Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Safranbolu mutfağından nefis tadlar

SAFRAN

New member
Local time
12:52
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Safranbolu mutfağından nefis tadlar
Safranbolu, Batı Karadeniz bölgesinde, Karabük’ü Kastamonu’ya bağlayan yolun 100. km.’sinde bir zümrüt tanesi. Üç minik ırmağın suladığı bir vadi çukurunda kurulu kasabanın kendi küçük, şöhreti büyük. Nâmı dağları, denizleri aşmış…Seneler ve seneler önce, Süha Arın’ın ölümsüz eseri “Safranbolu’da Zaman” ile hafızalarımıza nakşolmuştu. Şimdi ise, UNESCO’nun himayesinde, dünya çapında bir açık hava müzesi.

Safranbolu’nun tarihî Türk evleri ömre bedel... Peki, ya yemekleri? Safranbolu Kaymakamlığı’nın web sitesinde, “Safranbolu Yemekleri” için hazırlanan ana sayfayı, fevkalâde iştah açıcı yemek fotoğrafları süslüyor. Derhal isimlerini sayayım da, hayal kurmaya başlayın.

***Bütün Et Yemeği
***Cevizli Yayım
***Kuyu Kebabı
***Uzun Fasulye
***Baklava
***Höşmerim
***Safranbolu Bükmesi
***Su Böreği

Gerçek bir lezzet deryası... Daha fazla söze gerek var mı?

Safranbolu Yemekleri, geleneksel Türk Mutfağı’nın “lebaleb lezzet” yüklü bir sayfası. Safranbolu’nun zengin yemek çeşitleri, Orta Anadolu’nun karakteristik özelliklerini taşıyor. Dahası, yöreye özgü yemek türleri, içinde bulunduğumuz kış günlerinde insanın içini ısıtıyor.

Isınmaya hemen başlayalım. Efendim, Safranbolu’nun maharetli hanımları, kışa girerken kolları sıvıyor. Ve, elbirliği ile, binbir çeşit pekmezler, turşular, tarhanalar, meyve kuruları, tatlılar hazırlıyor. Bunlardan ilk akla gelenler şunlar: domates salçası, tarhana, yayım (ev makarnası veya erişte), asma yaprağı salamuru (salamura), dut pekmezi, üzüm pekmezi, üryani erik kurusu tavşut (elma kurusu), dut kurusu ile elma, ayva ve kızılcık (kiren) suyundan yapılan marmelat.

Görüyorsunuz, kış hazırlıklarına göz atarken, yöre insanının kimi yiyeceklere verdikleri isimleri de öğrenmiş oluyoruz. “Yayım” erişte, saç ekmeği “yufka”, salamura “salamur”, elma kurusu “tavşut”, kızılcık “kıren” gibi... Elma, ayva veya kızılcık suyundan yapılan marmelat, kışın sulandırılarak içiliyor.

Unutmadan... Aşağıdaki etli yemek tariflerinde adı sık sık geçen “erkeç”, erkek keçi demek. TDK’nın “Söz Derleme Dergisi”ne (1941) göre, “erkeç”, 3 veya 4 yaşlarında olan enenmiş (yani, iğdiş ya da hadım edilmiş) erkek keçi anlamına geliyor.

SAÇ EKMEĞİ’nin adı “YUFKA”...

Safranbolu evlerinde, yaz ya da kış, her zaman “saç ekmeği” denilen yufka yapılıyor. Hemen nasıl yapıldığını öğrenmekte ve vakit kaybetmeden evde denemekte sonsuz yarar var bence. Hele hele, börek sevenler için...

Saç ekmeği serin bir yerde saklanıyor, ihtiyaç oldukça sulandırılarak yumuşatılıyor, üstü örtülüp bir süre bekletildikten sonra, kare veya dikdörtgen şekilde katlanarak sofraya konuluyor. Yeşil fasulye, etli dolma kavrulmuş kıyma sarılıyor. Eskiden daha çok önem verilen kıyma ve kavurma, önce tavalarda uzun süre pişirilip kavruluyor. Özel olarak “kıyma sahanı” denilen büyük sahanlara dolduruluyor; soğuyunca kalıplaşan kıymalar serin bir yerde korunuyor. Kış boyunca, bu kıyma kalıplarından küçük parçalar hâlinde kesilerek yemeklerde kullanılıyor. Özellikle tarhana çorbası, yayım ve bükme pişirirken, kavrulmuş kıymadan vazgeçmek imkânsız. Dikkat ettiniz mi? Günümüzde, hepimizin evlerde uyguladığı, derin dondurucuda kıyma saklama yöntemine ne kadar da benziyor, öyle değil mi?

Evvet!... Sıra geldi, yemek türlerine sırayla göz atmaya... Safranbolu yemeklerini 3 bölümde sunacağım: Çorbalar; Et yemekleri ile Sebze ve Zeytinyağlı Yemekler; Tatlılar. Çorbalardan başlayalım.
 

SAFRAN

New member
Local time
12:52
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
ÇORBALAR

*** TARHANA ÇORBASI

Kışlık olarak hazırlanan tarhana hamuru kurutularak un haline getirildikten sonra kullanılıyor. Eskiden kahvaltıda yenilen tarhana çorbası, günümüzde turşu ile birlikte, günün öbür öğünlerinde sofraların vazgeçilmez ikilisi olmuş.

Ne gariptir... Bu satırları görünce, damarlarımdaki köylü (Beykoz’un Akbaba Köyü) kanı kabardı. Yeniköy’de babamla oturup Cağaloğlu’nda haber ajansında çalıştığım yıllarda, sabah 07.30 vapurunu yakalamaya çabalarken, kendi yaptığım sıcacık tarhana çorbamı içer, sabah ayazını öyle karşılardım.

Doğrudur... Tarhana Çorba’sız bir kış düşünülemez... Şimdi gelelim tarife... Harcına konulan malzeme hayli sınırlı, çok sâde bir tarif söz konusu...

(Tarhana’nın yapılışı için)
Malzeme:

Un
2 kg. yoğurt
1 kg. yumuşak domates
2 baş orta boy kuru soğan
Tuz

Hazırlanışı:

Aldığı kadar un, 2 kilo yoğurt, 1 kilo rendelenmiş yumuşak domates, ince çentilmiş 2 baş kuru soğan ve gene yeteri kadar tuz ile hamur tutulur. (“tutulmak” deyişine dikkat!!!)
Ve, 3 ilâ 4 gün bekletilerek hamurun kabarması sağlanır. Bu süre zarfında, kabardıkça yoğurulur.

Beri yanda, temiz bir yaygı hazırlanır. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Ve, temiz bezin üzerine dizilir. Hamurlar, esintili ama mutlaka gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan yuvarlaklar elle iyice, defalarca oğulur. Sonunda da, kalburdan geçirilir. Bir müddet daha kurumaya terkedilir. Tarhanada nemden, rutubetten iz kalmadığına emin olunması şart. Tarhana, önceden hazırlanan minik, ağzı iple bağlı bez torbalara konarak muhafaza edilir.

(Çorba için)
Malzeme:

3 çorba kaşığı tarhana
2 yemek kaşığı tereyağı
100 gr. kavurma kıyma
1 tatlı kaşığı kuru nane
3 diş sarımsak
Tuz

Hazırlanışı:

Derin bir tencere alın. İçine, tereyağını koyup eritin ve kavurma kıymayı azıcık yağda döndürün. Üzerine, su ile tarhanayı ilâve edin. Devamlı karıştırarak, fokurdayıncaya kadar kaynatın.

Üzerine kuru nane, tuz serpin; ve havanda dövülmüş sarımsak katın. Bir iki taşım daha kaynatın. Ve, derin cam kâselerde ikram edin.
 

SAFRAN

New member
Local time
12:52
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
YAYIM (Erişte) ÇORBASI

Yayım (ev makarnası veya erişte) çorbası, tereyağı, kavrulmuş kıyma ve salça suyu kaynatılarak hazırlanıyor. Kaynayan suya bir miktar yayım konularak pişiriliyor.

Malzeme:

1 su bardağı erişte
100 gr. kavurma kıyma
3 su bardağı su
½ yemek kaşığı salça veya salça suyu
(arzu edilirse) 1 adet orta boy domates
1 çay kaşığı kırmızı toz (veya) pul biber
1 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı sıvı yağ
Tuz

Hazırlanışı:

Derin bir tencereye, küp küp doğranmış domates, su, domates salçası (veya suyu), kırmızı biber ile tuzu koyun. Tereyağı ile sıvı yağını koyup yeterince kaynatın.

Çorbanın suyu kaynayınca, yayımı ilâve edin. Çeyrek saat kadar pişirin. Dumanı tüterken ikram edin. İsteyen, servise sunmadan evvel, çorbanın üstüne kara biber ekebilir.
*** PİRİNÇ ÇORBASI

Pirinç çorbası, özel bir aş. Özellikle kentte bayram, düğün, iftar yemeklerinde, cenaze evinde cenazeden sonra üçüncü gün pişiriliyor.

Çorba için, pirinç iyice yumuşayana kadar haşlanır. Pirinç iyice pişince, bir tavada tereyağı eritilir. Tereyağının üzerine karabiber dökülür. Ve, ince kıyılmış bol maydanozla süslenir.
 

SAFRAN

New member
Local time
12:52
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
ÇILBIR

Malzeme:

3 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı yoğurt
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Tuz

Hazırlanışı:

Önce, ayıkladığınız sarımsakları az tuzla havanda dövünüz. Sonra, yoğurtla çırparak karıştırın.

Beri yanda, derin bir kapta suyu kaynatıp yumurtaları içine kırın. Ve, devamlı karıştırarak pişirin. Yoğurdu yayvan bir kaba alın. Kaynayan yumurtaları yoğurdun üzerine ayrı ayrı yerleştirin. Üzerine kırmızı toz biber serpip ikram edin.

Arzu edenler, kırmızı toz biber yerine, kırmızı pul biber de serpebilir. Ancak, kırmızı pul biber biraz iri olduğu için, çılbırın yumurta dağılım dengesini bozabilir.

Safranbolu’da genellikle tercih edilen bir başka alternatif çılbır tarifi ise şöyle: Kaynayan yağlı suya iyice çırpılmış yumurtalar ağır ağır akıtılıp karıştırılarak pişirilir. Kaynayan yumurtalar yayvan bir kaba alınır. Çılbırın üzerine kızgın tereyağı ile sirke dökülüp ikram edilir.


*** BORANA

Malzeme:

4 adet yumurta
Süzme yoğurt
Kırmızı toz biber
2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:

Yumurtalar kaynar suda, katı yumurta olana kadar kaynatılır. Kabukları soyulur, dilimlenir. Beri yanda, süzme yoğurt çırpılır. Üzerine eritilmiş tereyağı, az tuzla dövülmüş sarımsak ve toz kırmızı biber ile hazırlanan sos dökülür.
 

SAFRAN

New member
Local time
12:52
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
HÖŞMERİM ( Tatlı ) ..10 kişilik..

Malzemesi: 250 gr tereyağ, 1su bardağı ceviz, 2 su bardağı un, 2 yumurta, 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su.

Un ve yumurta el ile iyice ovalanır ( avuç içinde ezerek yoğurmak ). Bir tencerenin içinde eritilmiş olan tereyağının içine atılarak, kısık ateşte kavrulur. Daha sonra dövülmüş ceviz de konularak birlikte iyice kavrulur.

Başka bir tencerede su ve şeker koyu bir kıvam alana kadar kaynatırılır. Hazırlanan malzemeye kaynatılarak iyice yedirilir. Kaselere konduktan sonra üstü dövülmemiş ceviz ile süslenir.

SAFRANLI ZERDE ( Tatlı ) ..10 kişilik..

Malzemesi: 2 kase pirinç, 2 çorba kaşığı patates nişastası, 1 kg şeker, 2,5 kg su, 1 kase kuru üzüm, çok az safran.

Pirinç, 2,5 kg suyun içinde haşlanır. İçine şeker, akşamdan sıcak suyun içinde ıslanmış safran, iyice ayıklanıp yıkanmış kuru üzüm katılarak kaynatılır. Ocaktan indirmeden bir kasede su ile ezilmiş nişasta katılarak bir taşım kaynatırlır.

Kaselere konulduktan sonra üzeri çam fıstığı veya tarçın ile süslenir.

PEROHİ ( Hamurlu yemek ) ..10 kişilik..

Malzemesi : 3 su bardağı un, 2 yumurta, 1/2 kg Süzme Yoğurt, 1 kaşık kuru nane, tuz, tereyağı

Un, su, tuz ve yumurta ile katı bir hamur yapılır. 3 parçaya ayrılır. Her bir parça, fazla ince olmayacak şekilde açılır ve mantı dan biraz daha irice karelere kesilir. İçine süzme kuru nane ile karıştırılmış süzme yoğurt konulan her bir parça, muska şeklinde kapatılır.

Mantı gibi haşlanan hamurlar süzülerek tabağa alındıktan sonra, üzerine kızgın terayağı dökülür
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst