Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Game Maker v8.1.139

azamiturk

Moderator
Local time
05:46
Katılım
30 Ağustos 2011
Mesajlar
446
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34

870ef86a97ee522e3d485d73e79b190c.gif

12 Mb

Game Maker Nedir?
Game Maker, Prof. Mark Overmars tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.
Game Maker'ın ücretli sürümü ve ücretsiz sürümü vardır. Ücretsiz sürümü dll kullanımı, multiplayer oyun desteği ve gelişmiş GML (Game Maker Language) komutları gibi bazı özellikleri desteklemez. Ücretli sürümünde ise bu sınırlamalar bulunmamaktadır. Game Maker'ın ücretsiz veya ücretli sürümü kullanılarak oluşturulan oyunlar herhangi bir lisans ile dağıtılabilir ya da satılabilir.
Game Maker, exe uzantılı dosyalar üretir. Programın kaynak kodunun dosya formatı sürüm 4 ve 5 için gmd, sürüm 6 için gm6, sürüm 7 ve 8 için gmk'dır.
Temel Özellikler
Game Maker Direct3D kullanır ve sınırlı da olsa 3 boyutlu grafik ve modellere destek verir.
Programdaki partikül sistemi ile yağmur, kar, bulutlar, ateş, yıldırım, duman, patlama ve daha birçok efekt oluşturulabilir. Programın içinde bulunan aksiyon kütüphanesinde birçok hazır efekt vardır. Aksiyon kütüphanesi haricinde istenirse GML ile tamamen kullanıcıya özgü bir efekt geliştirilebilir.
Aksiyon kütüphanesi bir oyunun yapımında gerekebilecek temel işlemleri kod yazmadan kullanabilmek için geliştirilmiştir. Örnek olarak, bir patlama efekti sürükle-bırak yöntemi ile oyuna eklenebilir, efektin rengi, boyutu ve nerede gözükeceği gibi ayarlar tek satır kod yazmadan belirlenebilir. Hazır aksiyonlar kullanarak karmaşık oyunlar geliştirilebilse de, Game Maker'ın gerçek gücünün ortaya çıkması için GML dili kullanılmalıdır.
Game Maker dll'ler ve ek aksiyon kütüphaneleri ile geliştirilebilir. dll desteği sayesinde Game Maker'a birçok özellik eklenebilir. Buna verilebilecek en iyi örnek MySQL desteğidir.
Game Maker, içinde resim düzenleyicisi ile birlikte gelir. Resim düzenleyicisi profesyonel özelliklerden yoksun olsa da temel işlemler için oldukça yeterlidir. Game Maker ile grafiklerin yanı sıra seslere de efekt verebilmek mümkündür, ama bu özellik çok sınırlıdır.
Yapı
Game Maker, betik dili ile oldukça esnek bir geliştirme ortamı sağlamasının yanı sıra, sürükle-bırak yöntemleri ile programlamaya yabancı olanların da kolayca oyunlar geliştirebilmesi için yaratılmış bir programdır.
Game Maker, daha çok 2 boyutlu oyunlar üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak diğer benzer programların aksine oldukça esnektir ve çeşitli tiplerde oyunlar geliştirmeye uygundur. Bu oyunlara örnek olarak platform oyunları, simülasyonlar, FPS, TPS ve multiplayer oyunlar da verilebilir. Programın kullanımı diğer oyun yapma programlarına göre çok daha kolaydır. Program içerisinde örnek oyunlar da mevcuttur.
Bir Game Maker projesi çeşitli bölümlerden oluşur:
Odalar: Bir oyunu çalıştırabilmek için en azından bir oda oluşturmak gerekir. Oyun ile ilgili her şey odalarda geçer ve her şey odalar sayesinde ekrana yansıtılır. Bir oyunun her bölümü farklı bir odada geçebilir. Aynı zamanda her arabirim ekranı için de ayrı bir oda kullanılabilir (giriş, ayarlar, bölüm seçimi ekranları, vb.). Oda sayısı tercihi kullanıcıya bırakılmıştır .
Nesneler: Nesneler oyunun iş yapan parçalarıdır. Nesneler oyundaki her türlü varlığı (karakterleri, düşmanları, kurşunları, duvarları vb.) canlandırır. Aynı zamanda görünmez nesneler de olabilir. Görünmez nesnelerin amacı belirli kodları çalıştırmaktır. Örnek olarak, oyunda her 20 saniyede bir düşman çıkmasını sağlayan kod görünmez bir nesne ile çalıştırılabilir. Nesneler "olaylara" tepki verirler. Bir nesnenin oluşturulmasını, yok olmasını, üzerine tıklanmasını, odanın dışına çıkmasını, başka bir nesne ile çarpışmasını, klavyeden bir tuşa basılmasını ve benzeri birçok olay nesnelere örnek olarak verilebilinir. Olaylar aksiyonları çağırır. Aksiyonlar bir olay gerçekleştiğinde ne olacağını belirlerler. Aksiyon listesine aksiyon kütüphanesinden hazır aksiyonlar konulabileceği gibi GML kodları yardımı ile oluşturulan aksiyonlar da çalıştırılabilir.
Sprite'lar: Her türlü grafik ve animasyonları oluştururlar. Nesnelere oyun tasarımı sırasında atanabilir ya da dinamik olarak çizdirilebilirler.
Betikler: Betikler kodları oluştururlar. Nesnelerin içinden çağrılırlar.
Yazı tipleri: Oyunda kullanılacak yazılar farklı yazı tiplerinde olabilir. Ayrıca, eklenen yazı tipleri kullanıcının bilgisayarında olmasa da çalışır.
Sesler: Oyuna eklenen her türlü sesler.
Arkaplanlar: Oyunda kullanılacak arkaplan resimleridir. Bir grafik herhangi bir aksiyon içermiyorsa arkaplan olarak eklenmelidir.
Yollar: Belirli bir yolu izlemesi istenen nesneler için yollar tanımlanabilinir. Örnek olarak, oyunda sürekli belirli bir alanda dolaşan bir karakter için bir yol belirlenebilir.
Zaman Çizelgeleri: Nesnelere belirli zamanlanmış görevler yaptırmak için kullanılırlar.

cl2blb2.png


cl2akj2.png


ssp6.jpg


di-7JKY.png




Bütün Paylaşımlarım Microsoft Security Essentials ve Norton Anti-Bot Taramasından Geçmiştir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst