Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

ADSL'i Ağa Paylaştırma

fatih_019

New member
Local time
01:45
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
İster ADSL'i evdeki 2. bilgisayarınıza ister işyerinizdeki diğer bilgisayarlara paylaştırın işletim sistemi üzerinde yapılacak ayarlar neredeyse aynı olacaktır. Ama interneti paylaştıracağınız ve oluşturacağınız ağdaki bilgisayar sayısına göre kullanacağınız donanıma karar vermeniz gerekiyor. Baştan söyleyelim bu yazıda modem diye sözünü ettiğimiz en az 1 Ethernet portu bulunan ADSL Router modemler. Yani USB bir modemle bu bahsettiklerimizi yapamayacaksınız. Ayrıca USB bağlantısı dışında her türlü bağlantı için bilgisayarlar üzerinde bir de RJ45 Ethernet port girişine ihtiyacınız var.

ADSL'i paylaştırmak istediğimiz bilgisayarın sayısı 2 ile 4 arasındaysa işi 4 Port Ethernet bir modem ile çözmek hem hesaplı olacaktır hem de Switch görevi gördüğü için de 10/100mbit bir ağa sahip olabileceksiniz.

Bilgisayar sayısı 4 den fazlaysa doğal olarak 4 portlu bir modem yetmeyecektir. Aynı şekilde zaten bir ağı olanlar bilirler, burada işin içine fazladan bir ağ cihazı daha giriyor. Amacınıza göre port sayısına sahip olan bir HUB yada Switch kullanmanız gerekebilir. Bana sorarsanız yeni alacaksanız HUB yerine kesinlikle bir Switch tercih etmelisiniz. Neden derseniz, HUB'ın yapısı itibariyle üzerinde bağlı olduğu bilgisayarlardan sadece birinin yarattığı ağ trafiğinin bütün ağı etkilemesi ağın performans düşüşüne neden olacaktır. Bununda sebebi HUB'un bir bilgisayardan gelen verileri , verilerin gitmesi gerektiği bilgisayar yerine bütün bilgisayarlara birden göndermesidir.

Switch ve Modemin kullanıldığı değişik internet bağlantısını paylaştırma senaryoları üretebiliriz. Mesela aşağıda görebileceğiniz gibi , bilgisayarları Switch yada HUB gibi bir ağ cihazına bağlayıp, tek portlu Ethernet Router modemimizi de bu cihaza bağlayabiliyoruz.

win52jw.png


Sonuçta diğer bilgisayarların direk yada dolaylı olarak modem üzerinden internete girmesini istediğimiz için diğer senaryolarda birbirine bezeyecektir. Mesela port sayısı sorunu olduğunda, 4 portlu bir Ethernet Router modemi ağ için kullandığımız ağ cihazına bağlayıp modemin kalan 3 portuna da bilgisayarları bağlayarak hem aynı mantıkla interneti paylaştırıp , hem de genel ağa da bu bilgisayarları eklemiş oluruz. Tabi bunun yerine fazladan bir HUB/Switch de alabilirsiniz.
 

fatih_019

New member
Local time
01:45
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
1 Modemi Aynı Anda 2 Bilgisayara Bağlamak

1 Modemi Aynı Anda 2 Bilgisayara Bağlamak
Evet, bir modemin USB ve Ethernet girişlerini aynı anda farklı bilgisayarlara bağlamak mümkün. Böylece pratik olarak 2 bilgisayarı hem birbirine hem de internete bağlayabiliyoruz. Tabi ki aralarındaki ağın hızı ancak 10-12mbps yada daha düşük oluyor yani USB çıkışının bant genişliğiyle sınırlı. Bunun yanı sıra yaptığım testlerin çoğunda çok az da olsa veri kayıpları oluştuğunu gördüm. Yani aralarındaki ağın sağlığı biraz şüpheli ama internete girmek için yetiyor da artıyor bile.

Her ne kadar üreticiler bu konuda hiç bir ipucu vermese de biz bu şekilde modem kullanımının her hangi bir kötü duruma yol açtığını görmedik. Bir ihtimal modemlerin beyni olan çipsetlerin fazla zorlanma ihtimali var, çünkü bu olayı yapılabilir kılan modemin çipseti oluyor. Ama bu şekilde kullanmak sizin elinizde yani ileride bir sorunla karşılaşırsanız sorumluluk tamamen sizin.

Olayı gerçekleştirmek son derece basit. Şu ana kadar Zoom X4 ve bu modemde deneme şansım oldu, ikisinede aynı şekilde kolayca uyguladım. İlk önce modemi Ethernet bağlantısı ile bir bilgisayara bağladım ve Windows'un internet ayarlarını yaptım. Tamamen yukarıda anlattığım şekilde. Daha sonra diğer bilgisayar internete bağlanırken öteki bilgisayara gene yukarıda anlattığım şekilde USB bağlantısını kurdum ve internet ayarlarını yaptım. Burada 2 bilgisayarın ve Modemin IP sinin aynı alt ağda olmasına dikkat edin.Mesela hepsini sırayla 192.168.1.1 ,192.168.1.2, 192.168.1.3 yapabilirsiniz, tabi ki ilki modemin IPsi olmalı. Eğer aynı alt ağda olmazlarsa internete girebilir ama bilgisayarların arasında bir ağ oluşturamazsınız.

Bunlardan sonra sıra bilgisayarları aynı çalışma grubuna atamakta. "Denetim Masası>>Sistem" e girip Bilgisayar Adı tabına geliyoruz.
15ag1.png


Burada "Ağ Kimliği" kısmına girip 2 bilgisayarı da teker teker aynı çalışma grubuna ayarlıyoruz. Sonra bilgisayarı baştan başlattığımızda ağımız hazır oluyor ve 2 bilgisayarda eşit dağılmış olmasa da ortak internet bağlantısını kullanabiliyoruz.
 

fatih_019

New member
Local time
01:45
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları

Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları

Modemi kurulum ayarları kullanım kılavuzunda oldukça iyi anlatılmış ama bildiğiniz gibi Windows için bu tarz combo modemlerin ayarları oldukça benzer bu yüzden gayet basit olan bu ayarları kısaca size gösterelim.

TCP/IP ayarları

Modemi Ethernet bağlantı ile kullanıcaksanız bu paragrafı dikkate almaya bilirsiniz. USB bağlantı için CD deki sürücüleri kullanacağız. CD ye bir autorun ve sürücüleri yüklemek için basitte olsa bir kurulum programı konulmamış olması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Kurulumun ayrıntılarını kitapçıkta bulabilirsiniz , bizde kısaca bahsedelim. Modemin telefon ve güç bağlantılarını yaptıkdan sonra USB girişine bağlayınız. Windows "Yeni bir donanım bulma Sihirbazı" nı çalıştıracaktır. Buradan belirli bir konumda yani CD olan USB sürücülerini yüklememiz gerekiyor. Doğru şekilde sürücüleri kurduysak gerisi Ethernet bağlantıyla aynı prosedürü içeriyor.

Modemi bilgisayara tanıttık dan sonra sıra ayarları yapmaya geliyor. "Denetim Masası>>Ağ Bağlantıları" kısmına girdiğimizde bilgisayara bağlı ağ kartlarını görebiliyoruz. Burada eğer Modemi USB girişinden bağladıysak oluşan "Broadcom USB Remote NDIS Device" Ethernet adaptörünün yada Ethernet üzerinden bağladıysak modemi taktığımız Ethernet kartının bağlantısının özelliklerini açalım.
10re.png


Buradan bizi ilgilen kısım olan "Internet iletişim Kuralları (TCP/IP)" 'yı seçip özelliklerine giriyoruz.
25vu.png


Burada yukarıda görülen ayarları yapacağız. Şunu hatırlatalım; modemin DHCP özelliği varsayılan olarak kapalı, buradaki ayarlarda bu özellik kapalı olduğunda geçerlidir. Kullanıcı sayısı belli olan küçük bir ağ kullanıyorsanız yada modem sadece sizin bilgisayarınıza bağlıysa DHCP kullanmanıza gerek yoktur. Hatta sabit IP kullanmak çoğu zaman daha avantajlı olabiliyor.(Not: Combo bir modem ile bir ağı internete bağlamaya daha sonraki yazılarımızda deyineceğiz)

Burada benim tavsiyem "Varsayılan ağ geçidi" ve "Yeğlenen DNS sunucusu" kısmını da anlatacağım gibi doldurmanız. Yani bu kısımları boş bıraktığımızda da olabiliyor."IP adresi" kısmına bilgisayarınız modem ile aynı alt ağ (subnet) üzerinde olabilmesi için adresin ilk üç kısmı aynı olan bir adres vermemiz gerekiyor. ASUS Modemin fabrika ayarlarında IP adresi 192.168.1.1 geliyor ve ilk bağlantıyı sağlayabilmem için IP adresinizi 192.168.1.X gibi bir şey seçmelisiniz. X burada 2- ile 254 arasında olmalıdır. Bir burada IP adresimizi rastgele 192.168.1.15 seçtik. Bunu yazdıktan sonra alt kısıma geçtiğinizde "Alt ağ maskesi" kısmının 255.255.255.0 yazıldığını göreceksiniz yazılmaz ise kendiniz yazmalısınız. Daha sonra "Varsayılan ağ geçidi" kısmına Modemin IP adresini yazmalısınız yani dediğimiz gibi 192.168.1.1 . Son olarak DNS kısmına eğer bildiğiniz yada kullanmak istediğiniz bir DNS adresi var ise bunları yazabilir yada bizim yaptığımız gibi modemin adresini kullanabilirsiniz. Modemin adresini girdiğinizde modemin ayarlarındaki DNS seçenekleri kullanılacaktır. Türk Telekom DNS adresleri oldukça sık değiştirdiği için modem ayarlarını otomatik DNS adresi almaya ayarlarsanız daha az sorunla karşılaşırsınız.

Windows Ayarları

Bundan sonra sadece Windows'u ayarlamak kalıyor. "Denetim Masası>>Internet seçenekleri " ne girmekle başlıyoruz. Buradan "Bağlantılar" tabını seçtiğimizde önümüze aşağıdaki ayarlar menüsü geliyor.
 

fatih_019

New member
Local time
01:45
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları

Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları
32ql.png


Buradan Internet bağlantısı kurmak için "Kur..." seçiyoruz.

41vr.png


Açılan pencereden "Internete'e Bağlan" seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz.

51ma.png


Bağlantımı ben ayarlayayım" seçeneğini seçerek devam ediyoruz

63gv.png
 

fatih_019

New member
Local time
01:45
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları

Ethernet Kurulum ve Windows Ayarları
Burada "Her zaman açık olan geniş bir bant kullanarak bağlan" seçeneği, bizim aradığımız bağlantı türü oluyor. Bunu seçip sonra, son sayfadan "Son" u tıkladığımızda. Karşımıza ilk "Bağlantılar" sayfası tekrar geliyor. Görünürde hiç bir değişiklik olmaması sizi aldatmasın. Aslında bağlantı ayarlarını yapılandırmış oluyoruz. Son olarak aynı yerde bulunan "Yerel Ağ Ayarlar..." ına girmemiz gerekiyor.


70xl.png


Buradan Ayarları otomatik algıla seçeneği işaretlenmemiş olmalı. Proxy sunucusunu ise eğer modemin konsoluna girmek istiyorsanız kesinlikle açmayın. Çünkü açık olduğunda modeme bağlanamıyorsunuz
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst