Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Ramazan yaklaşırken!

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
10:21
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Ramazan yaklaşırken!

Ramazan'a sayılı günler kala sıcak yaz günlerinde sıvı tüketimine birkaç gün önceden başlanmalı.

06 Temmuz 2012 Cuma 13:08

ramazan_yaklasirken_h9916.jpg

Ramazan`a az kaldı. Evler temizleniyor, iftarlar için misafir planları yapılıyor. Kimimiz tatilde kimimiz sıla-i rahimde Ramazan`ı karşılayacağız. Peki, ruhen Ramazan`ın manevî atmosferine hazır mısınız? Prof. Dr. Muhit Mert, Rahman`ın manevî sofrasından istifade etmek için kalbi, dili ve gözü manevî kirlerden arındırmak gerektiğini söylüyor.

20 Temmuz`da Ramazan başlıyor


Az bir zaman kaldı ve hazırlıklar hızlandı. Temizlik yapılıyor, iftarlıklar listeleniyor. Kimin ne zaman davet edileceği planlanıyor. Tüm bunlar aslında günahlardan ve kirlerden temizlenecek olan ruhlar için psikolojik hazırlık. Ramazan`ın, Rahman`ın manevî sofrası olduğunu düşünen Prof. Dr. Muhit Mert, bu manevî sofradan istifade etmek için Ramazan`a psikolojik olarak kendimizi hazırlamamız gerektiğini söylüyor. Nasıl ki abdest ve niyet namaz için hazırlık yapmak ise, üç aylar da bu anlamda Ramazan`a hazırlıktır. Bu dönemlerde ibadeti artırmak, namazı daha huşu içinde eda etmeye gayret göstermek, Kur`an-ı Kerim okumak, zikir çekmek Mert`e göre Ramazan`a psikolojik olarak hazırlanmak demek. Yazar Ahmet Kurucan da geçen haftaki yazısında Ramazan için farklı bir teklifte bulundu. Malum Ramazan Kur`an ayı. Kur`an okumaya bu ayda daha çok önem veriliyor. Buna dikkat çeken Kurucan, "...öyleyse gelin ferdî hatim ya da mukabele ile yaptığımız Kur`an okumalarına -ki buna ben `vahiyle şuurlu temas` demek istiyorum- bu Ramazan, tefsiri ilave edelim ve okuma programımızı buna göre ayarlayarak Ramazan boyunca tefsir hatmi yapalım." dedi. Ramazan`da tefsir hatmi yapma teklifinde bulunan Kurucan, Diyanet Vakfı Yayınları arasında çıkan ve Hayrettin Karaman, Mustafa Çağrıcı, İbrahim Kafi Dönmez, Sadrettin Gümüş hocaların hazırladığı Kur`an Yolu adlı tefsiri önerdi. Yöntem olarak tek başına okuyabileceği gibi birkaç kişiyle birlikte mütalaa ederek de okunabileceğini söyledi.


Sahura kalkmak için uyku vaktini bir saat öne alın

Ramazan`dan birkaç gün önce uyku saatini öne çekmenin faydalı olacağını söyleyen nörolog Gülten Özdemir, uyku problemi yaşayanlar ve baş ağrısı olanlar için şu önerilerde bulunuyor:


Aktif ve yoğun çalışanlar, uykusuzluk çekmemek için uyku saatini bir-bir buçuk saat öne almalılar.

Uyku saatini öne alamıyorlarsa ve imkânları varsa Ramazan`da öğlen bir saat şekerleme yapmalılar. Öğleyin yapılan yarım saat uyku gecenin bir buçuk saatine bedeldir, bu kadar kaliteli uykudur. Ama çok fazla uyumamak gerekir, aşırı uyku baş ağrısı yapar.

Uyku problemi yaşamamak ve baş ağrısı tetiklenmemesi için uyku hijyeni yapmak gerekiyor. Düzenli uyumak, gece uykusunu biraz erkene almak, sahura kalktıktan sonra uyuduğumuzda sabah hep aynı saatte kalkmak yani uykuyu uzatmamak lazım. Her sabah 8`de veya 9`da kalkmak gibi. Veya gündüz ortalama bir saat uyumak gibi.


Oruç tutacak migrenli hastalar mutlaka sahur yapmalı. Yatmadan önce kesinlikle yememeli. Uyuyup sahura kalkmalılar ve uzun süre tok tutacak yiyecekler tüketmeliler.


Ramazan Kur`an ayı, bol bol Kur`an-ı Kerim okuyun

Kur`an`da sık sık tekrar edilir, "Hiç düşünmez misiniz?" diye. Bu Ramazan`da düşünmeye gayret edin. Prof. Dr. Muhit Mert, düşünmenin de yöntemi olduğunu söylüyor. Bu yöntemlerden biri okumak. Bu Ramazan`da hep okumayı istediğiniz ama okuyamadığınız, ertelediğiniz kitapları listeleyip, hatta şimdiden okumaya başlayabilirsiniz.

İbadetlerinizi artırabilirsiniz. Mesela nafile namaz kılmaya başlayabilirsiniz. Şimdiden gece teheccüde kalkmak, Ramazan`da sahura da zorlanmadan kalkmanızı sağlar.


Oruç sadece mideye tutturulmaz. Dile de oruç tutrulur. Kulağa da ve hatta gözlere de... Mesela televizyonu kapatın.

Uzmanlar oruca hazırlık olarak az yemeyi ve öğün aralarını uzatmayı öneriyor. Az yiyerek, az uyuyarak ve az konuşarak sadece bedeninizle değil, ruhunuzla da Ramazan`a hazırlanmaya ne dersiniz?

İnsan kendi kendini terbiye tezgâhından geçirmeli


Prof. Dr. Muhit Mert: Ramazan, bazı insanların zihninde eğlence ayı gibi telakki ediliyor. Yeme-içme ayı gibi algılanıyor. Oruç tutanlar bile iftar sofralarını, sahuru hayal ediyor. Bunu bir problem olarak telakki ediyorum. Ramazan ve kutsal zaman dilimleri üç aylar, Rahman`ın manevî sofrasıdır. Manevî olarak istifade edilmesi gerekir. Bunun için ise ibadetler artırılmalı. Dilin ibadeti olan zikri arttırılmalı. Peygamberimizin bazı zikirleri daha çok söylenmeli. Dilimiz, gözümüz, kulağımız boş şeylerle çok kirleniyor. Bu kirlenmeye karşı dilimizi, kulağımızı, gözümüzü, kalbimizi temizleme yoluna gitmeliyiz.


İbadeti artırmalı Üç aylar, mübarek gün ve geceler Ramazan`a hazırlık vesilesidir. Bu zaman dilimlerini Ramazan`a hazırlık olarak değerlendirmeli. İbadetler artırımalı, namaza özen göstermeliyiz.


Dilin kirlerinden arınmak için zikir yapılmalı Mesela Efendimiz`in, "Dilde söylemesi kolay ama mizanda sevabı ağır iki kelimeyi size öğreteyim mi?" diye tavsiye ettiği "Sübhanallahi ve Bihamdihi, Sübhanellahi`l Azim" zikrini çokça tekrar etmeli.


Gözü, manevî kirlerinden Kur`an okuyarak temizleyin Gözü manevi kirlerden arındırmanın iki yolu vardır. Biri Rabbin kelamı Kur`an`ı okumak. Bir de yarattığı şeyleri seyredip gözü arındırmaktır.

Güzel düşün, kalbin kötülüklerden arınsın Kalbi arındıran en önemli unsurlardan biri tefekkürdür. Efendimiz, oruç ve Cenab-ı Hak üzerine düşünmek gerekir. Kalbi temizlemenin bir başka boyutu kişinin kendisiyle ilgili. İç dünyasında haset, kin, nefret olan, bu duygularla uğraşan bir insan, ne üç aylardan ne Ramazan`dan istifade edebilir. Bir insanda haset ve kin gibi duygular kuvvetli şekilde duruyorsa, o ibadetini sorgulamalı. Bu, terbiye tezgâhında geçmekle olur. "Böyle düşünmek, hissetmek doğru mu? Doğruya nasıl erişebilirim?" diye sorgulamalı. Mesela dünyaya düşkünlük bunlardan biri. Yemeye içmeye düşkünlük bunlardan biri. Yemek gaye haline geliyorsa kendisini sorgulaması gerek.

Oruca bedeni hazırlamak için Ramazan`a 4-5 gün kala bol bol su için


Birden bire yemek yemeyi kesmemek için Ramazan`dan önce beslenmede alışkanlıklarımızı düzenlemek gerek. Medical Park Bahçelievler Hastanesi`nden diyetisyen Emel Unutmaz, "4-5 gün öncesinden beslenmeye dikkat etmek gerekir." diyor. Unutmaz`ın Ramazan`a hazırlık önerileri şöyle:


Bu Ramazan`ın en önemli konusu sıvı tüketimi. Ramazan başlamadan birkaç gün önce sıvı tüketimini artırmalı.

Uzun süreli susuzluk, dolayısıyla mineral kayıpları çok olacak. Ramazan`dan iki-üç gün öncesinden yine maden suyu, ayran gibi mineral içeren içecekler bolca tüketilmeli.

Ramazan`dan bir iki gün öncesinde aralıklı beslenmeye geçilmeli. Uzun süre besin tüketilmeyeceği için beden buna hazırlanmalı. Sabahla öğlen arası 5 saat, öğlenle akşam arası 5 saat olacak şekilde öğünleri düzenlemeli. Çünkü beş saate kadar çok büyük problem olmaz. Eğer bir hastalık yoksa.


Ramazan öncesi şekerli gıdadan tamamen uzak durmalı. Çünkü en büyük problem şeker dengesizliği. Şeker dengesizliği, şekerli gıda yendikten sonra kan şekerinin hızlı yükselmesi ve hızlı düşmesidir. Tüketimi kesilirse ani yükselip düşme engellenmiş olur.

Mineral ve vitamin dengesi için meyve ve sebze tüketimi çok önemli. Bol bol meyve ve sebze tüketin.

Ramazan`da insanlar kilo alma noktasına takılırlar. Ama asıl problem zayıf bireylerdir. Onlar normalde de iyi beslenemedikleri için Ramazan`da ekstra özen göstermeli kendilerine.

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst