Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Bülent Ecevit hayatını kaybetti

murat53

Super Moderators
Local time
00:37
Katılım
4 Nisan 2006
Mesajlar
770
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
49
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit (81), Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde vefat etti.
Doktoru Mücahit Pehlivan,yaptığı açıklamada, Ecevit'in vefat ettiğini belirtti. Ecevit, 18 Mayıs 2006 tarihinde geçirdiği beyin kanamasının ardından GATA'ya kaldırılmıştı.

ECEVİT'İN ÖZGEÇMİŞİ
Türk siyasi yaşamında "Karaoğlan" olarak anılan ve "Üçüncü Adam" yakıştırması yapılan Bülent Ecevit, siyasetin son yarım asırlık dönemine damga vuran simge isimlerdendi.
Türk siyasetine "Ak Güvercin" ve "Mavi Gömlek" fenomenlerini kazandıran Ecevit, "şair" yanı ve "zarif üslubuyla" da siyaset dünyasında farklılığını hep hissettirdi.
Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. İstanbul Amerikan Kolejinden 1944 yılında mezun olan Ecevit, üniversiteye devam ederken bir yandan da Basın-Yayın Genel Müdürlüğünde İngilizce çevirmeni olarak çalışma yaşamına başladı.
Sınıf arkadaşı Rahşan Ecevit (Aral) ile 1946 yılında evlenen Bülent Ecevit, aynı yıl okulu yarım bırakarak Londra Basın Ateşeliğinde görev aldı.
Ankara'ya 1950 yılında dönen Ecevit, Ulus gazetesinde sanat eleştirmenliği, fıkra yazarlığı ve çevirmenlik yaptı. Ulus gazetesi kapanınca Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazmayı sürdüren Bülent Ecevit, 1954 yılında ABD'ye giderek 3 ay Winston Salem Journal gazetesinde çalıştı.
Bülent Ecevit, 1957'de Rockefeller bursuyla ikinci kez Amerika'ya gitti. Harvard Üniversitesinde 8 ay Ortadoğu tarihi ve sosyal psikoloji üzerine çalıştı ve aynı yıl yurda döndü. Milliyet gazetesinde de günlük yazılar yazan Ecevit, Forum dergisinin yazı işleri kadrosunda yer aldı.

SİYASETE İLK ADIM
Ulus gazetesinde çalışırken, 1954 yılının Ocak ayında CHP Çankaya Gençlik Ocağı'na üye olarak aktif siyasi yaşama adımını atan Bülent Ecevit, 27 Ekim 1957'de CHP Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.
Ecevit, 12 Ocak 1959'da İsmet İnönü'nün listesinden CHP Parti Meclisi'ne seçildi, 1961-1965 arasında da İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev yaptı.
CHP'nin 18 Ekim 1966 tarihinde yapılan 18. Kurultayı'nın "parlayan yıldızı" olan Ecevit, önce "çok genç" bulduğu için itiraz eden İnönü'nün onayını alarak genel sekreter oldu. Ecevit, artık partinin ikinci adamıydı.
Partide 12 Mart Muhtırası'nın ardından kurulan Nihat Erim'in başbakanlığında kurulan hükümete katılıp katılmamak konusu iç tartışmalara yol açtı ve hükümete girilmemesini isteyen Ecevit, 21 Mart'ta genel sekreterlik görevinden istifa etti.

GENEL BAŞKANLIK DÖNEMİ
CHP'nin 5 Mayıs 1972'de yapılan 5. Olağanüstü Kurultayı, İnönü-Ecevit çekişmesine sahne oldu.
Ecevit yanlısı Parti Meclisi, kurultaydan güvenoyu alınca, İsmet İnönü, 8 Mayıs 1972 tarihinde, 33 yılı aşkın bir süre bulunduğu genel başkanlık görevinden istifa etti. Bu gelişme üzerine 14 Mayıs 1972'de toplanan özel kurultayda, Ecevit, CHP Genel Başkanlığı'na seçildi.
Bülent Ecevit, siyaset sahnesinde, 1973 seçimlerinden itibaren "Karaoğlan" olarak anılmaya başlandı. Bu seçimlerde CHP, yüzde 33.3'lük oy oranıyla 185 milletvekili çıkardı. Seçimin ardından CHP, MSP ile koalisyon kurarak iktidara gelirken, Bülent Ecevit, 6 Şubat 1974'te ilk kez başbakanlık koltuğuna oturdu.
Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirildi.
Seçim kampanyası döneminde Ecevit için sık sık kullanılan "Karaoğlan" ismi, başbakanlığı döneminde yaşanan Kıbrıs olayıyla pekişirken, Karaoğlan'a bir de "Kıbrıs Fatihi" eklendi. Kuruluşundan yaklaşık 7 ay sonra, 18 Eylül 1974 tarihinde, Ecevit'in istifasıyla koalisyon hükümeti bozuldu.
Partisi, 5 Haziran 1977'de yapılan genel seçimlerde 41.4 oy oranı ile 213 milletvekili çıkaran Ecevit, 21 Haziran 1977'de azınlık hükümetini kurdu ancak 3 Temmuz'da TBMM'den güvenoyu alamadı.
Bunun üzerine kurulan 2. Milliyetçi Cephe Hükümetini oluşturan partilerde yerel seçimlerin ardından iç çalkantı doğdu ve milletvekili istifaları yaşandı.
Ecevit, cephe hükümetini oluşturan partilerden kopan bağımsız milletvekillerinin de desteğiyle 17 Ocak 1978'de kurulan hükümette 21 ay süreyle yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.
İç çatışmalarla boğuşan CHP'nin oyları 14 Ekim 1979'da yapılan ara seçimlerde gerileyince Ecevit, 16 Ekim'de hükümetten istifa etti.

HAMZAKOY'DA "MİSAFİRLİK"
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine el koyduğu 12 Eylül 1980'de gece saat 03.00'te evinden alınan Ecevit, Rahşan Ecevit ile birlikte Hamzakoy'a "TSK'nın misafiri" olarak götürüldü.
Hamzakoy'daki "misafirliği" 11 Ekim 1980 tarihinde sona eren Ecevit, 30 Ekim 1980'de CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.
Siyasi partiler 15 Eylül 1981'de kapatılırken, Ecevit 21 Şubat 1981 tarihinde kamuoyunun karşısına, "Arayış" dergisinin yayın danışmanı olarak çıktı.
Bülent Ecevit, 3 Aralık 1981'de konuşma ve yazı yasağı getiren MGK bildirisine muhalefetten girdiği cezaevinde 2 Şubat 1982 tarihine kadar kaldı.
Siyasi yasaklı olan Ecevit, sonraki süreçte de yazıları ve demeçleri nedeniyle sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve bir süre cezaevinde yattı.

DSP SÜRECİ
Bu dönemde DSP'nin kuruluş çalışmaları sürdürülürken, Bülent Ecevit, siyasi yasağı devam ettiği için partinin kuruluşunda doğrudan görev almadı.
Ecevit, 14 Kasım 1985'te kurulan partinin kuruluşunu, 14. yıldönümünde şu sözlerle anlattı:
"12 Eylül döneminde yoğun bir demokrasi mücadelesi verdik. Mücadelenin güçlüklerini göze almayanlarla yollarımız ayrıldı ve DSP'yi kurduk. Ben o sırada yasaklıydım. Partinin kuruluşuna Rahşah Ecevit öncülük etti. Çok zor koşullarda genel başkanlığı üstlendi. Rahşan Ecevit'in, kurucusu olduğu Köylü Derneklerinden gelen örgütlenme deneyimi vardı. O deneyimi DSP'ye aktardı.
Paramız yoktu... Fazla bir desteğimiz de yoktu. Ama azmimiz vardı. Rahşan Ecevit, iki odalı bir bodrum katında, bir avuç arkadaşıyla görevi başladı. İğneyle kuyu kazarcasına çalışarak, partinin sağlam bir zeminde güçlenmesine ve doğrultu tutarlılığına ödünsüz özen gösterdi. Bu davranış da giderek DSP'yi halkın güvenini kazandırdı."

ECEVİT, DSP'NİN GENEL BAŞKANI
Siyasi yasakların 6 Eylül 1987 tarihinde yapılan referandumla kaldırılması üzerine, 13 Eylül'de Bülent Ecevit eşi Rahşan Ecevit'ten DSP Genel Başkanlığını devraldı.
Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde partisinin iyi sonuç alamaması üzerine görevinden ayrılan Ecevit, 1989 yılında yapılan olağanüstü kurultayda yeniden Genel Başkan seçildi.
Bülent Ecevit, 20 Ekim 1991'de 12 Eylül'den sonra ilk kez Zonguldak Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. DSP'nin oyları 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimde yüzde 14.64'e, milletvekili sayısı 76'ya yükselirken; Ecevit, 30 Haziran 1997 tarihinde ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
Koalisyon hükümetinin gensoruyla düşürülmesinin ardından, Bülent Ecevit, 11 Ocak 1999'da DSP azınlık hükümetini kurarak 4. kez başbakan oldu.
Partisinin 18 Nisan 1999'da yapılan seçimlerden yüzde 21.71 oy oranıyla birinci parti olarak çıkması üzerine hükümeti kurmakla görevlendirilen Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1999'da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.
Bu dönemde sağlık sorunlarıyla ilgili zaman zaman spekülasyonlar yapılan Bülent Ecevit, 4 Mayıs 2002'de rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Tedavisi aralıklarla sürdü.
Ecevit'in rahatsızlığı sırasında hükümete yönelik tartışmalar ve erken seçim talepleri de siyasi gündeme damgasını vurdu. Bu tartışmalar parti içine de yansıdı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın 8 Temmuz'da görevinden ve partiden istifasını yeni istifalar izledi.
İstifalarla koalisyon hükümeti TBMM'deki sayısal desteğini yitirirken, erken seçim kararı alındı ve 3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimlerde yüzde 1.22 oy alan DSP, parlamento dışında kaldı.

AKTİF SİYASETE SON
Genel başkanlıktan ayrılma kararını 3 Kasım seçimlerinden önce olduğu gibi seçimlerden sonra da zaman zaman dile getiren Bülent Ecevit, 22 Mayıs 2004 tarihinde düzenlediği basın toplantısıyla halefini ilan etti ve görevi Genel Başkan Yardımcısı Zeki Sezer'e devretmek isteğini belirtti.
DSP 6. Olağan Büyük Kurultayı'nda 1954 yılında CHP Çankaya Gençlik Ocağı'na üye olarak başladığı aktif siyasi yaşamına son veren Bülent Ecevit, o tarihten sonra da yaptığı bazı açıklamalarla gündem yarattı.
18 Mayıs 2006 tarihinde geçirdiği beyin kanamasının ardından GATA'ya kaldırılan Bülent Ecevit, uzun süren tedavi sürecinin ardından bugün yaşamını yitirdi.

ŞAİR VE YAZAR ECEVİT
Bülent Ecevit, siyasi yaşamının yanı sıra yazar ve şairliği de birlikte yürüttü.
Sanskrit, Bengal ve İngilizce dillerinde çalışma yapmış olan Ecevit Rabindranath Tagore, Ezra Pound, T. S. Eliot, ve Bernard Lewis'in yapıtlarını Türkçe'ye çevirdi.
Kendi yazdığı şiirleri de kitap halinde yayınlayan Ecevit'in şiirleri Almanya, Sovyetler Birliği, Romanya, Yugoslavya, danimarka ve İsveç'te yayınladı.
Şair kimliğiyle yazdıklarını Şiirler, Işığı Taştan Oydum, El Ele Büyüttük Sevgiyi adlı üç kitapta toplayan Ecevit'in siyasi kitaplarından bazıları ise şöyle:
Ortanın Solu, Bu Düzen Değişmelidir, Atatürk ve Devrimcilik, Kurultaylar ve Sonrası, Demokratik Sol ve Hükümet Bunalımı, Demokratik Solda Temel Kavramlar ve Sorunlar, Dış Politika, Türkiye/1965-1975, Umut Yılı: 1977.


"ÖZGÜRLÜĞÜ YİTİRDİK DOSTLAR"
Bülent Ecevit, "Özgürlüğün ardından bir ağıt söylev" başlıklı şiirinde, yitirilen bir değerin ardından, kendi yaşamının da temel ögesi olan "umut" ve "sevgi" ile şöyle seslenir:


"özgürlüğü yitirdik dostlar

ardından bir çift sözüm var


havaya benzerdi biraz

varlığı duyulmazdı özgürlüğün

yokluğu dayanılmaz


'saklamayın' derdi özgürlük 'beni kendinize

esirgemeyin beni ellerden

esirgendikçe tükenirim çünkü

paylaşıldıkça çoğalırım ben'


oysa kendimize kalsın diye özgürlük

ona bahçelerde duvarlar ördük

uçup gitti kuş misali bahçelerden

ne eller gördü hayrını ne biz gördük


'yurttaşlar' derdi özgürlük 'bu devleti

sizler yöneteceksiniz el ele

yaşatabilmek için beni

yaşayabilmek için benimle'


oysa dünyalarımız öylesine küçüktü

devlet öylesine büyük

yönetilmek öylesine rahattı yönetmek öylesine yük"

 

ziyaaktas

New member
Local time
00:37
Katılım
4 Haziran 2006
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
67
Güle Güle KARAOĞLAN..

Bence ardından hayır duaları edilmeyi haketmiş bir insandır.Ama ne yazıkki bu ülke normlarının dışında bir politikacıdır.Çok horlandı,çok haksızlıklara maruz bırakıldı ve işin acı olanı uğruna kendini ortaya koyduğu emekci yığınlarının bile beğenisini kazanamadı işte.
Ülkesini satmadı,insanını hor gör görmedi,çalmadı,çırpmadı..Kısacası bize göre bi adam değildi vesselam..Mesele bundan sonrada ''bu ülke müstemleke değildir.Bu ülkenin toprağında neyin ekilip,neyin biçileceğinin kararını emperyalistler değil biz veririz.'' diyebilecek adamları bulabilme meselesi kısaca.O bu insanlardan sadece bir tanesi idi ve ne yazıktırki ülkemiz siyasetinde bu anlayışı benimseyen insanların önü bir şekilde kesilir.Kesenlerde bu kesme eylemini ne yazıkki vatan-millet-ezan-kuran-bayrak gibi değerleri kullanarak yaparlarda tıkımız çıkmaz.
 

ziyaaktas

New member
Local time
00:37
Katılım
4 Haziran 2006
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
67
RA82 ARKADAŞA..

Pek şık olmadığına ve benim tanımaya çalıştığım ziya aktaş'ı yansıtmadığına inandığım bir mesaj olduğu için silinmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
F

fiesta73

Guest
Mayıs ayından beri çok sevdiğim ve saydığım Bülent Ecevit'in ölümüne kendimi alıştırdığım için ben de ani bir şok yaşatmadı ama böyle bir değerden ben yeteri kadar yararlanılmadığı ve bunun da Türkiye için çok büyük bir kayıp olduğu için çok ama çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar versin.
 
M

MEHMET_35

Guest
Allah Rahmet Eylesin....
cenabı hak günahlarını affetsin nur içinde yatsın
amin
 

seyfi

Administrator
Local time
00:37
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Ülkemizin dürüst bir liderini kaybetti,hiç bir dönemde kendisine oy kullanmadığım halde yaşamı boyunca adı hiç bir yolsuzluk olayına karışmayan nadir liderliği ile her zaman beni etkilemiştir.Kıbrıs ve apo nun yakalanması olayları ile Türk tarihine adını altın harflerle yazdırdığına ınanıyorum.Ayrıca ülkemizde yaşanan sağ sol çatışmasının gereksizliğini kurmuş olduğu hükümetlerle kanıtlamıştır.Bu bize ülkeyi sevmek her iki görüştede birdir,yeterki vatanını sev ve koruyu öğretmedimi?Karaoğlan efsanesi bu ülkenin tarih sayfalarında ebidiyyen yerini almıştır artık.Son hükümeti döneminde yaşanan ekonomik krizler özellikle beni çok etkilemiş olsa dahi,bunun suçunun önceki hükümetlerden geldiğinide hiç unutmamışımdır.Ülkemiz pırıl pırıl ve günümüzde onun taşıdığı özelliklere sahip liderlerin pek az olduğu bir liderini kaybetmiştir.
Karaoğlan,bu ülke ınsanları seni hiçbir zaman unutmayacaktır. Mekanın cennet olsun.
 
R

ra82

Guest
Pek şık olmadığına ve benim tanımaya çalıştığım ziya aktaş'ı yansıtmadığına inandığım bir mesaj olduğu için silinmiştir.


buradaki silinen mesajı görmek isterdim herhalde bana karşı yazılan kötü birşey vardı neye dayanarak yazıldı onu anlayamadım :stupidprv: yazdıgım şeyde kötü bir anlam içeren birşey olduğunuda düşünmüyorum ama silen fiesta abi olunca bildiği birşey vardır deyip geçiyorum fiesta abi teşekkürler :Thanx:
 
F

fa77

Guest
buradaki silinen mesajı görmek isterdim herhalde bana karşı yazılan kötü birşey vardı neye dayanarak yazıldı onu anlayamadım :stupidprv: yazdıgım şeyde kötü bir anlam içeren birşey olduğunuda düşünmüyorum ama silen fiesta abi olunca bildiği birşey vardır deyip geçiyorum fiesta abi teşekkürler :Thanx:

sen sadece allah rahmet eylesin geride kalanlara sabır versin demişsin ve ziya aktaş denilen vatandaş ta sana kızmı işareti yaparak bir cevap yazmış acaba beyefendi çokmu ilericide senin bu masumane ve erdemli bir başsağlığı mesajına bu kadar kızmış fiesta abi sildiğine göre vardır bi hikmeti ama ne yazdığını bende merak ettim :stupidprv: :stupidprv: :stupidprv:
 
F

fiesta73

Guest
buradaki silinen mesajı görmek isterdim herhalde bana karşı yazılan kötü birşey vardı neye dayanarak yazıldı onu anlayamadım :stupidprv: yazdıgım şeyde kötü bir anlam içeren birşey olduğunuda düşünmüyorum ama silen fiesta abi olunca bildiği birşey vardır deyip geçiyorum fiesta abi teşekkürler :Thanx:
Hayır hayır kötü bir şey değil. Sadece mesaj dada belirttiğim üzere şık değil. Ayrıca yanılmıyorsam Ziya Aktaş da benim gibi eceviti çok seven biri ki senin imzandaki fotoğrafları yanlış anlayıp yorum yapmış. Hepsi bu. ecevitin ölümü onu da sanırım benim gibi çok sarstı ve olaya duygusal açıdan bakınca da böyle yanlış bir değerlendirme yapmış. bence üzerinde durmaya değmez. :lovely:
 
F

fa77

Guest
Hayır hayır kötü bir şey değil. Sadece mesaj dada belirttiğim üzere şık değil. Ayrıca yanılmıyorsam Ziya Aktaş da benim gibi eceviti çok seven biri ki senin imzandaki fotoğrafları yanlış anlayıp yorum yapmış. Hepsi bu. ecevitin ölümü onu da sanırım benim gibi çok sarstı ve olaya duygusal açıdan bakınca da böyle yanlış bir değerlendirme yapmış. bence üzerinde durmaya değmez. :lovely:


ecevit yada bi başkası kimse babamın oğlu değil abi sarsılıpta abuk subuk yorumlar yapılmaz bence evet ecevite inanın bende çok üzüldüm ateş düştüğü yeri yakar rahşan hanım kadar kim üzülebilir bu ülkede bana onu söyleyin ziya arkadaşta daha dikkatli olursa iyi olur :Thanx:
 
R

ra82

Guest
Hayır hayır kötü bir şey değil. Sadece mesaj dada belirttiğim üzere şık değil. Ayrıca yanılmıyorsam Ziya Aktaş da benim gibi eceviti çok seven biri ki senin imzandaki fotoğrafları yanlış anlayıp yorum yapmış. Hepsi bu. ecevitin ölümü onu da sanırım benim gibi çok sarstı ve olaya duygusal açıdan bakınca da böyle yanlış bir değerlendirme yapmış. bence üzerinde durmaya değmez. :lovely:


yanlış anlaşılma var yani...
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst