Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

K.K.Bedeli

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
13:06
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
K.K.Bedeli



Elektrik faturanızda "K.K.Bedeli" yazdığını fark ettiniz mi? Ben yeni fark ettim.


Elektrik abonesi kullanmış olduğu elektrik bedeli ile birlikte dağıtım bedeli, hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli vs. gibi kalemleri de ödemekte.
Ancak bu baş harfleri kısaltılmış K.K. Bedeli'nin Kaçak Kullanım Bedeli olduğunu biliyor muydunuz? Elektrik faturalarına yansıtılan kaçak kullanım bedeli kayıtlı abonenin kaçak kullanımı değil. Bir şekilde elektrik dağıtımında kaçak kullanılan elektriğin bedeli düzenli ödeyen abonelere yansıtılıyor.
Kısaca elektrik dağıtım şirketleri tespit edemediği kaçak kullanımların bedellerini diğer abonelere yüklüyor.
Ödeyenden ödemeyenin parası tahsil ediliyor
Kamuda çalışırken Avrupa'da yurtdışında görevli kaldığımızda da dikkatimizi çekmişti. Türkiye'yi telefonla aramak diğer ülkeleri aramaktan daha pahalı idi. Hatta mesafesi Türkiye'ye göre çok fazla uzakta olan ülkelerle telefonla daha da ucuza görüşülüyordu.
Sebebini merak edip araştırdığımızda ilgili kişiler bize şöyle cevap verdiler. Ülkemizden Türkiye'yi telefonla arayan abonelerin bir kısmı telefon faturalarını ödemiyor. Şirket olarak ülkeler itibariyle telefon görüşme ücretlerini belirlerken ilgili ülkeyi arayan abonelerin telefon faturalarının ne kadarlık kısmının tahsil edildiğine bakıyoruz. Bu oran yani tahsilât yüksek olursa o ülke ile telefonla görüşme ücreti ucuzluyor. Bu oran düşerse o ülke ile telefonla görüşme ücreti yükseliyor. Ödeyenlerden ödemeyenlerin faturasını tahsil ediyorlar.
Kaçak kullanılan elektrik bedelinin abonelere ödetilmesine birçok kişi veya kuruluş eminim tepki gösteriyor. Fatura ödeyenlere, kaçak kullananların faturaları da ödettiriliyor. Fatura bedellerinin nerede ise % 10'luk kısmı kaçak kullanım bedelinden oluşuyor.
Faturaların arkasında kaçak elektrik kullanımı için hapis cezası öngörüldüğü ibaresi yer alıyor. Bu önemli hatırlatmaya rağmen birçok kişi abone olmaksızın elektrik kullanımına devam ediyor. Abonenin bu bedeli ödememe şansı yok. Abonenin elektrik kaçağını önleme durumu da yok. İlgili şirket veya kuruluşun bu kaçağı azaltma ihtimali var. Ancak bir şekilde bu bedeli tahsil eden ilgili şirket veya kuruluşun kaçağı önleme gayreti içinde olmasını beklemek yanlış olur. Çünkü her halükarda kullanılan toplam elektrik bedelinin tamamını kullananları farklı olsa da tahsil ediyor.
Kaçak kullanım bedellerinden TRT payı alınmıyor
Bilindiği gibi elektrik kullanımları üzerinden ayrıca TRT payı hesaplanmakta.
Neyse ki 12 Şubat 2011 tarihinde yapılan bir düzenleme ile kaçak kullanım bedeli üzerinden bir de ayrıca TRT payı artık hesaplanmıyor.


 

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
13:06
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
15352.jpg



Kaçak kullanım nedeniyle elektrik faturası daha da kabaracak!


Dürüst tüketicinin faturasını kabartan kayıp-kaçak bedeli, yılbaşından itibaren bölgesel olarak uygulanacak. Bu uygulama, kayıp-kaçağın yüksek olduğu bölgelerde abonelerin faturalarının daha da fazla artmasına yol açacak.
Özelleştirme sonrası elektrikte vurgun yaşanıyor. EPDK’nin özelleştirme sonrasında kayıp kaçağın önlenmesine dönük yatırımlarda kullanılacağı gerekçesiyle savunduğu kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilmesi uygulamasında yine dürüst yurttaş mağdur.

Kayıp-kaçak oranlarının faturalarda gösterilmeye başlandığı uygulama 2010 sonunda başladı. Ancak bu sırada EPDK’nin açıkladığı elektrikte kayıp-kaçak hedef oranlarının 5 yıl önceki oranlardan bile yüksek olduğuna dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası, amacın faturalara daha fazla kayıp-kaçak elektrik bedeli yüklemek olduğunu belirtti.

Cumhuriyet’in haberine göre, oranların yüksek tutularak faturaların şişirildiğine dikkat çeken EMO Başkanı Cengiz Göltaş, elektrik dağıtım faaliyetlerinde, 2011-2015 dönemi için belirlenen kayıp-kaçak hedef oranı, 15 bölgede, 2010 yılı hedefine göre arttırılmıştı. EMO Başkanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), elektrikteki kayıp-kaçak oranlarını, dağıtım şirketleri ile birlikte belirlediğini belirtirken kayıp-kaçak oranının yüksek belirlenmesinin, dağıtım şirketlerinin vatandaşlara yansıttığı kaçak elektrik bedeli tutarının artması anlamına geldiğine işaret etti.

BÖLGESEL UYGULAMA VURACAK

Aboneleri isyan ettiren kayıp-kaçak elektrik bedeli, 2012’den itibaren bölgesel bazda faturalara yansıtılacak. Bu uygulama kaçak kullanım oranının yüzde 25-30’ları bulduğu bölgelerde faturalar iyice yükselecek. Göltaş, kayıp kaçağın yüksek olduğu bölgelerde abonelerin faturalarının daha fazla artmasına yol açacağını bildirdi.


2015’e kadar geçerli olacak oranların özellikle yüksek tutulduğunu öne süren Göltaş, “Faturalandırma yapılırken kayıp-kaçak oranı belirlenen hedef orandan yüksek olursa, bunun bedeli dağıtım şirketi tarafından ödenecek. Düşük olursa, vatandaşa daha az yansıtılacak. Ancak şirketler, kayıp-kaçak oranının yüksek çıkma ihtimaline karşı, kendileri bedel ödemek zorunda kalmamak için KKH oranını yüksek gösteriyor. Kayıp-kaçak oranı düşük çıksa bile bunun vatandaşa yansıtılacağını sanmıyorum, aradaki tutar da dağıtım şirketlerine kalacak” dedi.

KAYIP-KAÇAK HANGİ BÖLGEDE NE KADAR?

15422.jpg
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst