değiştirin.
Reciever anten ayarlarını kontrol edin.
Diseq swith üzerinde LNB 1-2-3-4 yazılı bağlantılıları kontrol edin.
Anten ayarları için Diseq A-B-C-D menü ayarını yapınız.
Uydu reciever anten bağlantı kablosu yanlışlıkla RF konektör LNB aut çıkışına takılmıştır, anten bağlantı kablosunu LNB İn girişine takın.
Uydu reciever'ın LNB voltaj ayarlarını 13/18 olarak aktif hale getirin.
Eğer sinyal gelmiyorsa uydu alıcısının fişini çekip yeniden fişi prize takın sinyal seviyesi düzelecektir.
Uydu alıcısına elektrik gelmiyorsa

Fişin takılı veya takılıp olmadığını kontrol edin.
Sigortaları kontrol edin.
Bulunduğunuz şehirde elektrik kesilmiştir.
Elektriklerin gelmesini bekleyin.

Kanal ekranda görünmüyorsa

Anten girişi olarak kullanıyorsanız tv'nizin UHF 21-69 kanalları arama yapınız.

Scart kullanıyorsanız Tv'nizin AV modunda emin olun.
Tv'nizin açık olup olmadığını kontrol edin.

Uzaktan kumanda çalışmıyorsa

Kumandanın pilleri bitmiştir, yenisiyle değiştirin.
Fişin takılı ve takılı olup olmadığını kontrol edin.

Sinyal zayıfsa

Çanak anteni tam yönde olmayabilir, anteni hafif oynatınız.
LNB bağlantısında tam olarak yönde değildir.
Bulunduğunuz kapsama alanından uzak ise 120 ve 150 cm daha büyük çaplı çanak antenler kullanınız.
Uydu sinyalini düzeltmek için (satfinder) uydu bulucu alet varsa eğer yoksa bir adet tv ile ayarları düzeltin.
Sinyal seviyesi yayından kaynaklanabilir.
Yağmur ve fırtına nedeniyle anten yerinden oynamıştır, anten ve LNB ucundaki vidalarını iyice sıkınız.

Yayın şifreli ise menüde ($) dolar işareti varsa


Üyelik için kart modül kullanınız.
Şifreleri çözülen kanallar için sık sık İnternet sitelerini ziyaret ediniz
Eğer şifre sistemi çözülmüyorsa cihazınızı her yıl yazılım yükleme yapınız.
 
Son düzenleme:

amanimoff

New member
Local time
00:52
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Apartman dağıtımlarında kullanılan DiSEqC- ürünleri

Çok sayıda kullanıcının bir ortak antenden yararlanabilmeleri için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler özetle şunlardır:

Çoklu şalter kullanarak Uydu Ara Frekansı (IF) paylaşımı
Tek kablolu dağıtım sistemleri
Kullanıcı kontrollu hazırlama sistemleri
Bunların tümünde de DiSEqC protokollerinin kullanımı hem daha basitleştirilmiş bir mimari sağlamakta hem de devre elemanlarının maliyetini düşürmektedir.


Çoklu şalter kullanarak Uydu Ara Frekansı (IF) paylaşımı
Örneğin 13 Derece Doğu konumundaki Hotbird uydularındaki tüm yayınların bir apartman dağıtım sisteminde paylaştırılabilmesi için aşağıdaki elemanlara gerek vardır:

Dört adet uydu ara frekansı çıkışına sahip bir Quattro-LNB (vertikal altband, horizontal altband, vertikal üstbant, horizontal üstbant). Bu çıkışların frekans bandı alt band için 950 ile 2050 arası, üst bant için de 1050 ile 2150 MHz arasıdır.
Herbir kullanıcı için kullanıcı sayısı kadar çıkışı olan (veya kaskad bağlanarak bu sayıda birbirinden bağımsız çıkışı elde edilen) bir multişalter.
Kaskad (altalta) bağlanan bir multişalter sisteminde ilk multişalterde beş sinyal girişi ( dördü bir Quattro-LNB 'nin uydu arafrekans girişlerinin bağlanması için, biri ise terrestrial(yersel) anten bağlanması için) bulunur. Modeline göre dört, altı, sekiz veya daha çok kullanıcı için çıkış bulunabilir. Kaskad bağlanabilen multişalter sistemleri sinyal girişlerine değişmeden ayni sinyallerden girilebilmesi kaydıyla çıkışlarının sayısı kadar kullanıcıyı sisteme eklemekte kullanılır.



Multişaltere bağlanan kullanıcıların herbiri tek kullanıcılı bir sistemdeki kullanıcının aldığı uydu sinyallerinin hepsini aynen alır. Dört uydu ara frekans girişi olan bir multişalter Tablo 1 'de bulunan anahtarlama seçeneklerinin 1 den 4 e kadar olanlarını kullanır.

Eğer 4 den daha çok uydu konumuna gerek duyuluyorsa 8 uydu arafrekans girişi olan bir multişalter kullanılmalıdır. Bu multişaltere iki Quattro-LNB bağlanabilir. Böyle çok seçimli bir anahtarlamanın yapılabilmesi sadece DiSEqC tekniği sayesinde mümkün olabilmiştir.

Sekiz uydu arafrekans girişi olan bir DiSEqC multişalter (çoğu zaman bir de yersel anten girişi eklenerek 9 girişli olmaktadır) halen birçok imalatçı tarafından üretilerek piyasaya satılmaktadır.

Resim 17 de Kaskad bağlanabilen tipik bir Multişalter sistemi örneği verilmektedir. İlk kutu 4 kullanıcı için olup kendinden yükselticiye sahiptir. İkinci kademe ise birincinin (geçişli) çıkışlarına bağlı olup bunun çıkışlarına da ilave 4 kullanıcı bağlanabilmektedir.




DiSEqC - protokolü şu anda bir apartman dağıtım sisteminde uydu ara frekans tekniğinde ikiden fazla uydu konumunu (sekiz uydu polaritesi) kulanmaya olanak sağlamaktadır. DiSEqC - Seviye1.1 kullanımında ise teorik olarak 256 ya kadar uydu polaritesinden seçim yapılabilmesi yani herbirinin 4 kutbu bulunan 64 uydu konumundan yararlanılması mümkündür.


Tek kablolu dağıtım sistemleri
Multişalter kullanarak uydu ara frekans sinyal dağıtımının yapılması bazı binalarda mümkün olmayabilir. Özellikle mevcut yersel TV dağıtım hattının uydu yayınına göre değiştirilmesi gereken durumlarda. Daha önce binada bir merkezi dağıtım sistemi var ve bu merkezden her daireye müstakil bir hat çekmek mümkün değil. Bu durumda eklenecek uydu kanalları ya headend merkez panosunda VHF-/UHF- kanallara dönştürülerek sisteme verilecek ve bu durumda kısıtlı sayıda ilave uydu yayını "uydu alıcısı kullanılmadan" kullanıcılar tarafından izlenebilecektir, Ya da bir uydu ara frekans polaritesinde istenen transponderlerin yayınları toplanacaktır.

IF spektrumunun yeniden dönüştürülerek seçilen transponder yayınlarının yeniden dizildiği ve tek kablonun içinde dağıtıldığı bu sistemde merkezden farklı bir dağıtımı seçerek istemek mümkün olmamaktaydı. Ancak modern tam digital tek kablo üzerinden dağıtımlarda DiSEqC Seviye 1.1 veya. 2.1 sistemlerinin sağladığı tam fleksibl tanımlamalar sayesinde 30 a kadar hane sayısı için herbirinin alt ve üst bantları , vertikal ve horizantelleri olan en az iki uydu pozisyonu (8 polarite) tek kablolu dağıtımla gerçekleştirilebilmektedir.

Bu tip bir sistem şöyle çalışmaktadır. 950 - 2.150 MHz arasındaki uydu ara frekansı 30a kadar kanala bölünmektedir. Kullanıcılar (en fazla 30) ortak dağıtılan kablodaki bu kanallardan kendisine tahsis edilen sadece birini kullanır. Kullanıcı yukarıdaki şaltere kumanda ederek kendi kanalını o anda izlemek istediği uydu transponderine bağlatır. Bağlanılan transponderin yayınının analog veya digital radyo veya TV olması veya bir multimedya yayını (internet) oluşu farketmez.

Doğal olarak bu konsept 30 daireden fazla olan tek kablolu DiSEqC dağıtımlarına da (daha fazla kablo hattı kullanılarak) uygulanabilmektedir. Böylelikle büyük sitelerin yüzlerce kanaldan oluşan yayın dağıtımları gerçekleştiriliyor.



Kullanıcı kontrollu hazırlama sistemleri
Normalde yukarıda anlatılan sinyal dağıtım sistemleri ister multişalter sistemi olsun, ister tek kablolu dağıtım olsun her durumda yüksek (IF) frekans (950 - 2150 MHz) taşıyabilme yeteneğine sahip yeni bir kablo hattının çekilmesini gerektirmektedir. Ancak çoğu binalarda eskiden döşenmiş ancak bu tip dağıtım için uygun özellikte olmayan yersel yayın dağıtımı için döşenmiş koaksiyel kablolar (900 MHz altı kapasitede) mevcut durumdadır. Kablo değiştirmek de bazen çok güç bir iştir. Bu durumda düşük verimli koaksiyel kablolarla da taşınabilir duruma getirmek için yayının frekansını daha alt bir banda (genelde UHF) düşürmek gerekir.

Şu anda bir DiSEqC tek kablolu sistemdeki frekans sahası (950 bis 2150 MHz) kısıtlıdır ve takriben 30 kullanıcı için makul bir maliyetle başka bir frekans bandına dönüştürebilmek çok güçtür.

DiSEqC Seviye 1.1 sayesinde bir apartman dağıtımında tek kullanıcının sahip olduğu veya tek kablolu dağıtımla gerçekleştirilebilen tüm yayın ve multimedya hizmetlerinin alınabilmesi olanağının gerçekleştirilebildiği yeni bir fırsat daha ortaya çıkmıştır.

Bu sistemde binadaki headend dağıtım merkezinde herbir kullanıcı için bir alıcı modül bulunur. Bu modül tıpkı tek kullanıcının sistemindeki tarzda aşağıdaki uydu alıcıdan gelen komuta uygun anahtarlama seçimi yapar. Uydu alıcısı analog olsun digital olsun (DiSEqC seviye 1.1 olmak kaydıyla) gönderdiği komutla tek kablolu sistemdeki gibi istediği uydu transponderini seçer. Alıcı modülünde tüm transponder (yaklaşık 33 MHz band genişliği) VHF- veya UHF-frekans sahasına dönüştürülür. Modülasyon değişikliği yapılmaz. Kablonun kullanıcıya bağlandığı tarafta kablomodemi bulunur. Bu modem gönderilen uydu transponder yayınını tekrar arafrekans (IF) bandına dönüştürür. Kablo modemi ayrıca uydu alıcısının gönderdiği DiSEqC komutlarını (TV dağıtım sistemlerinde düşük frekans geri dönüş yolu frekans bandı olarak kullanılan) 15MHz ile yukarıdaki merkez (headende) gönderir. .Bu sistemin başarısı daha önce kurulmuş olan analog yayın sisteminin ne kalitede yapılmış oluşuyla da bağlantılıdır. Normalde 10 kullanıcıya kadar bu sistemden yararlanılarak tek kablolu sistemde 30 kullanıcıya yapılabilen dağıtımın aynisi gerçekleştirilebilir. Tabii bu sistem ile tek kablolu sistemin çeşitli kombinasyonları da mümkündür.



Notlar:

Uydu alıcısı DiSEqC - seviye 1.1 uyumlu olmalı ve 950 - 2150 MHz arası uydu ara frekans bandındaki tüm yayınları alabilir durumda olmalıdır.
Uydu alıcısının gönderdiği DiSEqC 1.1 sinyalleri içinde alınacak transponderin hangi uydu konumu, frekans, bant, polarizasyon olduğu bilgilerinin içerilmiş olması gerekir.
Apartman dağıtım merkezindeki kutu uydu alıcısından gelen bu DiSEqC komut setinin içerdiği bilgilere bakarak istenen uydu transponderinin yayınını isteyen alıcıya tahsis edilmiş düşük frekans (VHF/UHF) kanalının içine koyarak gönderir. (Yani tek kablolu sistemde bu kullanıcı kanalı IF iken kullanıcı kontrollu dağıtımda bu RF (VHF/UHF) kanalı olmaktadır.)
Alıcı tarafta ise anten prizi ile uydu alıcısı arasında kalan bir kablo modem cihazı yayını tekrar uydu alıcının IF girişinin gerektirdiği uydu IF frekansına dönüştürür.
Resim 19b bir kullanıcı kontrollu apartman uydu dağıtım sistemini kablomodem cihazıyla birlikte göstermektedir.

 

amanimoff

New member
Local time
00:52
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Son zamanlarda görülen bariz bir durum varki oda digital uydu alıcısı kullanıcılarının pc ve internet merakı, neden mi? İlk başlarda keşfedilen şifre kartları sadece işin tekniğini bilen servis noktalarında güncellenmekte idi, çoğu kullanıcı genelde funcard grubunu oluşturan kartlardan oluşan kartları satın alıyor ve kart yükleme istasyonlarında yükleme işlemini bir miktar ücret karşılığında gerçekleştiriyorlardı, daha sonra durumun içeriğide zenginleşti, digital uydu alcıları ile ilgili destek platformları sanal bilgi merkezleri, uydu forumları, gelişmelerin bildirildiği haber siteleri oluştu, bu durum ister istemez başta servisleri olmak üzere coğu meraklıyı internet ortamına daha fazla yaklaştırdı, hemen hemen her uydu alıcısı servisi yada bu işi yapabilen elektronikçiler, işyerlerine bilgisayar alıp, gelişmeleri daha iyi takip edip, daha çok kullanıcıya ulaşmayı hedef almışlardır, cihazların yazılım güncellemesi, zamanla emu adı verilen ve direk cihaza uygulanan bir tür yazılımla gündeme gelmiş olup durum daha da renk kazanmış hale geldi, çoğu kullanıcı uydu forumlarından edindikleri bilgilerle kendi uydu alıcılarına yazılım atmayı ve versiyon yükseltmeyi öğrendiler, sırf bu yüzden bir çok kullanıcı evine bilgisayar alıp kendi cihazını ve etraftaki uydu alıcısı kullanıcılarının cihazlarının yazılımlarını güncellediler, zamanla durum daha da değişik bir hal aldı, bazı servisler aldıkları bilgisayarın yanında bir de notebook dizüstü pc alıp ev- ev gezmek koşuluyla kullanıcılara ulaşıp versiyon yükseltmesi yapma yoluna gitmişlerdir.
Diğer yandan duruma olan talebi gören bir çok meslek grubu da bu işi yapmaya başladı, kimlermi? parfümcüsünden saatcisine, kasetcisinden, kitapcısına kadar bir çok iş grubu ek iş olarak işyerlerine bir bilgisayar alıp uydu alıcısı kullanıcılarının cihazlarının yazılımlarını güncellediler, hal böyleyken yeni bir pazar oluşmakla beraber bilgisayara ve internete ihtiyacı olmayan bir çok iş grubuda ek işlerinin ekipmanı olarak iş yerlerine ve ofislerine bilgisayar ve internet kullanıcılığı aldılar bu durumda ülkemizde bu sektörde bu iş için bilgisayar ve internetin temel bir dayanak olduğunu ortaya koymaktadır.
Uydu dünyası ile ilgili gelişen teknoloji o kadar hızlı ve değişken ki bunun için bilgisayar ve internet kullanmak her zamanki gibi en temel araç. Bilgisayar ve İnternette uydu dünyasında ki en önemli ekipmanlardan biri olmuştur, nasıl canak, lnb,cihaz ve kablo olmadan olmuyorsa artık bilgisayar ve internette olmadan olmuyor.
 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst