Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Erkek Sagligi

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
VARİKOSEL NEDİR ?


Testislerin toplar damarlarının bir veya iki taraflı olarak genişlemesidir. Daha çok solda ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Hastalıklı tarafta testise komşu bir şişkinlik farkedilir. Birlikte ağrı bulunabilir. Hafif derecede olanlar hasta tarafından farkedilemeyebilir.

ZARARI VAR MIDIR ?
Bütün erkeklerin %10-15inde hafif derecede vardır. Genişlemiş damarlarda biriken kan, sperm üreten hücrelerin sıcaklık dengesini bozarak erkeğin çocuk sahibi olma yeteneğini azaltabilir. Varikosel spermlerin hem sayısını hem hareketliliğini hem de yapısal özelliğini bozabilir. Varikoselli bir hastada spermogram bozuksa tedavi yapılmalıdır. Spermogram normal ancak ağrı varsa yine tedavi gereklidir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi cerrahidir. Kasıktan yapılan bir ameliyatla genişlemiş damarlar bağlanır
 

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
PROSTATİT



NEDİR ?

Prostat bezinin iltihabi hastalığıdır. Tanı konulmasının zorluğunun yanı sıra, etkili tedavisi de bazen güç olabilir. Bir kere olduktan sonra kalıcı hale gelebilir (Kronik) veya tekrarlayabilir. Genç yaşların hastalığıdır.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Sık idrara gitme, yanma, acil idrar isteği, bel ağrısı gibi çeşitli belirtileri vardır.

NİÇİN OLUR ?

Bir veya birkaç bakteri, bazen Klamidya veya Üreaplazma cinsi mikroorganizmalar sebep olur. Mikroorganizma her zaman tespit edilmeyebilir. Pelvis kaslarında gerilimde aynı belirtilere yol açabilir.

TANI NASIL KONUR ?

Ürolog prostatın hassasiyetini anlamak için parmağı ile muayene yapar. Müdahale ile penisten akıntı gelirse bu sıvıda incelenir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Prostatit antibiyotiklerle tedavi edilir. Birçok antibiyotikten sadece bir kaç tanesi kan-prostat engelini aşıp iltihaplı dokuya ulaşabilmektedir. Bu tedavi ancak diğer bazı ilaçlar ve yardımcı tavsiyelerle en iyi sonucu sağlar. Hastalığın özelliğinden dolayı tedavi uzun sürebilir. Hasta sabırlı olmalı ve üroloğun tedavi düzenine tam olarak uymalıdır.
 

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
İNMEMİŞ TESTİS

Nedir ?

Anne karnındaki erkek çocuğun testisleri yedinci aya kadar kendi karını içinde kalır. Daha sonra kasık boyunca kayarak torbaya inerler. Bu iniş sırasında bir yerde kalırlarsa inmemiş testisten söz edilir. Tek veya çift taraflı olur.

Tani Nasil Konur ?

Aileler yeni doğmuş erkek çocukların torbalarına nazikçe dokunarak testisleri aramalıdırlar. Şüphe durumunda üroloğa başvurulmalıdır. Ürolog testisin durumunu açığa kavuşturacaktır.

Tehlikesi Var midir ?

İnmemiş testislerde kanserleşme tehlikesi büyüktür. Ayrıca tek taraflı bile olsa diğerinide etkileyip üreme hücrelerinin çalışmasını bozarak çocuk sahibi olma yeteneğini azaltabilir.

Nasil Tedavi Edilir ?

İdeal tedavi zamanı ilk bir yaştır. Torbaya yakın testislerde ilaç tedavisi denenebilir. Yukarda ki testisler ve ilaç tedavisinin başarısızlığı durumunda ürolog ameliyatla testisi torbaya indirecektir.
 

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
TESTİS KANSERİ

Nedir?

Her yıl 25.000 erkekten birini etkiler. Genç yaşların hastalığıdır. İnmemiş Testis önemli bir hazırlayıcı sebeptir

Tani Nasil Konur ?

Erkekler ara sıra testislerini muayene etmelidirler. Testiste veya yakınında sert ağrısız kitleyle karşılaşırlarsa derhal üroloğa başvurmalıdırlar. Ürolog muayene sonrası ultrasonografi yapacak ve bazı kan tetkikleri isteyecektir.

Nasil Tedavi Edilir ?

Tanı konulunca derhal testis ve kordonu ürolog tarafından kasıktan yapılan bir ameliyatla çıkartılır. Patolog kanserin tipini bildirir. Buna göre ışın tedavisi veya ilaçla tedavi cerrahi tedaviye eklenir. Zamanında girişimle hasta çok yüksek oranla tam olarak iyileşebilmektedir.
 

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
PROSTAT KANSERİ

Nedir ?

Erkek cinsel organlarından prostatın kanseridir. Yaşlılık hastalığıdır. Erkeklerin en sık görülen kanserlerinden biridir.

Sebebi Nedir ?

Kesin sebep bilinmemekle birlikte aile etkeninin (Baba, Kardeş, Amca), yaşlanmanın, yüksek yağlı diyetin, mesleki uğraşların (Kaynakçılık, Akü) etkisi belirgindir.

Belirtileri nelerdir ?

Prostat büyümesi belirtilerinin hemen hemen aynısıdır. İdrara zorlukla başlama, akım gücünde azalma ve incelme, kesik kesik idrar yapma bunlardan bazılarıdır. İdrar ve meni kanlı gelebilir.

Tani nasil konur ?

Ürolog parmak muayenesi ile prostatı inceler. Sert kıvam veya yumru şüphelendirir. PSA adlı tetkik istenir. Bu tetkik sonucu yüksekse prostattan parça alınarak (Biopsi) tanı kesinleştirilir.

Nasil Tedavi Edilir ?

Prostat kanseri yavaş seyirli bir yaşlılık hastalığıdır. Erken devrede yakalanırsa tam iyileşme mümkündür. Hastalığın hücresel kötülük derecesi (Grade) ve evresi gidişi etkileyen önemli faktörlerdir. Kanser prostatın dışına çıkmamışsa cerrahi olarak çıkartılır. Yayılmış kanserde hormonal tedavi, kemoterapi veya radyoterapi uygulanır. Hormonal tedavide amaç prostatı erkeklik hormonundan mahrum bırakmaktır. Buda cerrahi olarak testislerin çıkartılması (Orkiektomi) veya aynı etkiyi gösteren ilaçların kullanımı ile gerçekleştirilir.
 

SAFRAN

New member
Local time
21:41
Katılım
9 Ocak 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
PROSTAT BÜYÜMESİ

NEDİR ?

Prostat mesanenin tabanında bulunan ve mesaneden çıkan idrar yolunu çevreleyen bir üreme bezidir. Yaşlanmayla birlikte prostatın içinde urlar gelişir ve bu urların büyümesi ile prostatta büyür.

Belİrtİlerİ nelerdİr ?
Prostat hastalığının belirtileri prostatın büyümesiyle ortasından geçen idrar yoluna baskı yapmasından ileri gelir. Bu belirtilerin başlıcaları; idrara başlarken bekleme, idrar akımında incelme ve azalma, kesik kesik idrar yapmadır. Şikayetler artarsa hasta hiç idrar yapamaz ve idrarı sonda denilen plastik tüplerle boşaltılır ve bu şekilde hasta rahatlatılmaya çalışılır.

Tani nasil konur ?

Ürolog parmağıyla prostatı muayene ederek büyüklük ve kıvamını araştırır. Ultrasonografi ile artık idrar kalıp kalmadığına bakar. Gerekirse penisten giren bir aletle prostatı gözle inceler (Sistoskopi). PSA tetkiki kanser ihtimalinin kontrolü için yapılır.

Nasil Tedavİ Edİlİr ?

Tedavinin şekli; hastalığın devresine ve hastanın şikayetlerinin derecesine bağlıdır. Hastaların çoğu belirtileri yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görür ve şikayetleri artınca üroloğa başvurur. Hafif şikayetlerde ilaç tedavisi hastayı rahatlatmaktadır. Cerrahi işlemler başlıca açık ve kapalı (T.U.R) prostat ameliyatlarıdır. Ürolog gerekli tetkik ve testleri yaptıktan sonra hasta için en uygun olan tedavi şeklini başlatacaktır. Bu tedavi şekli hasta iyileşene kadar devam eder veya gerekli olan şekilde değiştirilir.
 

safak71

Banned
Local time
21:41
Katılım
4 Ağustos 2006
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
57
Testis Urları


Testis urlarının çoğu 20-30 yaşları arasında varlıklarını belli ederler. Bunlar içinde, kötü tabiatlı olan urlar çoğunluktadır. Erkeklerde görülen kanserlerin %0.5i testisten oluşmuş urlardır. Bu urların meydana geliş nedeni kesinlikle bilinmez. Ancak çoğunlukla erkeğin cinsel yönden en aktif olduğu devrede görülmeleri cinsel faaliyet ve ona yol açan etkenlerle bu urlar arasında bir ilişki olabileceği düşüncesine yol açmıştır. Bu ara, yerine inmemiş testislerde ur oluşumu olağanlığının da yerine inmiş testislere oranla daha yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Testis urları, mikroskop altında incelendiklerinde ortaya çıkan görünümlere göre şu tiplere ayrılırlar:

Teratoma:

Bir insanda bulunan dokuların hemen hepsine benzer hücreler meydana getirme yeteneğinde olan testis hücrelerinden oluşurlar. Teratomların değişik tip leri vardır.

İntersisyel Hücre Urları:

Bu urların %90ı kanser tabiatlı değildir. Erkeklik hormonu salgılamaları sonucu, bazen erken ergenliğe yol açarlar. Bir miktar kadınlık hormonu salgılayan tipleri bazen erkekte memelerin büyümesine neden olabilir.

Sertoli Hücreli Urlar:

Bu urlar nadir olup genellikle iyi tabiatlıdırlar. İlginç yönleri kadınlık hormonu salgılamaları ve bu nedenle erkekte kadınlaşma belirtilerine yol açmalarıdır.

Testis urlarının yaklaşık olarak %15i gonadotropin hormonu salgılarlar. Bu hormonun insan kanında ve idrarında yüksek değerlerde bulunmasının saptanması esasına dayanan gebelik testleri bu nedenle pozitif çıkabilir. Erkeklere uygulanan gebelik testinin pozitif çıkmasına yo! açan testis urları genellikle kötü tabiatlıdırlar.

Testis urlarının belirtisi çok kere bu bölgede bir büyümeden ibarettir. Hormon salgılayan urlar da bu belirtiye salgılanan hormonun tipine has belirtiler de eklenir. Tedavisi testislerin çıkarılması, urlar kötü tabiatlı ise bu bölgeye sonradan ışın tedavisi uygulanmasıdır. Son yıllarda bulunmuş olan Methotraxate ve Actinomycin-D gibi ilaçlar bu urların tedavisinde başarı oranını yükseltmişlerdir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst