Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Akçaabat köftesi tescillendi

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
22:47
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
z3.gif
z18.gif
z9.gif
z21.gif
z1.gif
z7.gif
z12.gif
z0.gif
z12.gif
z23.gif
z1.gif
z21.gif
z6.gif
z24.gif
z0.gif
z24.gif
z6.gif
z22.gif
z3.gif
z12.gif
z15.gif
z12.gif



9476.jpg



Akçaabat köftesi tescillendi


22 Temmuz 2009 / 11:54
Türk Patent Enstitüsü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusu üzerindeki incelemesini tamamladı




Türk Patent Enstitüsü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusu üzerindeki incelemesini tamamlayarak, ''Akçaabat köftesine'' coğrafi işaret tescili verdi.

Türk Patent Enstitüsünün Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan ilanına 6 ay içinde herhangi bir itiraz gelmezse, tescil süreci tamamlanmış olacak. Tescil talebinin geçersizliğine ilişkin herhangi bir itiraz olması halinde ise itiraz incelemeye alınacak ve süreç bunun üzerinden işleyecek.

İlanda, Akçaabat Köftesi, ''pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan ürün'' olarak tanımlandı. İlana göre, Akçaabat köftesi yüzde 100 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yetiştirilen sığır etlerinden yapılıyor. Kesilen etler, 24 saat dinlendirildikten sonra kemiklerinden ayrılıyor, sinirleri temizleniyor ve artık etler atılıyor. Etler, ufak parçalar halinde parçalanıp bayat ekmek, sarımsak, taze iç yağı, tuz katılarak bir numara denilen makineden geçiriliyor, yoğrulur, bir saat bekletilip tekrar yoğruluyor.

Yoğurma işlemi bittikten sonra bir adet köftenin 33-40 gram üzerinden şekillendirmesi yapılıyor. Şekillendirme işlemi bittikten sonra da 2 saat dinlendiriliyor. Köfte, standartlara uygun odun kömürü kullanılarak yakılan ocaklarda pişirilerek servis ediliyor.

Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özelliğin, kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmesi olduğu belirtilen ilanda, ''bölge dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzetin yakalanması mümkün değil'' ifadesine yer verildi
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst