Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

John Gurdon'un ilginç hikayesi

lececafe

Co Admin
Local time
03:19
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,461
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
48
john-gordon.jpg


2012 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen John Gurdon'ın, lisede fen dersinden kırık notlar aldığı ortaya çıktı.

Müdürü, Gurdon’ın Bilim Adamı Hayalini “Gülünç” Bulmuş

İngiltere'nin seçkin okullarından Eton College'daki müdürü, 1949'da karnesine yazdığı notta, Gurdon'ın bilim adamı olma hayalleri için, “oldukça gülünç” nitelemesinde bulunuyor.


Öğretmeni de “Hiçbir Şansı Yok” Demiş

Gurdon'ın bilim sahasında çalışmasının vakit kaybı olacağı değerlendirmesinde bulunan öğretmeni, “Çalışması yeterli olmaktan çok uzak. Eğer basit biyolojik olguları öğrenemiyorsa bir uzman olarak çalışmak konusunda hiçbir şansı yok. Bu, hem kendisi hem de ona öğretme görevini üstlenenler için sadece vakit kaybı olacaktır” ifadesini kullanıyor.

Öğretmeni, genç Gurdon'ın pek çok defalar başını belaya soktuğunu ve kulak asmadığını da notlarına ekliyor.

İyi ki Kulak Asmamış

Ancak bilim dünyası genç Gurdon'ın öğretmeninin kendisi hakkındaki değerlendirmelerine kulak asmamasına çok şey borçlu.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde bir süre klasik filoloji okuduktan sonra zooloji bölümünde karar kılan Gurdon, 1962'de yaptığı, bilim dünyasında

çığır açan çalışmasıyla, Japon Şinya Yamanaka ile 2012 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Gurdon, bilimsel çalışmasında, kurbağalardaki, deri veya bağırsak hücreleri gibi belli bir işlev için üretilmiş hücrelerin yeni kurbağa hücreleri yaratmakta kullanılabileceğini göstermişti.

Gurdon ve Yamanaka'nın çalışmaları, Parkinson ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde eskisinin yerini alacak yeni dokuların üretilmesi konusundaki çalışmalara temel teşkil ediyor.

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst