Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Gaziantep Yemek Tarifleri

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
YUVARLAMA

Malzemesi:
750 gr. Parça et
½kğ. Yağsız kıyma
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı süzülmüş yoğurt
2 su bardağı nohut (geceden ıslatılacak)
1 yumurta
Tuz
karabiber
sadeyağ,nane

Yapılışı
Yıkanmış pirinç süzdürülür un gibi oluncaya kadar dövülür. Kıyma, karabiber, tuz ve dövülmüş pirinç hiç su koymadan yoğrulur.
Yoğrulan malzeme parmaklar zeytinyağına batırıldıktan sonra avuç içinde parmakların ucu ile nohuttan küçük bilya şeklinde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler ayrı bir tencerede kaynayan suyun içine atılarak haşlanır.
Diğer taraftan geceden ıslatılan nohut ve parça et üstünü örtecek kadar su yeteri kadar tuz konarak pişirilir. Pişen et ve nohuda haşlanmış yuvarlamalar azar azar ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılır. Bu arada başka bir tencerede, 1 yumurta, biraz su hafif ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. 1-2 taşım kaynayınca ateşten indirilir. Hazır olan etli nohutlu yuvarlamanın içerisine yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir.
Ateşte kızdırılmış sadeyağ ve nane karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Şehriyeli pirinç pilavı ile servis yapılır
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Doğrama

DOĞRAMA

MALZEMELERİ:

1 kğ Parça et
1,5 kğ Patlıcan ,1 Kğ Domates
4 adet Yeşil Biber ,2 orta boy Soğan ,6-7 diş Sarımsak
1 su bardağı nohut(geceden ıslatılacak)
Tuz, nane ,1 yemek kaşığı domates , 1 yemek kaşığı bibersalçası , limon suyu
2 yemek kaşığı Sadeyağ(Tereyağı)


Yapılışı

Akşamdan ıslatılan nohut parça et ile birlikte pişirilir. Diğer taraftan patlıcanlar kabukları soyulmadan dörde bölünüp, 3-4 cm uzunluğunda doğranır.
Bir tencere içerisine domateslerin kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılır. Biberler doğranır. Soğanlar halka halka doğranır, sarımsaklar konur, tuzu atılır ve biraz su ilavesi ile pişmeye bırakılır.

Patlıcanlar pişmeye yakın limon suyu domates ve biber salçası ilave edilir. 15-20 dakika da ekşili-salçalı suyla kaynatılır. Pişince üzerine ateşte kızdırılmış sadeyağ ve nane gezdirilir.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Patlican Kebabi

PATLICAN KEBABI


MALZEMESİ:

1,5 kg patlıcan (iri ve uzun)
1 kg. az yağlı kıyma

5-6 adet domates

5-6 adet yeşil biber
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:
Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra enine 3’er cm. uzunluğunda kesilir. Bu arada kıyma, biraz tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur. Daha sonra şişlere bir patlıcan bir ceviz büyüklüğünde kıyma saplanır ve elle biraz yassılaştırılır. Domatesler ve biberler ayrı ayrı şişlere geçirilir. Alevsiz orta harlı mangalda çevrilerek iyice pişirilir.
Pişirilen patlıcanlar sırası bozulmak kaydıyla düzgün bir şekilde tepsiye çıkarılır. Üzerine pişirilen domates ve biberler yerleştirilir ve tepsinin ağzı bir kapakla kapatılarak servis yapılır.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Yoğurtlu Patates

YOĞURTLU PATATES

Malzemesi:

750 gr. Kuşbaşı et
1 kg. patates
2 su bardağı süzülmüş yoğurt
1 su bardağı nohut
1 yumurta
karabiber, tuz,

Haspir


Yapılışı
Geceden ıslatılmış nohut, kuşbaşı et tencereye konur, üzerine bir miktar tuz ilave edilir ve üstünü örtecek kadar su eklenir ve pişirilir.
Diğer tarafta süzülmüş yoğurt, 1 yumurta biraz suyla iyice çırpılıp ateşte devamlı karıştırmak suretiyle kaynatılır. patates ve et suyu yoğurtlu karışıma azar azar eklenir ve karıştırılır. Yoğurtla patatesler özleştikten sonra ateşten indirilir.
Üzerine kızdırılmış yağ ile haspir (safran) gezdirilerek servis yapılır. Daha çok bulgur pilavı ile birlikte yenilmektedir.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Antep Usulü Zeytinyağli Dolma

ANTEP USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA


azeydol.jpg


M a l z e m e l e r:
25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık), 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), 4-5 adet kuru soğan, 3 baş sarımsak, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 su bardağı pirinç, 1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı toz şeker, Karabiber, kırmızıbiber, y.bahar, tuz,2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre), Yeteri kadar su.



HAZIRLANIŞI:
Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
PİRİNÇLİ BÖREK (Pişi Böreği)

PİRİNÇLİ BÖREK (Pişi Böreği)


princlb.jpg



M a l z e m e l e r:
Hamur için:
500 gr. un, 1/2 çay bardağı yoğurt, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 yumurta, 1/2 tatlı kaşığı pudraşekeri, 1/2 kahve kaşığı karbonat, Çeyrek kahve fincanı sirke, Tuz ve su.
Pilav için:

1 su bardağı pirinç, 150 gr. kıyma, 2 baş ortaboy soğan, 1 yemek kaşığı hasbir (safran), Tuz, karabiber, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1,5 su bardağı sıvı yağ (ayçiçek), Yeteri kadar su.



PİLAVIN HAZIRLANIŞI:

Pirinçler ayıklanıp haşlanır. Ayrı bir kapta kıyma, tuz ve karabiber kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğanlar kıymanın içine konur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu karışıma 2 bardak su konup kaynatılır. Kaynayan suya hasbir ile haşlanan pirinç atılır ve pişirilir. Suyu çekmeye yakın altı kısılır, demlendirilir. Daha sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
HAMURUN HAZIRLANIŞI:
Verilen malzeme ile biraz katıca bir hamur yoğurulur. Bu hamurdan ufak bezeler alınıp oklava ile çay fincanı tabağı büyüklüğünde ve bıçak sırtı kalınlığında açılır. İçine harç için yapılan pilavdan 1 yemek kaşığı konulur ve yarısına kadar yayılır, diğer yarısı üzerine kapatılır. Kenarları tencere kapağı gibi keskin kenarlı bir şeyle yuvarlanarak kesilir. Çatalla bastırılarak kenarlarına şekil verilir ve kızdırılmış yağa atılarak kızartılır. Börek sıcak sıcak servis yapılır.

 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
abanuş

abanuş
MALZEME:

patlıcan4 adetKuşbaşı et 200 gr.Sivri biber 2-3 adetTereyağı 2 çorba kaşığıDomates3 adetSarmısak3-4 diş
YAPILIŞI:
Sivribiber, domates ve patlıcanları yumuşayıncaya kadar közde pişirin. Kabukları soyun. Ekmek tahtasının üzerinde bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın, sarmısakları dövün. Karabiberle beraber önceden hazırladığınız patlıcanlı karışımın içine karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Servis tabağına alın. 200 gr. Kuşbaşı eti bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağında suyunu çekene dek kavurun. Patlıcanlı karışımın üzerinde servis yapın.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Beyran

BEYRAN


beyran.jpg




M a l z e m e l e r:
1 kg. kemikli gerdan, 300 gr. pirinç 100 gr. yaprak biber, 100 gr. tuz, 50 gr. karabiber, 10 diş sarımsak, 100 gr. beden yağı (iç yağı).

HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede 1 kg. et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arada etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Başka bir tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dakika daha sonra haşlanmış bu pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır, kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Simit Aşi

SİMİT AŞI

smitasi.jpg



M a l z e m e l e r:
2 su bardağı su,
1 su bardağı simit, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı kırmızıbiber, 2 baş doğranmış soğan, 1/2 su bardağı sıvı yağ.

HAZIRLANIŞI:

İnce ince doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra salça, tuz ve su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Sonra kaynayan karışıma simit (ince bulgur) ilave edilir. Normal pilavdan biraz daha sulu iken ocaktan alınır. Bir tavada yağ ısıtılır, içine kırmızıbiber konulur. Yağ ve kırmızıbiber karışımı yemeğin üzerine dökülür. İstenildiği kadar karabiber de eklendikten sonra yemek servise hazırdır.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Zerde

ZERDE

zerde.jpg



M a l z e m e l e r:
6 su bardağı su, 1/2 su bardağı pirinç, 2 su bardağı şeker, İstenirse bir miktar rendelenmiş portakal veya limon kabuğu.

HAZIRLANIŞI:

Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ile şekeri ilave edilir ve koyulaşıncaya kadar pişirilir.
NOT: Sütlaç ve zerde aynı kaseye konulacaksa, kasenin altına sütlaç konulur. Sütlaç soğumaya bırakılır. Sütlaç soğuduktan sonra üzerine zerde konulur ve bunun üzerine çekilmiş fıstıkla süsleme yapılır.

 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Antep Usulu Lahmacun

ANTEP USULU (
grin.gif
) LAHMACUN

lahmacun.jpg



M a l z e m e l e r:

1 kg. az yağlı kıyma, 1.200 kg. domates, 5 bağ maydanoz, 200 gr. dolmalık yeşilbiber, 100 gr. sarımsak (taze veya kuru) 1 yemek kaşığı biber salçası, Karabiber, tuz.

HAZIRLANIŞI:

Maydanozlar yaprak yaprak ayırılır. Sarımsaklar temizlenir biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir içine kıyması da konarak iyice karıştırılır ve bir harç elde edilir. Hazırlanan harç pide fırınında fırıncı tarafından pide hamuru ile lahmacunlar yapılarak pişirilir.

Not:
Malzemelerin zırkla kıyma haline gelmesi isteğe göre baharat konması ve meşe odunu ile taş fırında pişirilmesi lezzet açısından önemlidir.

 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Süzme Mercimek çorbasi

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI


smercimek_c.jpg


M a l z e m e l e r:

250 gr. kırmızı mercimek, 25 gr. un, 50 gr. margarin yağ, 50 gr. küçük doğranmış kızarmış ekmek, 1 adet patates, 1 adet soğan, 1 adet limon, 2 adet ilikli kemik, 50 gr. tereyağ, 5 gr. kırmızıbiber, 1 gr. kimyon, 5 bardak su.

HAZIRLANIŞI:


Yıkanan mercimek ile ilikli kemiğin içine soyulmuş patates ve soğan atılır, 5 bardak su ilave edilip tuzu konur, kaynatılır ve yüzüne çıkan kefi alınır. Çorba kaynadığı yerde ara sıra çırpılır. Karışım 45 dakika piştikten sonra tel süzgeçten geçirilir. Tencereye margarin yağı konur eritilir ve daha sonra eriyen yağın üzerine un ilave edip çırpılır, un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra bir bardak su ve daha önceden hazırlanan mercimek aktarılır, içine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilir. Ayrı bir tavada yakılan tereyağın üzerine kırmızıbiber atılır ve bu yağ çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Alti Domatesli Kiyma Kebabi

ANTEP SALATASI (GAZİANTEP)

MALZEME:
Domates 5 adet
Salatalık turşusu 1 adet
Kuru soğan 3 adet

Pulbiber
Sarmısak 1 baş

Kuru nane
Sumak ekşisi

Yeşil biber 3 adet
Nar pekmezi

Limon 1 adet
Tuz

YAPILIŞI:
Domates, kuru soğan, sarmısak, yeşil biber ince ince kıyılır. Maydanoz doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi, nar pekmezi ilave edilir ve servise sunulur.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Avrat Salatasi

MALZEME:
Sarmısak 2 diş Yeşil biber 2 adet
Kurusoğan 1 adet Limon 2 adet
Maydanoz 1/2 demet Pul biber 1 çay kaşığı
Domates 1 adet Tuz Yeteri kadar
Kuru nane 1 tatlı kaşığı Nar ekşisi 1 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Domates, soğan, biber ve sarmısağı çok ince kuş gözü büyüklüğünde kıyarak harmanlayın. 2 limonun suyunu sıkarak bir o kadar da su koyarak kıyılmış malzemelere karıştırın. Naneyi de katın, tuz, biber ve nar ekşisini de ekleyip servis yapın.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Cortan

CORTAN (GAZİANTEP)

MALZEME:
Çekilmiş döğme 1 su bardağı Su 3 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı Kurut veya iyice süzülmüş katı yoğurt 1 su bardağı
Erimiş katıyağ 1/2 paket Nane 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Çekilmiş döğmeyi ayıklayıp iyice yıkayın. Yumuşayıncaya kadar suyla haşlayın. Haşlandıktan sonra tuzunu koyup ateşten tencereyi indirin. Suyu fazla gelmişse süzün. Kapağını sıkıca kapatıp, sıcak bir yerde demlemeye bırakın. Kurutu (çökeleğin kurutulmuşudur) ılık suyla ezin. Boza kıvamına gelinceye kadar ezmeye devam edin. Bir servis tabağına demlendirdiğiniz döğmeyi koyun. Ortasını açın. Hazırladığınız kurutu bu açtığınız yuvaya dökün. Bir tavada yağı kızdırın. Naneyi yağın içine koyun. 1 dakika geçirmeden ateşten alıp hemen yemeğin üzerine gezdirin. Aynı yemek, pirinç veya döğme ile de yapılabilir. Fakat lezzetlisi çekilmiş döğmeyle olanıdır.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Incikli Pilav

İNCİKLİ PİLAV (GAZİANTEP)

MALZEME:
Patates 10 adet Su 5 su bardağı
Domates 1 adet Domates salçası 1 çorba kaşığı
Kemer patlıcanı 1 adet Yenibahar 1/2 çay kaşığı
Pirinç 2 su bardağı Tarçın 1/2 çay kaşığı
Tuzsuz badem 2/5 su bardağı Siviribiber 4 adet
Tuzsuz antepfıstığı 2/5 su bardağı Çam fısıtığı 1/4 su bardağı
Zeytinyağı 1 su bardağı Karabiber
Kuş üzümü 1/4 su bardağı Tuz
Koyun yada kuzu inciği 500 gr.

YAPILIŞI:
Patatesleri soyup, bütün bırakın. Domatesleri dörde bölün. Patlıcanları alacalı soyup, dilimleyin. Üzerlerine tuz ve biraz su serpip, bir süzgece koyarak 20 dakika acı suyunu atması için bekletin. Yıkayın ve süzdürün. Pirinci ılık tuzlu suda 15 dakika bekletin. Nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayın ve bir süzgece çıkarın. Bademlerle antep fıstıklarını kaynar suda birkaç dakika haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun. Kuşüzümlerini bir tel süzgece koyup, ovalayarak saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkayın ve süzdürün. Etleri yıkayıp, su ile tencereye koyun, bir taşım kaynatıp üzerindeki köpüğü atın. Salçayı, tuzu, biberi, yenibaharı ve tarçını katıp, ateşi kısın. Kapağını kapatarak etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirip ateşten alın. Etin suyunun 4 bardağını temiz bir tencereye süzdürün. Kaynatıp, içine pirinci salın. Zeytinyağının 3 kaşığını ekleyerek kapağını kapatın. Ateşi kısıp, yaklaşık 15-20 dakika pilavı pişmeye bırakın. Yağın 2 kaşığnı tavada kızdırın. Çam fıstığı, antep fıstığı ve bademleri içinde altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Pişen pilavı ateşten inidirin. Üzerine kuş üzümlerini, kavrulmuş fıstık ve bademlerin yarısını koyup, tencerenin ağzına bir kağıt havlu yerleştirin. Kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika dinlendirin. Kalan yağı bir tavada kızdırın. Patlıcanları, patatesleri, domates çeyreklerini ve biberleri kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, bir servis tabağına dizin. Pilavı, tahta bir kaşıkla ezmemeye özen göstererek karıştırıp, bu malzemenin ortasına yayın. Üzerine etleri yerleştirin, kalan fıstık ve bademleri serpiştirerek servis yapın.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Et Sarmasi

ET SARMASI (GAZİANTEP)

MALZEME:
Tuzsuz antepfıstığı 150 gr. Domates salçası 1 çorba kaşığı
Kuyruk yağı 150 gr. Acı toz kırmızı biber 2 çay kaşığı
Koyun eti 1 kg. Karabiber
Riviera zeytinyağı 1/2 su bardağı Tuz
Sıcak su 500 ml.

YAPILIŞI:
Fıstıkları bir tencereye koyup, üzerlerini kapatacak kadar su içinde 3-4 dakika haşlayın. Süzdürüp, soğuk sudan geçirerek kabuklarını soyun. İç yağını robottan geçirerek ince kıyın. Fıstıkları, içyağı, tuz ve karabiber ile karıştırarak harcı hazırlayın. Etleri döverek iyice inceltin. Birer birer önünüze alıp, içine hazırladığınız fıstıklı harçtan bir kaşık koyun. İki yan kenarını harcın üzerine kapatarak bütün etleri sarın. Açılmamaları için, ister temiz bir ip ile bağlayın, ister kürdan saplayıp tutturun. Yağı tavada kızdırın. Et rulolarını tavaya yerleştirip, her yanı eşitçe renk alıncaya kadar kızartın. Suyu katıp bir taşım kaynatın. Salça ve kırmızıbiberi ekleyerek karıştırın. Ateşi kısıp, kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişen etleri, kürdann yada iplerini çıkarıp sıcak olarak servis yapın.
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Meyveli Pilav

MEYVELİ PİLAV (GAZİANTEP)

MALZEME:

Pirinç 2 su bardağı Ayçiçek yağı 1 su bardağı
Patates 2 adet Kuzu eti 500 gr.
Havuç 3 adet Domates salçası 1 çorba kaşığı
Elma 2 adet Biber salçası 1/2 çorba kaşığı
Ayva 1 adet Su 6 su bardağı
Tuzsuz badem 2/5 su bardağı Karabiber
Tuzsuz antepfıstığı 2/5 su bardağı Tuz
Soğan 2 adet
YAPILIŞI:
Pirinci ılık tuzlu suda 15 dakika bekletin. Nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayın ve bir süzgece çıkarın. Patatesleri soyun. Havuçları kazıyın. Elma ve ayvayı kabuklu bırakın. Patates, havuç, elma ve ayvayı 2 cm.' lik küpler biçiminde doğrayın. Bademlerle antepfıstıklarını kaynar suda birkaç dakika haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun. Soğanları irice kıyın. Yağın 2 kaşığını tencerede kızdırın. Etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar kavurun. Soğanları katıp pembeleşinceye kadar kavurmayı sürdürün. Salçaları katıp karıştırın. Suyu da ekleyerek bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp, ateşi kısın. Kapağını kapatın. Etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Ateşten alın. Tenceredeki et suyunu temiz bir kaba süzdürün. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Kalan yağı bir tavada kızdırın. Ayva, patates ve havuçları ayrı ayrı kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, elmalarla karıştırın. Bir tencerenin dibine meyveleri yayın. Üzerine suyu süzümüş etleri koyun. En üste pirinci yayıp, et suyunun 4 bardağını ekleyin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Kapağını kapatarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Badem ve fıstıkları tavada kalan yağ ile altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Pişen pilavı ateşten alın. Tencerenin ağzına bir kağıt havlu yerleştirin. Kapağını yeniden kapatıp yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakın. Tencerenin ağzına bir servis tabağı kapatıp ters çevirerek pilavı tabağa alın. Üzerine badem ve fıstıkları serpiştirerek servis yapın
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
öz çorbasi

ÖZ ÇORBASI (GAZİANTEP)

MALZEME:

Döğme 250 gr. Kirmızı biber 1 çay bardağı
Kemikli et 1 kg. Su
Soğan 1 büyük baş Tuz
Yoğurt 1 su bardağı

YAPILIŞI:
250 gr. kadar döğme iyice yıkanarak bir tencereye konur. Üzerine oldukça bol miktarda su ilave edilir. Tuzu atılarak ateşin üzerine konur. Ateşin yavaş olması tercih edilir. Bilhassa dibine tutmamasına dikkat edilir. Döğme pişe dururken bol miktarda kemikli et başka bir tencereye konur ve içine büyükçe bir soğan soyularak atılır. Et söğüş olarak pişmeye devam eder. Et pilavın üzerine kapatılacağından bir parça olarak pişirilmelidir. Döğme iyice pişince özdeşlikten sonra ağzı açılarak soğumaya bırakılılr. Soğuduktan sonra yumruklayarak bir süzgeçten geçirilir. Bu işlem buğdayda öz kalmayıncaya kadar devam edilir. Çıkan öz et suyu ile cıvıtılır. Kaynamak üzere ateşin üzerine konur. Dibi tutmaması için zaman zaman kepçeyle karıştırılır. Et suyu ile halloluncaya kadar kaynatılır. Buğday kokusu gelince ateşten indirilir. Az miktarda yoğurt kaynatılır, üzerine ilave edilir. Bu yoğurt terbiye için olduğu için diğer çorbalardan farklı olarak 250 gr. Yoğurt kafi gelir. Et ufak parçalar halinde didilir ve çorbanın içine atılır. Tencere yere inidirildikten sonra donmuş et suyunun üzerindeki yağ alınır. İçine biraz kırmızı biber atılır ve sonra bir tülbentten geçirilerek servis tabaklarının üzerine gezdirilir
 

seyfi

Administrator
Local time
01:49
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Patlican Salatası

PATLICAN SALATASI (YOĞURTLU) - 2(GAZİANTEP)

MALZEME:
Patlıcan 1 kg. Yeşil biber 10 adet
Zeytinyağı 3/4 fincan Limon suyu Yarım adet
Yoğurt 250 gr. Tuz
Sarmısak 5 diş

YAPILIŞI:
Patlıcanlar kuvvetli ateşte kabukları yanıncaya kadar közlenir ve kabukları soyularak temizlenir. Sonra patlıcanlar içinde zeytinyağı bulunan kaseye konur. Üzerine tuz serpilip limon suyu sıkıldıktan sonra çatalla karıştırılır ve zeytinyağı patlıcanlara yedirilir ve iyice ezilerek macun haline getirilerek içine yoğurt katılır ve iyice birbirine yedirilir. Dört adet yeşil biber ateşte közlenir ve kabukalrı soyulur. İçi çıkarılır. İyice yıkandıktan sonra sarmısak ve tuzla havanda dövülür. Sonra bunlar da yoğurtlu sarmısaklara katılır ve daha sonra salata tabağına alınır. Üzerlerine ateşte közlenmiş, kabukları soyulmuş ve iyice yıkanmış yeşil biberler oturtularak servis yapılır.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst