Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

karadeniz yemekleri2

seyfi

Administrator
Local time
13:41
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
cay19ai.jpg
finduk8wz.jpg
firin9ab.jpg



ekmek1rc.jpg
lahana4ao.jpg
kelif9hb.jpg


40a3tp.jpg

KARADENİZ MUTFAĞINDAN


LAHANA SARMA

Karalahana yaprakları haşlanır, suyu atılır. 2. su ile tekrar haşlanır, çıkarılıp sudan geçirilir. Parça et satırla küçük parçalara ayrılır. İçine soğan, domates, maydanoz, karabiber, tuz, pirinç yoğrularak yapraklara sarılır. Yeniden pişirilir. Trabzon'da yakın zamana kadar pirinç yerine mısır yarması (şoromul adı verilen el değirmeninde kabaca öğütülmüş mısır taneleri) kullanılırdı. Tenceredenin dibine yemeğe lezzet vermesi için büyük etli kemik parçaları konulurdu.

LAHANA KAVURMASI

Lahanalar yıkanp haşlanır, suyu dökülür. Trabzon yağı ile bir miktar içyağı bir sahanda eritilir ve bol miktarda soğanla kavrulur. Haşlanmış barbunya fasülyesi, tuz ve biber ilave edilip kavurmaya devam edildikten sonra en son lahana katılır. Kısa bir süre daha karıştırdıktan sonra sıcak olarak yenilir.

*Tüm Karadeniz bölgesinde, farklı isimler ve küçük farklılıklarla yenilir.

LAHANA DİBLESİ*

Karalahana seçilip haşlandıktan sonra süzlür. Bir tencerede bol soğan ve yağ kavrulur. Haşlanan lahananın yarısı tencereye konulur. Üstüne küp küp doğranan patatesler ve pirinç, karabiber tuz ve kalan lahana eklenir. Bir bardak suyla ağır ateşte pişirilir. Pişirildikten sonra bir kere karıştırııp servis yapılır.

* Ordu, Giresun ve Batı Trabzon

HARHAŞİ (DUDEYİ)*

Saplı karalahana yemeğinin Hopa'daki adı "harhaşi" (haşlama) dır. Arhavi ve batısında ise "dudeyi" (karalahana sapı) adı verilir. İlk önce saplı karalahana haşlanır, suyu dökülür. Yeniden taze su konulur ve haşlanır. İkinci haşlamada iç yağı (alima), acı biber (laşani pipeyi), sıvı yağ (yada tereyağ), tuz konulur. İyice pişirilir, piştikten sonra bir tepsiye çıkarılır. Kökler yanyana sıralanır. Üstüne bol ceviz, bir sahanda 4-5 diş sarmısak, tereyağı atılır. Yemeğin suyundan ilave edilip kaynatılır. Tepsinin üzerine dökülür. Sıcak mısır ekmeği ile yenilir.

* Laz yemeği

LAHANA EZME/VURMA*

Köksüz karalahana haşlanır suyu dökülür. İkinci defa su tazelenir. İç yağı, acı biber, terayağı yada sıvı yağ, tuz konulur. İyice pişirilir. Piştikten sonra ezilir. Yakın zamana kadar bzme işinde otantik mutfak gereçleri kullanılırdı. Trabzon köylerinde "gudal" adı verilen ahşap mikser Rize ve Artvin sahilindeki Laz köylerinde ise "kirza" adı verilen şekil olarak farklı ahşap alet kullanılır.
* Tüm Doğu Karadeniz

LAHANA ÇORBASI*

Ayıklanan lahanalar, el ile küçük parçalara ayrılır, sonra yıkanır. Lahana parçaları kaynar su içine atılır. Lahana haşlanan su dökülür. Yeniden su kaynatılır, ıılık suda bir gün bekletilmiş fasülyeler bu suya atılır ve yeniden haşlanır. Büyük parçalı mısır yarmaları, büyükçe bir kemik parçası (günümüzde et suyu), haşlanmış lahana parçaları ve iç yağı ve çok az mısır unu- arzu edilirse kırmızı biber- ilave edilirek pişirilir.

*Tüm Doğu Karadeniz

LAHANA TURŞUSU*

Haşlanan lahanalar, bidonlara su, sarmısak ve acı biberle birlikte doldurulur. İki hafta bekletildikten sonra soğanla kavrularak yenilir.
* Batı Trabzon, Ordu, Giresun

LAHANA YEMEĞİ*

Yıkanıp küçük parçalara ayrılan lahana yaprakları, kaynar suda haşlanırlar. Haşlanan su dökülür. Başka bir encerede haşlanan suya içyağı, kıyma, doğranmış soğan, tuz , mısır yarması - yöreye göre fasülye- ilave edilirek pişirilir.

LAHANA GULİYA *

Lahanalar önce ayıklanıp bol su ile yıkanır. Saplarıyla birlikte büyük parçalara ayrılarak bol tuzlu suda, bir kremul vasıtasıyla, bahçedeki gorelin yada evin hayatında bulunan ocağın tavanına bağlanmış olan orta boy kazanda haşlanır. Pileki ya da bir tepsinin dibi yağlanır ve üzerine bayatlamış mısır ekmek artıkları dökülür. Lahananın haşlama suyuyla mısır ekmekleri ıslatılır. Üzerlerine lahana yaprakları serildikten sonra üzerine kızdırılmış yağ gezdirilip saçayğın üzerinde hafif odun ateşinde pişirilir.

YABANİ LAHANA (GALDİRİK) YEMEKLERİ*

*Ziraati yapılmayan yazın bahçelerde kendiliğinden yetişen "galdirik" karalahanaya benzer bir ottur. Ordu civarında "galdirik" daha doğuda yabani lahana adı verilir.

Galdirik yemeği:Temizlenip yıkayıp soğuk suda haşlanır ve süzülür. Yeşil soğan ve pırasayla kavrulur.

Galdirik turşusu:Yıkanıp, haşlanan galdirik soğutulduktan sonra tuz, sirke ve sarmısakla birlikte bir kavanoza konulur. Yedi gün bekletildikten sonra sofraya çıkartılır.

Galdirik dolması (Sarması): Aynı karalahana sarması gibi, galdirik yaprağı kullanılarak dolmasıda yapılır.

YOĞURTLU PEZÜK*

Pezük ilk önce seçilip temizlenir, haşlanır, süzülür. Yağda kavrulan pezük hafif ılınınca üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür. Fatsa, Kumru köyünde bu yemeğe “borona” adı verilir.

* Ordu,

PAZI BURMALISI*

Haşlanmış pazıların, soğanla kavrulduktan sonra bir hamurun içerisine konulup tepside pişirilmesiyle yapılan bir tür börektir.

PAZI YEMEĞİ

Pazılar önce ayıklanır daha sonra haşlanır. İnce parçalara ayrılan pazılar Ordu civarında salça, soğan ve yağla kavrulup içine bulgur ve baharat katılarak, Trabzon civarında ise soğan yağla kavrulup içine mısır yarması, nane, soğan (çok eskiden yabani soğan), kılçıkları ayıklanmış hamsi ilave edilerek yapılılır. Sıcak yada soğuk yenebilir.

*Ordu, Rize arasında yapılır.

PAZI KAYGANA*

Yıkanıp, küçük parçalara ayrılan pazılar, ince doğranıp tuzlanmış soğanlar, nane, maydanoz, yumurta ve mısır unu ile karıştırılarak bir tavada iki taraflı kızartılır. Pazıya Lazca sotoliya, Trabzon Rumcası Lames, Giresun Türkçesinde ise Pezük adı verilir.
* Tüm Doğu Karadeniz

SAKARCA YEMEKLERİ*

Sakarca mıhlaması: Sakarca temizlenir, haşlanır ve süzülür. Soğanla ve baharatla kavrulur. Kavrulan sakarca bir kez karıştırılır ve üstü kapatılıp 10 dakika bekletildikten sonra yenmeğe hazırdır.

Sakarca Kayganası: Mıhlaması gibi haşlanır, temizlenir ve süzülür. Suyu kalmayacak şekilde süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla beraber kızartılır.

Sakarca Turşusu: Sakarca temizlenip, haşlanıp, süzüldükten sonra soğutulur. Bir kavanoza sarmısak, biber ve sirkeyle konulur. 3 gün bekletilir.

Çöklüce Çorbası: Fatsa’nın Kumru Köyü’nde (Kaynak: Necla Demiröz) Sakarca’ya Çöklüce denilir. Doğranan çöklüceler, kavrulan soğan ve salçanın içine atılır. Üstüne pirinç, tuz ve su eklenip çorba kıvamında pişirilir.

*Taze sarmısağa benzer, yaprakları daha incedir. Mıhlaması, kayganası, çorbası ve turşusu yapılır. Ziraati yapılmayan, bahçelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen sakarca ilkbahar mevsiminde toplanır ve tüketilir. *Ordu - Trabzon arasında yenilir.

MANTAR (TİRMİT)*

Mantara benzeyen, beyaz, sarı, krem rengi olmak üzere çeşitli formlarda yabani olarak yetişen yöreye özgü bir bitkidir. Haşlanarak bol soğan ve yeşil biberle kavrulur. İsteğe göre yufka rasına konularak da yenilir. Fatsa’da soğan, yeşil biber, domatesle kavrulur ve içine mısır ekmeği doğranır. *Trabzon'un batısı, Ordu, Giresun

KEŞKEK*

Yörede buğdaya “keşkek” adı verilir, düğünlerde yapılan bir yemektir. Akşamdan bir tencerede ıslatılan keşkek bir gün sonra haşlanır ve ilk suyu süzülür. Ayrıca pişirilen tavuklar, kemiklerinden ayrılarak paraçalanır ve keşkek içine atılır. Birlikte pişirilen karışım servis yapılırken üstüne tereyağlı salça eritilir.

*Tüm Batı, ve Orta Karadeniz'de Trabzon'a kadar yapılır. Trabzon'da ise sadece Şal Pazarı (Ağasar) bölgesinde yapılır. Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin sahilinde bilinmez ve yapılmaz.

HAMSİLİ PİLAV*

Temizlenip , yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır. Otantik olarak yapılmak istenirse pilekiye, günümüzde ise tepsi yada güvece, hamsiler sırtları tabana bakacak şekilde yanyana dizilirler. Yağda kavrulan soğana, fıstık, kuru üzüm, tuz ve pirinç ilave edilirek iç pilav pişirilir. Pilava az miktarda şeker ve karabiberde katıldıktan sonra pilekideki hamsilerin üzerine yayılırlar. Tepsinin en üst kısmına kalan hamsiler sırtları tavana bakacak şekilde dizilir. Üstüne sıcak tereyağı dökülen tepsi saçyağaı yada fırında pişmeye bırakılır. Hamsiler kuruyup kızardıklarında yemek hazırdır. Lazca "kapçoni pilavi" denilen bu yemeğe Hopa civarında üzüm ve fıstık konulmaz.

* Tüm Doğu Karadeniz

HAMSİ KAYGANA (KARGANA)*

Mısır unu, buğday unutuzlanmış hamsi, maydanoz, süt, yumurta, yağ ve tuz. Tüm bu maddeler doğranarak inceltilir. Biraz sıvı yağla ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Laz bölgesinde maydanoz yerine "kinzi" adı verilen kokulu yöresel bir ot kullanılıp kayganaya süt konulmaz yerine domates, ile sivri biber ilave edilir ve kargana adı verilir. Köylerde toprak zeminli mutfaktaki ateşin üzerine üç saç ayağı kurulur . Bunun üzerinde pileki de pişirilirmiş. Yemeğin üzeri incir yapraklarıyla örtülür, bu yaprakların üzerine köz konularak yukarıdan da ısınması sağlanırmış.



*Tüm Doğu Karadeniz sahili

HAMSİLİ EKMEK*

Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılnış bulunan ekmektir. Ekmek pişirmeye tahsisedilmiş pilekide pişer. Bir katıkla değil, pasta veya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanında salatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğe Lazca kapçon mçkudi, Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmek sade yapılacağı gibi içine pazı, pırasa, lahanada atılarak lezzeti atılabilir. Hamsili ekmek, "hamsi" konulmadan yapılırsa, Doğu Trabzon'da "mertezim" olarak adlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan (adını unuttum), nane (lözme), patates (yemasi), karalahana, iç yağı (steas), mısır unu, tuz yoğurularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğan bulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ile yapılmaktadır

*Tüm Doğu Karadeniz sahili


KUYMAK/ MUHLAMA/ HAVİTSİ/



Fotoğraflar: Mahmut Sedat Dilaver (Sürmene)

Laz usulü muhlama: Unu tereyağı ile yakmadan kavurun . Trabzon peynirini iyice ufaladıktan sonra ekleyip sürekli karıştırarak eritin . Peynir tamamen eriyince 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin . Koyu muhallebi kıvamına getirin. Sıcak servis yapın.

Hemşin Usulü muhlama: Mısır Unu yerine buğday unu kullanılarak ya da ikisini birbiriyle karıştırtırılarak yapılır. Diğer yörelerin muhlamalarından farklı olarak içine yumurta kırılır, kaymaklı süt eklenir ve soğan rendelenir.

Trabzon Usulü kuymak: Çaykara civarında Havitz adı verilir. Trabzon tümü ve Giresun sahil ve Rize'nin batı sahil kesiminde yapılır. Kaşar peynirine benzeyen "Televe" peyniri değil minci (Trabzon tuzlu ve kokulu çökelek peyniri) kullanılır. Un yağla kavrulmaz. Yağ eritildikten sonra minci ilave edilir, peynir hafif eriyince yağ yanmadan su eklenir. Daha sonra mısır unu yavaş yavaş karıştıralarak eklenir. Fokurdamaya başlayınca karıştırma işlemi bırakılır ve tereyağının kuymağın üstünde birikmesi beklenir , sıcak servis yapılır.

MALEZ

Süt kabağı (Kobalets) ve süt ile yapılan bir çeşit muhallebidir. Kabak iyice pişirildikten sonra sürekli karıştırılır. Pişince yumuşayan kabağın içi kaşıkla oyularak çıkartılır ve gudalla (ahşap el mikseri) ile ezilir. Daha sonra içine sürekli süt katılarak (yarım kabağa 2 kg. süt konur)tekrar karıştırılır ve pişmeye bırakılır .Biraz tuz ve şeker (bir kg süte 2 çorba kaşığı şeker) konur. Lazcası "Kabağiş Sütli" dir. Trabzon'lular ve Laz'lar tarafından yapılır daha batıda ve Hemşinlilerde bilinmez. Bununla birlikte "malez" lapa anlamında Rize Hemşinde kullanılır ama ineklere verilen yal kabındaki sebze karışımının adıdır.

TURŞİ KAVURMA

Fasülye turşusu ince doğranır. Bu arada bir tencerede bol soğan, teryağı (yada sıvı yağ) ile kavrulur. Üzerine turşu eklenir isteğe göre salça da eklenebilir. Turzu zaten acı olduğundan ayrıca acı ilave edilmez. Lazcası "turşi tahaneyi". Tüm Doğu Karadeniz'de yapılır.

TAZE FASULYE

Zeytin yağlı taze fasülye bilinen yöntemlerle pişirilir. Laz bölgesinde ceviz ve sarmısak öğütülerek yemeğin içine dökülür. kirza ile fasülye ile birlikte ezilir. Çok bulamaç haline getirilmez. "katsakuyi" adı verilen acı siyah erik marmelatından çok az miktarda mayhoşluk versin diye ilave edilir. Lazlar bu yemeğe "qvaneyi" adını verirler.

LAZ BÖREĞİ (BUREĞİ)

Elde açılmış üç yufka tepsiye serilir. Bu arada üzerine dökülecek muhallebisi hazırlanır. Muhallebide 1 kg süte 100 gr. buğdayunu, 2 yumurta, yarım kilo şeker kullanılır. Muhallebi kıvama gelince üç kat yufkanın üzerine boca edilir. Muhallebinin üzerine kızgın tereyağı dökülür. Teryağının üzerine ise karabiber serpilir. En üste 4 yufka daha örtülüp, fırına verilir. Çıkınca üzerini ıslatacak kadar şerbet gezdirilir. Laz bölgesinde yapılır.

ACİKA

Acika daha çok kahvaltıda bazen de kuru fasulye gibi yemeklerin yanında yenilen ve ana maddesi "kinzi" adı verilen maydonoza, kişniş otuna benzeyen kokulu yöreesel bir ottur. Fındık veya ceviz öğütülür, içine kinzi, acı biber ve bol sarmısak ilave edilir. Ezilerek birbirine karıştırılarak yenilmeye hazır hale geitirilir. Bu karışım eskiden "gobi" denilen ağaçtan yapılmış çukur çanak içinde taşla dövülerek ezilirmiş. Hopa ciavrında yapılan bir Laz yemeğidir.

FASÜLYE KAYGANASİ

Fasülyeler temizlenip, haşlanıp süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla kızartlır. *Tüm Karadeniz.

FASÜLYE EZMESİ (PATİTÇ ÇİHLOMA)*

Fasülye pişirilir, koballe ezilir. İçine sarmısak ve tuz konulur. *Trabzon

BEZİRGENAŞ

Karadeniz köylüsünün hazırlanması kolay aperatif yemekleridir. Bayatlamış mısır ekmeği atılıp ziyan olmaması için yapılır. İki çeşittir: 1- Peynir, yağ ve bayat mısır ekmeği muhlama gibi pişirilir. 2- Fasülye (patitç) turşisi yağda kavrulur üzerine mısır ekmeği doğranır.* Trabzon

ZMİLANÇ (MERÜLCEN)

Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin yumuşak kiremit reknli yumuşak dikenidir. Çocuklar tarafından çiğken bile yenilir. Olduğu gibi pişirilebileceği gibi turşusu yapılıp soğanlada kavrulabilir. Mıhlaması, soğan veya pırasayla kavurması yapılır. Trabzon'da "Zmilanç", Ordu civarında "merülcen" adı verilir. Ordu - Trabzon (dahil) arasında yapılır.

ZİLİHTA/ZIRİHTA

Buğday unu, yumurta, yoğurt ve su ile sulu hamur haline getirilirdikten sonra bir yağ kızdırılmış bir tavaya bir kaşık kaşık dökülerek kızartılır. bal veya toz şekerle yenilir. Tüm Karadeniz sahilinde yapılır.

Ayrıca şimdilik ele alamadığımız;

TATLI ÇEŞİTLERİ; Kabak tatlısı, Ev baklavası, Burma tatlısı, Kocaman Gerdanı, Muska tatlısı, Yufka Tatlısı, Hamsiköy sütlacı, Pepeçura...

PİDELER; Lameslİ (pazılı) pide, Hoholli (tozlu) pide, Kabak pidesi, Maydanozlu Kaşar Peynirli Su böreği, Trabzon peynirli pide, Sürmene yağli pidesi (yuvarlak), Kıymalı pide, Hamsili pide.....

YEMEKLER; Akçaabat köfte, Kesme makarna, Brinconi (Laz pilavı), Kalkanoğlu pilavı, Çayeli usuli kuru fasülye, Faroz usulü Balık buğulama, Trabzon Kefal Ekşilisi, Hamsi kuşi (Hamsipuli), Hoholli hamsi, Hamsili lamesli pilav, Patates Kavurması, Zuluf Fasülye, Sırgan çorbası, Mısır Mancası, Hoşmeri (Kaymak ve mısır unu kuymağı), Jahlı ekmek (Hemşin ekmeği), Gorbollu börek...
 
Son düzenleme:

grandfather

New member
Local time
12:41
Katılım
3 Mart 2006
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
ankara
Sadece fındık,ekmek,kara lahana ve alabalık mı ?Karadeniz'in yemekleri haksızlık ediyorsun Dursun ile Temele :) Pardon ben daha önce yazmış oldugun konuyu görmemişim.Özür dilerim
 
Son düzenleme:

seyfi

Administrator
Local time
13:41
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
teşekkürler

teşekkürler:) :) :) :) :) :) :) :)
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Salatalar ile sofralarınızı renklendirin

Ançuezli salata

MALZEMELER
2 su bardağı Amerikan Pirinci
Konserve edilmiş 3 adet ançuez
1 adet kuru soğan
4 adet haşlanmış ve doğranmış lahana yaprağı
1 kaşık sulandırılmış hardal
1 çorba kaşığı soya yağı
Sirke, pul biber ve tuz

HAZIRLANIŞI
Pirinci diriliği kaybolmayacak şekilde haşlayın. Haşladıktan sonra bol suyla yıkayıp süzün. Önceden fırında pişirmiş olduğunuz soğanı kat kat parçalara ayırın. Bir kabın içinde soğan, pirinç, doğranmış lahana yaprağı, soya yağı, sirke ve tuzunu karıştırıp iyice harmanlayın. Bu karışımı içlerini oymuş olduğunuz ançuezlerin orta kısmına alıp üzerini pul biber ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Avrat Salatası

MALZEMELER
2 diş sarımsak
1 adet büyük domates
2 adet nar
1 ufak demet maydanoz
2 adet taze soğan
2 adet yeşil biber
2 adet limon
1 çorba kaşığı nar pekmezi
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Domates, biber, sarmısak ve taze soğanı çok ince, kıyın ve karıştırın. Limonların ve narların suyunu sıkarak kıyılmış malzemelerle karıştırın. Naneyi de katın. Arzuya göre tuz, pul biber ve nar pekmezi ekleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
MALZEMELER
(6 kişilik)
3 bardak haşlanmış Amerikan pirinci
Yarım su bardağı bezelye
200 gr ton balığı
1 çorba kaşığı doğranmış kereviz sapı
1 çorba kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı köri
Yarım çay kaşığı acı biber sosu
2 adet orta boy domates

HAZIRLANIŞI
Geniş bir kase içine haşlanmış pirinç ve bezelyeleri koyun ve hafifçe karıştırın. Tuna balığı, kereviz ve soğanı ilave edin. Küçük bir kavanoz içine limon suyu, yağ, köri ve biber sosunu koyduktan sonra kavanozun kapağını kapayarak çalkalayın. Bunu, pirinç karışımının üzerine döküp hafifçe karıştırın. Kasenin kapağını kapatarak buzdolabında 30 dakika soğutun. Marul yaprakları üzerinde servis yapın ve domatesle süsleyin.

AFİYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Barbunya fasülyeli salata

MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci
1 su bardağı haşlanmış barbunya fasülyesi
1 demet kıvırcık salata
1 su bardağı kadar bezelye ve nar taneleri
1 tutam kuru nane
1 adet kırmızı elma (ince şerit halinde dilimlenmiş)
1 fincan soya yağı
1 yemek kaşığı top karabiber
2 çay kaşığı kimyon
1 fincan sirke
1 adet limon
Yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI
Fasülye, pirinç, ince kıyılmış kıvırcık salata, dilimlenmiş elma, nane, karabiber, kimyon, sarmısak ve taze soğanı derin bir kabın içinde iyice karıştırın. Daha sonra limon, tuz ve sirkesini ekleyin. Pirinç ve barbunya fasülyesini de ekleyip üzerini bezelye, nar taneleri ve kuru nane ile süsleyin. Limon ve tuzunu da karıştırıp soğuk servis yapın.




AFIYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Basit salata

MALZEMELER
1 su bardağı Amerikan pirinci
1 kutu garnitür konservesi
1 kutu mısır konservesi
½ demet maydanoz
9 adet kornişon turşu
½ demet dereotu
minik domates (süslemek için)

HAZIRLANIŞI
Küçük küçük doğranan kornişon, garnitür, mısır, haşlanmış pirinç, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz büyük bir kapta iyice karıştırılır. Sonra mayonez, limon suyu ve tuzu eklenir. Servis tabağına alınıp küçük domateslerle süslenir.


AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Beyaz Kıvırcık

MALZEMELER
1 adet kıvırcık salata
6 adet taze soğan
2 adet badem salatası
10 adet kornişon salata
4 tepeleme yemek kaşığı mayonez
yarım limon suyu
300 gram yoğurt
3 diş sarmısak
yarım çay bardağı yağ
nane, maydanoz, tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Tüm yeşil malzemeler küçük küçük doğranır... Sarmısak katılmış yoğurt, mayonez, yağ, tuz, nane, karabiber, limon karıştırılır. Hazırlanan sos yeşil salataların içine konur ve buzdolabında biraz bekletildikten sonra servis yapılır.

AFIYET OLSUN!




Bezelye salatası

MALZEMELER
1 kutu konserve bezelye
3 çorba kaşığı mayonez
6 adet ufak salatalık turşusu
3 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Turşuları ufak kesin, maydanozu kıyın, daha sonra bir kaba bezelyeleri de ekleyerek bosaltın ve mayonezi koyun, tuzu da ekleyerek hepsini karıştırın ve servis yapın.


AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Biberli makarna salatasi

MALZEMELER
1 paket düdük makarna
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kırmızı biber
150gr sucuk
2 çorba kaşık mısır
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu
3 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşık yoğurt
1 yemek kaşığı hardal
Karabiber
Tuz

HAZIRLANIŞI
1. Makarnaların tuzlu kaynar suda 8-9 dakkika haşlayın, biberler şerit şerit , şucuları dilim dilim kesin

2. Dereotu ve maydonozu ince kıyın, mayonezi yoğurt ve hardal ile iyice karıştırın

3. Makarnayı süzüp, hazırladığınız malzemelerle iyice karıştırıp servis yapın

Not: Sucuğu, ister kızartıp, ister ciğ olarak kullanabilirsiniz


AFIYET OLSUN!






Bostana

MALZEMELER
2 adet iri domates
6 adet yeşil soğan veya 1 adet kuru soğan
½ demet maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
1 adet limon
1 çay kaşığı pulbiber
1 kahve fincanı su

HAZIRLANIŞI
Domateslerin kabuklarını soyun, soğan ve maydanozu ile birlikte ince ince kıyın. Salça, limon suyu, tuz ve pulbiberi ilave edip hepsini karıştırın. İçerisine suyu da ekleyip servis yapın.

AFİYET OLSUN !





Brezilya Salatası

MALZEMELER
600 gr kuşkonmaz
200 gr haşlanış mısır
300 gr Brüksel lahanası
100 gr fındık
1 adet limon
1 avokado,
1 porfakal
sıvı yağ
biber, tuz

HAZIRLANIŞI
Kuşkonmazları ve brüksel lahanalarını haşlayıp küçük küçük doğrayın. Avokadoyu ve portakalı soyup küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeyi salata tabağına koyup üzerine haşlanmış mısırı,fındığı, yağı, limon suyunu, biber ve tuzu katıp, iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
AFIYET OLSUN!





Çarliston salatası

MALZEMELER
1/3 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay fincanı yoğurt
kırmızıbiber
tuz
400 gr çarliston

HAZIRLANIŞI
Biberleri iri iri doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp dilimleyin. Küçük bir tencerede yağı kızdırın, sarımsakları atarak pembeleştirin. Biberleri ekleyip 5-10 dakika sote edin. Kırmızıbiber, şeker, tuz ve suyu sote edilmiş biberlere katın, orta ateşte pişirin. Biberler yumuşadıktan ve suyunu çektikten sonra ateşten alın. Sirkeyi ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuyunca yoğurtla karıştırıp servis edin.





Çin Salatası

MALZEMELER
taze fasulye
soya fasulyesi
2 adet kereviz
1 adet limon
1 adet marul
sıvı yağ
biber, tuz

HAZIRLANIŞI
Marulu, kerevizi ve haşlanmış mantarları iyice yıkayıp minik minik doğrayın. Taze fasulyeleri diri kalacak şekilde haşladıktan sonra onları da aynı biçimde küçük küçük doğrayın, tüm malzemeyi salata kasesine koyup soyayı da kattıktan ettikten sonra limon, yağ, tuz ve biberle hazırladığınız sosu üzerine döküp, servis yapın.
AFIYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Elma salatası

MALZEMELER
50 gr krem peynir
1/2 ince kıyılmış küçük soğan
2 yemek kaşığı mayonez
2 adet katı yumurta
2 küçük elma(kabuğu soyulmuş,çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış)
1 adet marul
hardal
tuz
zeytinyağı
limon


HAZIRLANIŞI
Mayonez ve peyniri karıştırın. Soğanı, ince doğranmış bir yumurtayı ve elmayı ekleyin. Diğer tarafta hardal, limon suyu, tuz ve zeytinyağını karıştırıp marul yapraklarının üzerine serpin. Marul yapraklarını salata tabağının kenarlarına dizin ve ortaya da karışımı koyun. Geri kalan yumurta ve elmayı dilimleyerek üstünü süsleyin.
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Erzincan Piyazı

MALZEMELER
2 adet salatalık
2 adet domates
2 adet yeşilbiber
100 gr beyaz peynir
100 gr çökelek
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
4 dal reyhan
½ çay kaşığı kırmızıbiber
3/2 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşaığı tuz

HAZIRLANIŞI
Salatalık, biber ve domatesi küçük doğrayın. Dereotu, reyhan ve maydanozu kıyın, iyice karıştırın. Çökeleği çok az sulandırın. Peyniri küçük parçalara ayırın. Salataya ilave ederek üzerine tuz, zeytinyağı ve kırmızıbiber gezdirdikten sonra servis yapın.

AFİYET OLSUN !



Ezme Salata

MALZEMELER
2 adet büyük domates
2 adet taze soğan
2 adet yeşil biber
½ demet maydanoz
5 diş sarımsak
2 adet limon
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Domates, maydanoz, biber ve taze soğanı bir kabın içine çok ince doğrayın. Sarmısakları rendeleyin ve ekleyin. Nane ve limon suyunu da ekleyerek iyice karıştırın. Arzuya göre tuz, pul biber ilave ederek servis yapın.

AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevizli havuç salatası

MALZEMELER
4 adet havuç (orta büyüklükte)
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarımsak
4 kaşık sıvıyağ
1/2 su bardağı ezilmiş ceviz
tuz

HAZIRLANIŞI
Havucu rendeleyin. Üzerine sıvıyağ ve tuz ilave edin, suyunu çekinceye kadar pişirin,1-2 dakika kızartın. Yoğurt ve sarımsak, tuz karıştırın. Havuçların üzerine, sarımsaklı yoğurt ve ceviz ilave edip karıştırın. Soğuk olarak servis yapın.


AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Fajita pirinç salatası

MALZEMELER
1,5 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci
1,5 kilo dana biftek (1,8 cm kalınlığında)

MARİNE SOS İÇİN:
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
6 yemek kaşığı Soya yağı
3 baş ince doğranmış sanmsak
1-1/2 çay kaşığı tuz
1-1/2 çay kaşığı toz karabiber
1-1/2 çay kaşığı kimyon
1-1/2 çay kaşığı soğan tozu

HAZIRLANIŞI
Hazırladığınız marine sosu bifteğin üzerine dökün. Bir gece veya 4 saat süre ile buzdolabında arada sırada çevirerek bekletin. Sonra sostan çıkarın. Izgara üzerine koyarak ara sıra çevirerek ve üzerine sos sürerek yaklaşık 10-12 dakika veya iyice pişene kadar pişirin. Ufak parçalar veya ince şeritler halinde kesin ve haşlanmış Amerikan Pirinci üzerine koyarak servis yapın.

AFİYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Fesleğenli Fasulye Salatası

MALZEMELER
biber
kekik
et suyu
fesleğen
karabiber
150 gr fasulye
150 gr bezelye
1 adet domates
yarım diş sarmısak
1 çorba kaşığı süt
1 adet defne yaprağı
1.5 çay kaşığı zeytinyağ
75 gr makarna, haşlanmış
tuz

HAZIRLANIŞI
Fasulyeleri ayıklayın, yıkayıp haşlayın. Bezelyeleri temizleyin, biber, kekik ve defne yaprağıyla kapalı bir kapta 5-6 dakika pişirin. Bu sırada doğranmış fesleğeni biber, yarım çay kaşığı yağ, peynir, tuz ve dövülmüş sarımsakla karıştırın. Domatesi sekize doğrayıp, makarnayla beraber bir dakika fasulye kabında ısıtın. Bir kaba koyun, kalan yağı karıştırarak ilave edinn ve hazırladığınız fesleğen kremasıyla tabağın ortasını süsleyip, servis yapın.

AFIYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Fesleğenli İtalyan Salatası

MALZEMELER
MALZEMESİ :

Domates
Salatalık
Marul
Yeşil Biber
100 gr makarna
Bir tutam fesleğen
Zeytinyağı
Limon
Tuz

HAZIRLANIŞI
Bildiğiniz mevsim salatasının ( domates, salatalık, marul, yeşil biber vs. gibi ) içerisine 100 gram burgu veya boru tipi az haşlanmış makarna ve bir tutam fesleğen, zeytinyağı, limon, tuz ilave edilir. Soğuk olarak servis yapılır.
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Fransız Salatası

MALZEMELER
3 adet domates
250 gr konserve ton balığı
3 adet tatlı kırmızı biber
1 adet salatalık
6 adet turp
1 adet kırmızı soğan
5-6 adet yeşil zeytin
5-6 adet siyah zeytin
2 diş sarımsak
2 adet yumurta
12 adet tuzlu sardalya
semiz otu
fesleğen
sirke
sıvı yağ
biber, tuz

HAZIRLANIŞI
Domatesleri küp küp , kırmızı biberleri ve salatalığı halka halka doğrayın. Turpları, soğanı rendeleyin, hepsini beraberce karıştırıp, semiz otunu, zeytini ve sarımsakları ilave edin. Bu karışıma ton balığını tuzlu sardalyaları ve küçük kesilmiş katı yumurtaları katın.
Diğer tarafta bir kasede, yağı, tuzu, biberi ve sirkeyi çırpıp bir sos hazırlayın. Bu sosu salatanın üzerine döküp servis yapın.
AFIYET OLSUN!




Gazpacho salatası

MALZEMELER
125 gr. Amerikan Pirinci
2 büyük domates (dilimler halinde doğranmış)
100 gr. Taze mantar
1/4 ince kesilmiş yeşil biber
1/4 ince şeritler halinde dilimlenmiş kırmızı biber
1 adet doğranmış yeşil soğan
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı soya yağı
1 baş doğranmış sarımsak
1/4 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
İsteğe bağlı karabiber,
Marul yaprakları (süslemesi için)

HAZIRLANIŞI
Pirinci bir tencerede haşlayın ve suyunu süzün. Pirinç, domates, mantar, yeşil biber, soğan ve maydanozu büyük bir kaseye alın. Ayrı bir kabın içinde, yağ, sirke, sarmısak, kekik, tuz, kırmızı biber ve karabiberi karıştırın. Bu karışımı pirinç harcının üzerine ilave edin ve yavaşça harmanlayın. Marul yaprakları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

(4 kişilik)

Her servis 169 kalori, 3 gr protein, 7 gr yağ, 24 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 0 miligram kolesterol ve 226 miligram sodyum içerir.

AFİYET OLSUN!








Göçmen Salatası

MALZEMELER
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy taze kırmızı biber
2 adet orta boy domates
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz


HAZIRLANIŞI
Patlıcanları ve biberleri ocakta yada fırında közleyin. Domateslerin kabuklarını soyun. Sarmısakları rendeleyin. Patlıcanları, biberleri ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Yağı ve tuzu katarak harman yapın. Soğuk servis yapın.

AFİYET OLSUN !
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Harsıl

MALZEMELER
1demet pazı
1 kilo taze yoğurt
5-6 tane taze soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı pul biber
1 çay kaşığı dövülmüş kişniş
1 çay kaşığı reyhan
2 diş dövülmüş sarımsak
1 tane haşlanmış yumurta

HAZIRLANIŞI
Pazıyı az suda haşlayın. Soğuyunca malzemenin kalanıyla birlikte mutfak robotunda iyice karıştırın. Karışımı uzun borcama koyun ve haşlanmış yumurtaları üstüne süs olarak koyun.



AFİYET OLSUN !



Havuç Salatası

MALZEMELER
4 su bardağı rende havuç
3 su bardağı süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
Havucu teflon tavada öldürene kadar pişirin. Soğuduktan sonra sarmısaklı yoğurdu, tuzu, karabiberi ekleyin.

Afiyet olsun.

Ispanak Salatası

MALZEMELER
150 gr bacon
1 kg karnıbahar
1/2 kg taze ıspanak
150 gr gravyer peyniri
2 adet katı pişmiş yumurta
1 kg ince dilimlenmiş taze mantar

HAZIRLANIŞI
Ispanakları kökünden ve saplarından ayırıp, yapraklarını yıkayın, süzüp, servis tabağına alın. Küçük küçük doğranmış karnıbahar çiçekleri, mantar, tavada kızartıp, küçük parçalara böldüğünüz bacon, yumurtalar ve peyniri ilave edin. Arzu ettiğiniz bir sosla servis yapabilirsiniz.

AFIYET OLSUN!
 

selçuk

Co Admin
Local time
13:41
Katılım
1 Mart 2006
Mesajlar
160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Isırganotu Salatası

MALZEMELER
1 demet ısırganotu
2 adet pırasanın beyaz kısmı
3 yemek kaşığı çökelek
pul biber
tuz
limon
zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
Alışkın olmayanlar tüm çalışma sırasında eldiven kullanmalıdır.
Ayıklanışı
tongue.gif
azarda satılan ısırganotundan mümkünse bol tohumlu olanlarından alınız.(Bunlar dişisi olarak bilinir ve yakıcılığı azdır.) Tek tek uca yakın taze yerlerinden kırarak ayıklayınız. Bol su ile yıkayın ve suyu süzdürün.

Isırganotu ve pırasalar ince ince kıyılarak derince bir kaba konur. Üzerine çökelek,tuz (mümkün olduğunca kontrollü ve az koyun ot, tuzu fazla almıyor), pul biber ve arzuya bağlı 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu ilave edilir. 1-1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edildikten sonra el ile avuç içinde sıkıştırılarak malzemeler karıştırılır. Zeytinyağı ile bu işlemi uygulamak otun yakıcılığını ortadan kaldırıyor. Arzuya göre lavaş veya yufka içerisinde dürüm yapılarak da yenilebilir.

Afiyet Olsun.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst